3-O

Ortodontie

Ortopedie Dento-Faciala

Ortognatie

Cu siguranta ati remarcat mentiunea Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala. In timp ce multi dintre dumneavoastra ati auzit de Ortodontie termenul de Ortopedia Dento-Faciala insa va poate face confuzi.

Stiti probabil ca un Ortodont este specializat in corectarea pozitiei dintilor iar termenul ortho vine din greaca si inseamna a corecta, a indrepta iar dontic inseamna dinti. Dento-Facial inseamna dinti plus fata in timp ce orthoinseamna din nou a indrepta, a corecta iar pedic inseamna copil.

Ortodontia implica managementul deplasarilor dentare, Otopedia Dento-Faciala implica dezvoltarea si ghidarea cresterii faciale la varsta copilariei. In ambele situatii  se folosesc diferite dispozitive cum ar fi bracket-urile, cele mai cunoscute si headgear-ul sau expanderele in functie de anomaliile faciale prezente. In anumite situatii este nevoie de un tratament ortopedic inainte de a folosi bracket-urile traditionale dar in multe situatii se folosesc ambele tipuri de aparate.

Asa ca, daca copilul dumneavoastra primeste si bracket-uri si headgear inseamna ca uremeaza un tratament de ortodontie si ortopedie dento-faciala.

Ortopedia dento-faciala 

Rolul ortopediei este de a restaura armonia faciala, de a corecta tulburarile functionale ale ocluziei si ale altor structuri oro-facilale din care fac parte si caile respiratorii. Matricea functionala in cadrul careia caile respiratorii reprezinta cel mai important factor, combinate cu potentialul genetic si factorii de mediu, influenteaza modul in care fata noastra creste si se dezvolta. O lipsa de dezvoltare normala la unul sau ambele maxilare poate avea efecte asupra modului in care respiram noaptea (inabilitatea cailor respiratorii de functiona normal pe parcursul somnului; creste in intensitate odata cu inaintarea in varsta si cu   surplusul de grasime acumulata in jurul gatului). Studiile recente ale afectiuni mai sus mentionate, Apneea Obstructiva arata ca exista o stransa legatura intre acesti factori si ca un tratament ortodontic inadecvat poate fi un factor predispozant pentru Apneea Obstructiva.

Tratamentele de Ortopedie pot varia de la o simpla supraveghere si ghidare la folosirea anumitor dispositive fixe sau mobile. Acestea pot fie, sa aplice o forta directa asupra dintilor si structurilor cranio-faciale fie, sa stimuleze si sa redirectioneze fortele functionale intr-un mod natural.

Ortodontia 

Ortodontia se ocupa cu alinierea dintilor inghesuiti sau camufleaza discrepantele scheletale mici si moderate ale maxilarelor. Cea mai cumoscuta metoda pentru a corecta pozitia dintilor si stabilirea unei ocluzii functionale se face cu ajutorul unor dispositive numite bracket-uri. Acestea sunt de mai multe feluri insa folosirea bracket-urilor preinformate ofera un aliniament si o corectare ortodontica mai buna a problemelor ocluzale. Bracket-urile traditionale sunt fabricate din metal si raman in continuare cele mai folosite. Cerintele estetice actuale au dus la dezvoltarea bracket-urilor ceramice si din safir insa pentru probleme mici care nu necesita corectarea ocluziei sau muscaturii, ci doar un aliniament se pot folosi o serie de gutiere transparente numite “invisible aligners “ si care indreapta dintii fara a avea deloc nevoie de bracket-uri.

Faza 1 – Alinierea si derotarea dintilor

Inca din aceasta faza apar schimbari vizibile la dintii rotati si stambi datorita folosirii arcurilor extrem de flexibile care actioneaza cu blandete asupra dintilor pe masura ce arcurile sunt progresiv stranse in bracket-uri. Controalele pe parcursul acestei faze se fac la un interval de 8 saptamani deoarece arcurile moderne “high tech” continua sa actioneze pe tot parcursul acestui interval.

Faza 2 – Corectarea ocluziei si inchiderea spatiilor

Aceasta faza se desfasoara mai lent si necesita arcuri din otel si folosirea unor accesorii cum ar fi elasticele intra-orale, catenele elastice (powerchains) sau alte dispozitive.  Este extrem de importanta colaboraea pacientului pe parcursul acestei faze pentru o buna progresie a tratamentului iar controalele se efectueaza de obicei la 4-6 saptamani. Modul, configuaratia  in care se poarta elasticele poate varia pe parcursul tratamnetului in functie de schimbarile intervenite in ocluzie.

Faza a 3-a – Finisarea

Se ajusteaza pozitia fiecarui dinte individual pentru a obtine un zambet cu o  estetica imbunatatita si o ocluzie perfect functionala. Pentru a face posibil acest lucru arcurile se schimba si se fac adesea mici indoituri sau step-uri . Acesta faza poate necesita puratrea elasticelor intraorale.

Faza a 4-a – Contentia si Retainerele

Cea mai importanta parte a tratamentului o constituie mentinerea rezultatelor. Dintii au o tendinta generala de a reveni la pozitia lor putandu-se inghesui ceea ce duce la asa numita recidiva. Singura metoda de a preveni recidiva este purtarea unor retainere. Initial full time timp de 12 luni apoi uramtoarele 12 luni pe parcursul noptii. Se va reduce  apoi purtarea la cateva nopti pe saptamana dar studiile specialistilor din intreaga lume arata ca purtarea retainerelor a la long reprezinta singura si cea mai buna metoda de a preveni recidiva!

Ortognatia  

Ortognatia utilizeaza o metodologie chirurgicala precisa  pentru corectia decalajelor, displaziilor scheletale severe. In cazul decalajul maxilare foarte severe este novoie de un tratament combinat Otodontie-Chirurgie Ortognatica. Acest tip de tratament ofera o armonie faciala excelenta cu schimbarea si imbunatatirea ocluziei si a esteticii dento-faciale. Tratamentul este rezervat adultilor si tinerilor a caror crestere s-a incheiat.

Acesta necesita un plan de tratament elaborat si folosirea bracket-urilor la ambele arcade pentru a misca dintii in pozitia dorita, prestabilita. Chirurgul ortognat va pozitiona unul sau ambele maxilare folosind anumite repere sau gutiere drept ghid pentru o pozitionare cat mai exacta.

Dupa chirurgie bracket-urile mai raman pe dinti inca 6 sau 12 luni pentru finisarea ocluziei. Dupa aceasta aparatul dentar se indeparteaza si se aplica retainerele pentru contentia dintilor si mentinerea rezultatelor.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *