ALBIREA DENTARA PROFESIONALA: AVANTAJE, COST SI OPTIUNI

smile-brilliant-teeth-whitening-review-2

Albirea dintilor este cea mai populara procedura cosmetica dentara în lume. Spre deosebire de utilizarea unor sisteme la domiciliu care încorporează agenți de albire in doze mici, albirea in cabinet (albirea dentara profesională) are loc în condiții monitorizate cu atenție, controlate si sigure care să permită utilizarea unei concentrații relativ mari de gel de albire obtinandu-se rezultate vizibile imediat.

Avantajele albirii profesionale

 • Nici un alt tip de procedura de albire nu produce rezultate mai rapide.
 • Aceasta este cea mai sigură formă de albirea dinților.
 • Gingiile si sensibilitatea dintilor sunt mult mai controlabile astăzi, datorită gelurilor de peroxid mult mai dense (care nu “curg”pe suprafata dintilor la fel ca și gelurile anterioare), precum și utilizarea de desensibilizanti, cum ar fi azotatul de potasiu și fluor.

Dezavantajele ale albirii profesionale in cabinet

 • Albirea in-cabinet este mai scumpa decât sistemele alternative folosite acasă. Costul său, în medie, este de 300 Euro.
 • Rezultatele pot fi imprevizibile, în funcție de factori cum ar fi vârsta, ereditatea și tipul coloratie prezenta .
 • Albire in-cabinet nu este o soluție permanentă. Prin urmare, mulți medici stomatologi recomanda întreținere acasă, un follow-up cu un procent mai mic de substanta de albire, cu ajutorul careia rezultatele pot fi mentinute pentru perioade mai lungi de timp.

Petele sunt cel mai bine indepartate in cabinet prin procedure de albire

Albirea in cabinet îndepărtează petele organice sau decolorările cauzate în principal de:

 • Imbatranire. De-a lungul timpului, dinții se închid la culoare, cu o distributie de galben, maro, verde sau gri (din cauza eredității și / sau obiceiurilor alimentare). dintii ingalbeniti tind sa albeasca cel mai ușor.
 • Consumul anumitor alimente (în special de cafea, vin roșu, sucuri si legume de culoare închisă și fructe).
 • Fumatul

Pete rezistente la albire

 • dinti cu anumite pete, de obicei, cele care sunt anorganice – nu răspund bine la albire.
 • trauma, determină inegrirea dentinei
 • antibioticele de tip tetraciclină ingerate in timpul formarii dintilor, pe parcursul sarcinii. Aceste medicamente se leaga chimic cu structura cristalina atât cu smalțul dintelui cat și cu dentina subiacentă.
 • Expunerea prelungită la fluor, care poate provoca fluoroza, are ca rezultat decolorarea dinților.

Esti un bun candidat pentru albire?

Această procedură nu este potrivita pentru cei cu următoarele condiții:

 • dinți și gingii hipersensibilile. Pentru a evita o reacție de hipersensibilitate, este posibil ca medicul dentist să recomande un sistem de albire cu o concentrație scăzută de peroxid de carbamida – care nu este la fel de puternic ca și peroxidul de hidrogen.
 • colorarea dentara profundă și greu de rezolvat. Unele pete sunt rezistente si la cea mai mare concentrație decoloranți. In astfel de cazuri, medicii stomatologi pot recomanda un regim monitorizat de înălbire intensiva, acasă sau alte alternative la sistemul cu peroxidul de albire, cum ar fi fatetele de portelan sau coroanele dentare .
 • dinții care au devenit apropape transparenti, cu vârsta. Acest lucru este valabil mai ales apentru dinții din față, care sunt mai subțiri.

Transluciditatea dentara: Acestea sunt trăsături genetice care devin mai pronuntate odata cu varsta. În timp ce toți dinții arată un grad de transluciditate, cei care sunt opaci si groasi au un avantaj: par mai deschisi la culoare, arată mai mult străluciri și răspund foarte bine la albire. Dinti, care sunt mai subțiri și mai transparentei- cel mai notabil dinții din față – au mai puțin pigment (care este necesar pentru albire). Potrivit specialistilor, transparența este singura condiție care nu poate fi corectată prin orice formă de albire a dintilor.

Obiceiurile alimentare: Consumul obișnuit de vin roșu, cafea, ceai, cola, morcovi, portocale și alte băuturi și alimente provoacă o colorare considerabilă de-a lungul anilor. In plus, alimentele acide, cum ar fi citricele și oțetul contribuie la eroziunea smalțului. Ca urmare, suprafața devine mai transparentă și dentina mai galbena la culoare.

Fumatul: nicotina lasa depuneri maronii, care macereaza lent structura dintelui și cauzează colorarea intrinsecă.

Medicamente / substanțe chimice: utilizarea tetraciclinei in timpul formarii dintilor produce pete întunecate gri sau maro sub forma de panglică, care sunt foarte dificil de îndepărtat. Consumul excesiv de fluor cauzează fluoroză și zonele asociate marmorat alb.

Bruxismul sau măcinarea dintilor: Cel mai frecvent cauzat de stress bruxismul duce la măcinarea dintilor; ca rezultat pot apare micro-fisuri în dinți iar marginile ocluzale (incizale) se pot închide la culoare.

Traumatisme: Cazaturile si alte leziuni pot produce fisuri considerabile în dinți, care colectează cantități mari de pete și depuneri.

Profilaxia dentara sau curatarea profesionala a dintilor

 • dintii tai vor fi cel mai probabil curățati profilactic pentru a îndepărta placa și resturile care s-au adunat pe suprafață și între dinți.
 • se va efectua un examen dentar în tandem cu curățarea dintilor pentru a verifica potențiale probleme, cum ar fi: prezenta cariilor dentare, fisuri si boli ale gingiilor. Înălbitorii pot provoca grade de iritație variabilă în cazul în care sunt prezente condițiile mentionate mai sus. Medicul dentist va intarzia probabil procedura de albire, până când aceste probleme vor fi tratate.
 • Pentru a aprecia rezultatul se vor face fotografii ale dintilor, iar culoarea lor se masoara cu ajutorul unui ghidaj, o cheie de culori. Acest lucru oferă un punct de reper pentru a evalua progresul de albire.

Procedura de albire a dintilor in cabinet

În timp ce detaliile pot varia, se va urma o rutina destul de standardizata. În mod normal, etapele nu sunt dureroase. De fapt, mulți pacienți adorm sau pot viziona un DVD în timpul procedurii.

 • Un retractor de buze este necesar pentru a expune toata “zona estetică” a dinților (dinții care sunt vizibili atunci când râzi).
 • Un strat baraj de compozit lichid sau rasina se aplica pe gingii si se intarireste cu ajutorul luminii ultraviolete. Aceasta acopera tesutul gingival pentru a-l proteja împotriva oricărei iritații cauzate de gelul de albire.
 • Se aplica pe dinti gelul de albire care conține peroxid de hidrogen și păstreaza timp de aproximativ 15 până la 30 minute.
 • Gelul de albire este aspirata si spalat, iar o cantitate de gel proaspat se aplica in mai multe etape de 15 până la 30 minute.
 • Tratamentele de albire folosesc o lumină intensă, care este axata pe dinți și care activeaza sau îmbunatatesc procesul de albire.
 • Între aplicațiile de gel, dinții sunt verificati pentru a vedea cât de bine s-au albit, și dacă mai trebuie să fie aplicata o noua cantitate de gel.
 • După aplicarea finală de gel, retractoarele de obraz sunt scoase. Pacientul clateste gura cu apa și imediat schimbarea culorii post-tratament este masurata. Dintii se pot albi intre două până la trei nuanțe sau chiar mai mult de opt (dintr-un total de 16). O parte din efectul de albire se datorează deshidratarii în timpul procesului de albire, ceea ce face ca dinții sa para mai albi decât culoarea lor nou, adevărată. Culoare adevarata va apărea după câteva zile odata cu uniformizarea nuantei.

În cazul în care nu a fost atins un nivel satisfăcător de albire, medicul stomatolog poate recomanda un follow-up în cabinet, la o dată ulterioară, și / sau un sistem de albire acasa in gutiere.

Opțiuni de albire a dinților

Un număr mare de sisteme de albire sunt folosite in cabinetele dentare. Facem o scurta trecere in revista a celor mai populare sisteme folosite in Romania:

Zoom Chairside system

Utilizat pe scară largă în întreaga țară și în lume, sistemul Zoom foloseste un gel de peroxid de hidrogen 25 la suta, iar lampa Chairside Zoom Advanced Power accelereaza procesul de albire. In general, gelul de peroxid de hidrogen se aplică de trei ori, fiecare interval pe o durată de 15 minute. Imediat după aceea, un gel de fluorură se aplica pe suprafata dintilor pentru a reducere sensibilitea dentinara.

Pentru a ajuta la menținerea dintilor albi, se recomanda ca acasa sa utilizati un kit, cu gutiere de albire personalizate.

Timp total in cabinet: aproximativ o oră.

Zoom de cost pentru albirea dinților (inclusiv gutiere pentru acasă): 300 Euro.

Albirea profundă

Albirea profundă reprezinta un protocol aplicat in cabinet care consta intr-o succesiune de faze. Această tehnică are o reputație buna mai ales pentru albirea celor mai intransigente pete (din cauza tetraciclinei sau fluorozei, de exemplu).

Kitul de albire la domiciliu

Multi stomatologi sunt de părere că dupa albirea profesionala in cabinet folosirea kiturilor de albire acasa pot mentine cel mai bine rezultatele albirii pe termen lung. Kiturile de luat acasa încorporează un gel de peroxid ușor de utilizat, cu concentrație mai mica, care rămâne pe dinti timp de o oră sau mai mult (uneori peste noapte). Cu cat este mai mic procentul de peroxid, cu atât mai mult poate rămâne în siguranță pe dinți. Gelul este aplicat pe dinți cu ajutorul unor gutiere personalizate de albire.

Inălbire vs. Albire: Care este diferenta?

Potrivit FDA, termenul de “albire” este permis sa se utilizeze numai în cazul în care dinții pot fi albiti dincolo de culoarea lor naturală. Acest lucru se aplică strict la produsele care contin inalbitor – de obicei, peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă.

Termenul “albire”, pe de altă parte, se referă la restabilirea culorii suprafeței dintelui prin îndepărtarea placii, pigmentilor externi și impurităților. Astfel încât orice produs care curata (ca o pasta de dinti) este considerată punct de vedere tehnic un înălbitor.

Desigur, albirea ca si termen suna mai bine decât înălbirea, deci este mai frecvent utilizat – chiar și atunci când descrie produse care conțin înălbitor.

De ce sa alegeti albirea profesionala a dintilor?

Cei mai mulți dintre oameni au la inceput dinți albi, datorită suprafeței lor de smalt asemănătore porțelanului. Acesta se compune din tije cristaline microscopice, smalțul dentar este proiectat pentru a proteja dintii de efectele atacurilor datorate mestecatului, scrasnitului, traumelor si aciditatii cauzate de zahăr. Dar, de-a lungul anilor smaltul se subtiaza, devenind mai transparent și permite culoarii galbene datorate dentinei – materialul situat imediat sub smalt inspre miezul dintelui – sa se evidentieze.

In timpul mestecatului de rutină, dentina rămâne intactă în timp ce milioane de micro-fisuri apar în smalt. Aceste fisuri, precum și spațiile dintre prismele, tijele de smalț cristalin, se aglomereaza treptat cu pete și resturi. Ca rezultat, dintii capata o nuanta din ce in ce mai inchisa si sunt mai fragili.

Albirea dintilor indeparteaza petele si resturile, lăsând fisuri de smalț deschise și expuse. Unele dintre fisuri sunt rapid re-mineralizate prin salivă, în timp ce altele trebuiesc “umplute” din nou cu resturi organice prin metode de remineralizare in cabinet.

Tipuri de coloratii dentare

Există două categorii de colorare a dinților: colorarea extrinsecă și colorarea intrinsecă.

Petele extrinseci sunt cele care apar pe suprafața dinților, ca urmare a expunerii la băuturi de culoare închisă, alimente și tutun, precum și uzura de rutină. Petele extrinseci sunt minore, superficiale si pot fi indepartate prin periaj si curatare dentara profesionala. Petele extrinseci persistente pot fi îndepărtate in mai multe etape si prin anumite metode cum ar fi albirea dentara. Petele persistente extrinseci pot pătrunde în dentina și devin permanente în cazul în care acestea nu sunt tratate mai devreme.

Petele intrinseci sunt cele care se formează pe interiorul dinților. Petele intrinseci rezultate din traume, îmbătrânire, expunerea la diferite substante (cum ar fi tetraciclina) în timpul formării dinților și / sau ingestie excesivă de fluor. In trecut, se credea că petele intrinseci erau prea rezistente pentru a fi corectate prin albire. Astăzi, experții cred că petele intrinseci chiar si profunde pot fi îndepărtate prin metode de albirea a dinților. În cazul în care toate celelalte metode eșuează, există soluții cosmetice alternative pentru a trata o colorare intrinseca, cum ar fi fatete dentare.

Se cântăresc cu argumente pro și contra cu nevoile tale.

Care sunt cauzele colorarii dinților ?

Vârsta: Există o corelație directă între culoarea dintelui și vârsta. De-a lungul anilor, dinții se inchid la culoare, ca urmare a uzurii și acumulării petelor. Adolescenții probabil vor avea rezultate immediate ca urmare a procedeului de albire. În douăzeci de ani, dintii incep sa arate o distributie de galben. Până la patruzeci de ani, galbenul se transforma in maro. Până la cincizeci de ani, dintii au acumulat o serie de pete persistente, care se pot dovedi dificil (dar nu imposibil) de eliminat.

Suntem fiecare dotati cu o culoare a dintilor, care variază de la galben-maroniu la gri-verzui, și se intensifică în timp. Galben-brun este, în general, mai receptiv la albire decât verde-gri.

Peroxidul de hidrogen versus peroxidul de carbamida

Preferința pentru o albire cu acțiune rapidă în cabinet, în cazul în care timpul este limitat, este peroxidul de hidrogen cu acțiune rapidă. Atunci când este utilizat în albirea dinților, concentrațiile de peroxid de hidrogen variază de la circa 9 la suta la 40 la suta.

Prin contrast, înălbitorul de preferinta pentru albirea dintilor la domiciliu este peroxidul de carbamidă, care este mai lent, ca acțiune si care se descompune în peroxid de hidrogen. Peroxidul de carbamidă are aproximativ o treime din puterea de peroxidului de hidrogen. Aceasta înseamnă că o soluție de 15 la suta de peroxid de carbamidă este echivalentul unei soluții de cinci la suta de peroxid de hidrogen.

Cât de alb se poate obtine?

Rezultatele sunt sunt subiective si variază considerabil de la o persoană la alta. Mulți sunt imediat incantati de rezultatul lor, în timp ce altii pot fi dezamăgiți. Înainte de a demara orice tratament de albire, adresați-vă medicul dentist pentru o idee realistă a rezultatelor și cât timp ar trebui să ia pentru a le atinge. Așteptările joacă un rol major în albirea dintilor.

 Albirea dinților ghiduri de culori

In cabinetul stomatologic, înainte și după albire culoarea dintelui se măsoară în mod tipic cu cheia de culori. Acestea sunt display-uri portabile de game largi de culori dinte. (Medicii stomatologi le folosesc, de asemenea, in alegerea coroanei si alte tipuri de restaurari.)

