10 lucruri pe care poate nu le stiati despre dinti

Cu siguranta ca exista cateva lucruri pe care nu le stiati despre dinti, ba mai mult unele s-ar putea sa ii surprinda si pe cei care lucreaza in domeniul dentar.

Iata 10 dintre cele mai interesante:

  1. Smaltul este substanta cu cea mai mare duritate din corp. Smaltul este substanta cea mai solida si cea mai mineralizata din corp, compusa din 96% substanta minerala , 4% apa si materie organica iar principalul mineral din compozitie se numeste hidroxiapatita.

Smaltul reprezinta stratul de la suprafata tuturor dintilor asa ca are o duritate mare care sa permita incizia si triturarea tuturor tipurilor de alimente consumate de om insa chiar daca este cel mai dur din corp este si cel mai fragil dintre toate structurile dentare si este de asemenea foarte casant.

  1. Nu toti avem doar 2 tipuri de dentitie

Oamenii au 2 tipuri de dentitie, dintii temporari si cei permanenti insa exista anumite animale care au mai multe serii de dinti. Rechinii de exemplu, schimba dentitia cu alta noua la fiecare 2 saptamani inlocuind astfel dintii uzati. Crocodilii tineri inlocuiesc dintii cu unii mai mari in fiecare luna si ritmul devine mai lent pe masura ce se apropie de varsta adulta.

  1. Dintii pot fi intalniti in cele mai stranii locatii din corp. La oameni dintii sunt atasati pe maxilare insa la pesti sau reptile pot fi gasiti in palat, ramul mandibulei sau chiar in planseul bucal. La oameni putem gasi uneori, tesuturi dentare si chiar par in alte parti ale corpului decat ar fi normal iar aceste formatiuni se numesc teratoame si sunt un fel de tumori benigne, foarte rar agresive. Teratoamele se pot localiza in nas, sub limba, in ochi, la nivelul gatului si chiar in creier, ovare sau testicule.
  1. Fiecare dentitie este unica

Dentitia difera de la o persoana la alta ca si amprentele digitale. Chiar daca diferentele sunt de fractiuni de milimetru fiecare are o forma si o dimensiune particulara, un anumit tip de amplasare pe arcada, o anumita distanta fata de vecini, ceea ce ii face unici. Chiar si gemenii univitelini (identici) nu au acelsi tip de dentitie deoarece genle sunt cele care determina tipul dentitiei in principal insa este important si ceea ce se intampla in gura dupa nastere. De exemplu un geman care suge detelul va avea o dentitie diferita fata de celalalt.

Medicina legala este stiinta care se ocupa cu identificarea victimelor sau criminalilor in functie de dentitia lor. Pentru aceasta specialistii recurg la dosare dentare, amprente, modele sau radiografii.

Stiati ca si amprenta limbii este unica?

5.Dintii au nevoie de saliva

Cu toate ca nu poate inlocui periajul si ata interdentara, saliva are o functie de protectiva. Ajuta la prevenirea acumularii si depozitarii placii dentare cauzatoare de carii si boli gingivale. In mod normal o persoana sanatoasa produce intre 0,75 pana la 1,5 litri de saliva pe zi ceea ce inseamna 35.000 de litri toata viata suficient pentru a umple o piscina!

Xerostomia este o afectiune care poate apare la varste mai avansate sau pe parcursul administarii indelungate a anumitor tratamente si duce la diminuarea cantitatii de saliva ceea ce creste riscul cariogen al persoanei respective.

6.Nu toti oamenii au dinti drepti. In cazurile in care este nevoie de aliniere ortodontia reprezinta specializarea si metoda prin care se poate redresa pozitia dintilor.

  1. Anumiti dinti costa forte mult.

Un dinte al celebrului cantaret John Lennon a fost vandut cu 24.600 Euro iar cumparatorul spera sa poata utiliza AND-ul pentru clonare, in viitor. Un dinte a lui Issac Newton a fost vandut la Londra cu 730 lire in anul 1816 echivalentul sumei de 35.700 dolari in ziua de astazi. Din pacate zana maseluta inlocuieste in zile noastre dintele cu numai cativa banuti !

  1. Dintii sunt singurul tip de structura care nu se poate repara de la sine.

In mod contrar alte tipuri de organe se pot vindeca singure prin substituirea defectelor minore insa dintii nu prea. Daca cineva isi fractureaza un dinte numai un dentist poate sa i-l repare. Stratul extern mineral este un tesut non-viu asa ca nu se paoate repara. In realitate dintii se pot repara si vindeca intr-o mica masura si numai la nivelul tesuturilor profunde. In absenta celulelor reparatoare, dintii nu au nici o sansa in fata cariilor, infectiilor sau traumatismelor.

  1. Anumiti oameni se nasc cu dinti mai putini.

Agenezia sau anodontia reprezinta situatia in care unul sau mai multi muguri dentari lipsesc congenital din gura. Cel mai frecvent molarii de minte insa si incisivii laterali sau premolarii 2 inferiori pot lipsi de la inventar. In situatii foarte rare toti dintii pot lipsi sau pot fi supranumerai situatie in care exista dinti in plus fata de seria normala.

  1. In Norvegia exista o banca de dinti.

Institutia si-a propus sa colecteze 100.000 de dinti temporari, de lapte. Aceste tesuturi vor fi folosite la realizarea unui studiu despre boli pe anumite categorii de populatii. Studiul va furniza informatii despre factorii de mediu, nutritia pe parcursul stadiului fetal si la varsta copilariei. De asemenea vor sa studieze importanta regimului alimentar al mamelor in cursul sarcinii si post partum pentru a cunoaste efectul factorilor poluanti si de mediu asupra copiilor.