Albirea dentară profesionlă- 8 lucruri pe care ar trebui să le știi

hibiscusjpg

Înainte să alegi albirea dentară profesională, e important să afli câte ceva despre ea.

 1. Albirea și curățarea dentară nu reprezintă același lucru.

De multe ori, pe dinții noștri apar depozite și pete superficiale cauzând un aspect neplăcut (ingălbenit, murdar). Neplăcerea se poate înlatura cu ușurință într-o ședință de profilaxie dentară completă (http://www.orthoexclusive.ro/profilaxia-dentara-cea-mai-simpla-metoda-de-preventie-a-cariilor-si-a-bolilor-parodontale-2/ ). Pigmentările de acest fel nu necesită un tratament de albire ca atare.

 

 1. Albirea dinților este în esență un proces chimic

Albirea dinților se realizează în principiu folosind grup de compuși ai peroxidului cum ar fi peroxidul de hidrogen sau peroxid de carbamidă. Acești compuși se activează la contactul cu suprafața dintelui eliminând oxigen radical liber, care pătrunde în straturile exterioare ale dintelui și oxidează pigmenții care cauzează colorarea dinților, dându-le astfel, un aspect mai alb. Acum, aceste tratamente pot fi efectuate într-o clinică dentară sau la domiciliu (cu produse prescrise de medicul stomatolog).

 1. Albirea poate fi rapidă sau lentă.

Pentru a ajunge la nuanța dorită, în funcție de tipul de tratament ales (de către un specialist / acasă), albirea poate să dureze aproximativ o oră în cazul vizitei la cabinet sau mai multe săptămâni (în cazul tratamentului la domiciliu).

 1. Albirea nu are efect permanent.

Albirea dentară nu este un tratament cu permanent și efectul său poate dura de la aproximativ un an la un maxim de trei ani. Cu câteva măsuri de precauție din partea ta și vizite regulate la specialist, poti menține astfel un zâmbet alb permanent.

 1. Este necesară îngrijirea adecvată în urma tratamentului.

După albire, este necesară reducerea consumului de alimente care ar putea păta dinții, cum ar fi ceai, cafea, vin, sucuri, etc. (http://www.orthoexclusive.ro/7-tipuri-de-alimente-care-pateaza-dintii-si-sfaturi-pentru-a-le-pacali/ ). De asemenea, ar fi ideal să te abții de la fumat și bineînteles, este imperioasă menținerea unei igiene dentare meticuloase: periaj, folosirea aței dentare și a apei de gură.

 1. Dacă este făcută corect, nu există efecte secundare

Când este realizat de specialist, efectele secundare sunt neglijabile: limitându-se la o ușoară sensibilitate a dinților, care poate dura timp de aproximativ câteva ore până la câteva zile după sesiunea de albire. Uneori, gingiile se pot irita din cauza infiltrării agentului de albire.

 1. Albirea profesională a dinților nu este recomandată în anumite cazuri.

E posibil să nu fii un candidat bun pentru procedură în cazul în care:

 • Ești copil sau adolescent (cu excepția cazului în care procedura este recomandată de un medic stomatolog);
 • Ești însărcinată sau alăptezi;
 • Dacă ai dinți cu leziuni carioase, boli ale gingiilor, rădăcinile dinților expuse, lucrări dentare incomplete sau hipersensibilitate;
 • Dacă ai lucrări restaurative, cum ar fi plombe, fațete sau coroane pe dinții din față, cu excepția cazului în care vor fi înlocuite după albire;
 • Dacă ești alergic la peroxizi.
 1. Nu toate tipurile de colorații se pretează la albire.

Uneori, o persoană poate avea dinți ai căror smalț sau dentină (țesutul care formează un dinte) pot avea malformații. Acest lucru se poate întampla pe parcursul creșterii sau poate interveni ca urmare a consumului excesiv de fluor în copilărie. În alte cazuri, administrarea prelungită a tetraciclinei  (antibiotic) în timpul copilăriei poate cauza depigmentarea dinților până la o nuanță de gri. În astfel de cazuri albirea nu va funcționa și vor trebui căutate alternative, cum ar fi fațetarea dinților (în luarea acestor decizii te sfatuim să consulți un medic specialist: http://www.orthoexclusive.ro/despre-noi/dr-marinela-banica-ciocotisan/ ).