Acest ghid standard cuprinde 16 nuanțe, aranjate în mod sistematic de la lumină la întuneric în patru grupe de culori, și oferă o terminologie universală dinte culoare.

In timp ce albirea poate imbunatati ocazional culoarea dinților cu nouă sau mai multe nuante, majoritatea celor care fac albirea dintilor pot vedea o schimbare de două până la șapte nuanțe.

Riscuri posibile la albirea dintilor

Tratamentele de albire sunt considerate a fi sigure atunci când procedurile sunt urmate conform instrucțiunilor. Cu toate acestea, există anumite riscuri asociate cu albirea de care ar trebui să fie conștienți:

 • Sensibilitate: Albire poate provoca o creștere temporară a sensibilității la temperatură, presiune și atingere. Acest lucru este mai probabil să apară în timpul albire în cabinet, în cazul în care se folosește o concentrație mai mare de albire. Unele persoane experimenteaza dureri spontane fulgeratoare mai ales la dinții din față.
 • Persoanele cu cel mai mare risc de sensibilitate sunt cele care prezinta retractii gingivale, fisuri semnificative în dinți sau carii.
 • Sensibilitatea insa nu dureaza mai mult de o zi sau două , dar în unele cazuri poate persistamai mult. Unii stomatologi recomanda o pasta de dinti care contine nitrat de potasiu pentru dinti sensibili.
 • Iritarea gingiilor: Daca procedura este facuta de un amator si nu de catre un specialist experimentat aceasta poate duce la aparitia unui anumit grad de iritare al gingiilor care rezultă din contactul substantei de albit cu gingia incorect izolata pe parcursul desfasurarii procedurii de albire. O astfel de iritație de obicei durează până la câteva zile si apoi dispare.
 • Restaurările dentare , cum ar fi obturatiile, coroane dentare sau fatete de portelan nu sunt afectate de albire și, prin urmare, își păstrează culoarea initiala, în timp ce dinții din jur sunt albesc.

Mentinerea rezultatelor de albire

Pentru a prelungi durata de viata a dintilor nou albiti, stomatologi recomanda:

 • Follow-up la domiciliu de întreținere – pus în aplicare imediat sau efectuat cât mai rar, o dată pe an.
 • Evitarea alimentelor de culoare închisă și băuturi, timp de cel puțin o săptămână după albire.
 • Ori de câte ori este posibil, savurati băuturile de culoare închisă, cu un pai.
 • Practicarea corecta a igienei orale – periaj si folosirea atei dentare după mese și la culcare.

În plus față de factorii de risc menționați mai sus, o serie de limitări ar trebui să fie luate în considerare înainte de a trece printr-o procedura de albire a dintilor:

 • Nici o cantitate de înălbire nu va produce o culoare “nenaturală” de alb.
 • Rezultatele albirii nu sunt observate în totalitate până la aproximativ două săptămâni după albire. Acesta este un aspect important de luat in calcul dacă sunteți pe cale sa va faceti restaurări ceramice și doriti să fiti siguri daca culoarea se potrivește cu cea a dintilor nou albiti.
 • În cazul în care lipirea reconstructiilor cosmetice, fatete de portelan sau alte restaurări fac parte din planul de tratament, acestea trebuie să nu fie plasate până la un minim de două săptămâni după albirea pentru a se asigura o lipire adezivă corespunzătoare, cat și alegerea corecta a culorii.
 • Pentru a evita efectul “Technicolor”, restaurările anterioare vor avea nevoie probabil de înlocuire după albire.
 • Adânciturile care dezvăluie adesea suprafețele rădăcinii dentare sunt mai gălbui la linia gingiei . Culoare galbena de la baza dintilor spre gingie s-a dovedit dificil albit.

Femeile însărcinate sau care alăptează sunt sfătuite să evite albirea dintilor. Impactul potențial al înălbitorului înghițit asupra fătului sau copilul nu este încă cunoscut.

Adolescentii pot sa faca albira dentare doar dupa varsta de 15 ani.