Igiena orala in perioada tratamentului ortodontic

Igiena orala in perioada tratamentului ortodontic

Este adevarat ca periajul corect si folosirea atei dentare sunt foarte importante insa persoanele care urmeaza un tratament ortodontic trebuie sa fie mult mai atente cu igiena orala.

Bracket-urile “atrag” mult mai  usor mancarea iar aceasta contribuie la formarea si acumularea placii in jurul bracket-urilor. Daca placa nu este indepartata cu atentie de pe dinti si din jurul bracket-urilor aceasta constituie o problema pentru pacientii care sunt predispusi la afectiuni parodontale, carii si respiratie urat mirositoare.

Placa este formata dintr-un amestec de bacterii, saliva si resturi alimentare. Bacteriile se hranesc cu zaharuri si produc acizi care irita gingiile, erodeaza smaltul dintillor si intretin halitoza.

Este extrem de important sa indepartam placa cat mai corect si mai des.

Periajul

Folositi o periuta soft, moale deoarece veti reusi sa indepartati placa mai eficient din zonele mai greu accesibile cum ar fi carligurile de pe canini si in jurul bracket-urilor; de asemenea nu irita gingiile. Exista periute confectionate special pentru uzul pacienilor cu aparate, cunoscute ca periute bi-level care va vor fi recomandate de catre ortodont. Acestea au randurile de peri de pe margini mai lungi iar cel din mijloc mai scurt facand astfel posibila curatarea usoara a zonelor de deasupra si de desubtul bracket-urilor.

Folositi o pasta dentara cu fluor si clatiti foarte bine gura dupa fiecare periaj

Despre periutele electrice…nu sunt recomandate dar daca ati folosit déjà una puteti sa o folositi si cand aveti bracket-uri doar ca va trebui sa sa aveti grija sa nu loviti aparatul cu plasticul din spatele periutei deoarece va poate afecta aparatul.

Folositi periuta electrica la o viteza mica astfel incat sa nu dezlipiti vreun bracket sau sa-l pierdeti.

Periajul dentar trebuie sa fie facut de cel putin trei ori pe zi, cel putin timp de trei minute!

Cel mai corect este sa periati dupa fiecare masa pentru a va asigura ca nu raman resturi alimentare in jurul bracket-urilor. Daca sunteti intr-un loc in care nu puteti face periajul atunci clatiti foarte riguros gura cu apa.

Efectuati periajul cu atentie fara sa va grabiti si curatati toate suprafetele dintilor, vestibulare(dinspre obraz), linguale (dinspre limba) si ocluzale (care efectueaza masticatia). Acordati o atentie deosebita zoneleor dintre bracket-uri  si gingii deoarece acolo se acumuleaza o cantitae mai mare de placa.

Folosirea atei dentare

Este recomandat sa folositi ata dentara cel putin o data pe zi in special seara. Ati putea crede ca nu se poate folosi ata cand aveti aparat…este adevarat oarecum, insa exista ata speciala cu ajutorul careia puteti partunde in spatiile  dintre arcuri si gingie. Daca nu sunteti siguri cum sa folositi ata veti primi sfaturi la cabinetul de ortodontie la urmatoarea vizita.

Apa de gura

Ortodontul va va sfatui ce tip de apa de gura sa folositi pe parcursul tratamentului. Exista ape de gura speciale pentru perioada purtarii aparatelor ortodontice cu PH technology. Anumite ape de gura au efect coroziv pentru arcuri sau alte accesorii metalice.

Alimentatia corecta

Cat timp putrtati aparat va trebui sa va ganditi de doua ori inainte de a manca alimente care cresc riscul de a face carii. Va trebui de asemenea sa evitati orice v-ar putea afecta bracet-urile sau arcurile. Dezlipirea frecventa sau ruperea aparatului va duce la o prelungire a perioadei de tratament ceea ce ar fi in dezavantajul dumneavoastra.

Evitati alimentele  tari, crocante sau lipicioase! Pop cornul, chipsuriile, covrigii tari, painea prajita, caramelele, bomboanele tari, guma de mestecat etc. Evitati, de asemenea, consumul de dulciuri sau bauturi acidulate, deoarece contin cantitati mari de zahar si cresc riscul de a face carii. Daca mancati un desert periati imediat dintii!

Este important ce anume mancati, dar si mai important este cand consumati anumite alimente. Daca rontaiti frecvent dulciuri sau alimente cu zahar este mai nesanatos decat daca ati manca alimente non–sugar. De asemenea nu consumati dulciuri seara. Cu cat le dati bacteriilor mai mult zahar cu atat mai multi acizi vor fabrica si totodata va creste riscul de a face carii!

Accesorii utile pentru igiena orala

  • Apa de gura antiseptica
  • Periute interdentare, interproximale care curata cu usurinta pe sub arcuri si in jurul bracket-urilor
  • Waterpik sau dus bucal pentru aindepartarea resturilor alimentare din zonele greu accesibile

OrthoCleaning sau curatarea profesionala 

Pe parcursul purtarii aparatului vi se vor recomanda sedinte de curatatre profesionala OrthoCleaning iar la intervale regulate de timp, in functie de necesitati  se va face curatare cu Air Flow, un jet cu bicarbonat de sodiu modificat care indeparteaza foarte bine placa si coloratiile de pe dinti.

Leave a Comment