Apneea în somn – Un Scurt Ghid Pentru Depistare

În fiecare noapte, majoritatea oamenilor au parte de un somn neodihnitor. Această situație trece adeseori neobservată sau nediagnosticată, iar în acest context somnul este îngreunat de sforăit, crescând riscul pentru anumite afecțiuni generale cum ar fi problemele cardiace, hipertensiunea și diabetul de tipul 2.

Cum afli dacă suferi de acest tip de afecțiune?

Ortho Institute a dezvoltat un scurt test care vă poate ajuta să decoperiți potențiale probleme. Dacă răspundeți DA la oricare dintre aceste întrebări, atunci ați putea suferi de apnee în somn.

 • Sforăiți tare sau regulat?
 • Ați fost atenționat vreodată că respirați greu sau că vi se oprește respirația în timpul somnului?
 • Vă simțiți obosit sau somnoros când vă treziți?
 • Vă treziți cu durere de cap?
 • Sunteți adesea obosiți în timpul zilei?
 • Adormiți în timp ce stați, citiți, vă uitați la televizor sau conduceți?
 • Aveți adesea probleme când vă concentrați sau încercați să vă amintiți lucruri?

Cel mai frecvent tip de apnee este apneea obstructivă în somn. Persoanele care suferă de această afecțiune experimentează pauze periculoase în respirație în timpul somnului. Acestea se pot produce de zeci sau chiar de sute de ori pe noapte, determinându-vă să vă treziți sau să sforăiți foarte zgomotos. Aceste întreruperi intermitente în respirație sunt cunoscute sub numele de episoade de apnee și apar atunci când căile aeriene se prăbușesc sau colapsează, împiedicând aerul să ajungă la plămâni.

Acest context creează o serie de probleme:

 • Când se oprește respirația, scade nivelul de oxigenare, ceea ce alarmează sistemul nervos simpatetic, ce vă va trezi;
 • Nivelul adrenalinei crește;
 • Ritmul cardiac crește și el;
 • Tensiunea arterială mărită, constrânge și afectează vasele de sânge.

În ciuda unor multitudini de riscuri pentru sănătate și a unor repercursiuni  negative pe care această afecțiune le poate avea asupra întregii vieți, apneea obstructivă în somn poate fi una dintre cele mai trecute cu vederea probleme de sănătate din lume. Potrivit Asociației Americane de Apnee Obstructivă, aproximativ 22 de milioane de americani suferă de această problemă – dar un procent estimat de 80 la sută din cazurile moderate și severe rămân nediagnosticate.

Iată câteva dintre cele mai importante indicii cărora trebuie să le acordați atenție pentru a preveni agravarea problemei:

Antecedente familiale: Riscul dvs. de a dezvolta apnee în somn este cu 50% mai mare dacă aveți o rudă de gradul întâi, cum ar fi un părinte sau un frate, care are o istorie de apnee în somn sau sforăit.

Obezitatea: Excesul de greutate este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru apneea în somn. De fapt, majoritatea suferinzilor sunt supraponderali. Creșterea în greutate corporală poate exacerba apneea în somn, și dimpotrivă, scăderea în greutate poate îmbunătăți dramatic această condiție. Acest lucru este valabil atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Sex: Bărbații sunt mai predispuși să dezvolte apnee în somn decât femeile. Nu este clar de ce, dar experții cred că acest lucru se datorează diferențelor inerente în statusul hormonal, anatomiei căilor aeriene superioare, distribuției grăsimilor și altor factori.

Circumferința gâtului: Una dintre variabilele des asociate cu apneea în somn este dimensiunea, mai exact circumferința gâtului. Cei cu o circumferință mai mare de 17 cm, în special bărbații, prezintă un risc mai mare pentru a dezvolta apnee în somn.

Alcoolul: Numeroase studii au constatat că, consumul de alcool, în special seara sau noaptea, reprezintă un factor care crește cu 25% șansele de a dezvolta apnee în somn. Alcoolul reduce tonusul muscular al căilor aeriene superioare, determinându-le să se prăbușească și mai mult în timpul somnului. Acesta poate de asemenea să crescă cantitatea de alimente pe care o consumați, crescând indicele de masă corporală.

Anatomia: Riscul de a dezvolta apnee în somn este mult mai mare dacă aveți anumite caracteristici anatomice care pot obstrucționa căile respiratorii pe timp de noapte. Acestea includ amigdalele și/sau vegetații adenoide (polipi) mărite și maxilare mici.

Dacă prezentați oricare dintre simptomele regăsite aici, consultați un specialist somnolog și un ortodont specializat în problemele căilor respiratorii pentru a înțelege exact în ce stadiu vă aflați și ce puteți face pentru a ține situația sub control.

Nu lăsați apneea în somn netratată!

Dr. Ela Bănică

Specialist Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială

Competență Sleep Dentistry (Stomatologia Problemelor de Somn)


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *