Buxism – Mici impulsuri electrice care pot opri scrasnitul dintilor noaptea

Dureri de cap, gat intepenit ? Gingii care se retrag si descopera radacinile ?

Ati putea fi unul din milioanele de oammeni care scrasnesc din dinti noaptea.

 

Specialistii Danezi au inventat un dispozitiv de marimea unui  iPod care trateaza bruxismul cu ajutorul unor mici impulsuri electrice aplicate la nivelul tamplei cu ajutorul unui mic electrod.

Studiile clinice au aratat ca bruxismul se reduce cu mai mult de 50%  in primele trei sapatamani si cu 80% dupa sase saptamani. Dintre estimarile facute  unul din patru adulti sunt afectati de bruxism acesta reprezentand cea mai frecventa problema in tulburarile de somn dupa insomnie si apnee obstructiva (sforait).

Presiunea pe dinti pe parcursul scrasnitului din dinti poate fi de 20 de ori mai mare ca forta decat  atunci cand mestecam alimentele. Aceasta duce la abraziuni  ale smaltului si chiar fracturi dentare  cauzand simptome diverse de la migrene,  probleme ale gingiilor, tulburari ale somnului si oboseala in timpul zilei.

Bruxismul este asociat si cu anumite schimbari care apar in gura pe parcurs cum ar fi absenta unui dinte si neprotezarea la timp, o  obturatie noua sau diferite probleme de ocluzie ( de muscatura)( atunci cand dintii de sus nu se intalnesc corect cu cei de jos).

Cea mai comuna cauza a bruxismului ramane insa anxietatea.

Fumatorii sunt de cinci ori mai expusi episoadelor de bruxism.  Problema bruxismului este asociata si  perioadei de sarcina sau  menopauza.

Indiferent daca cauza este fiziologica sau psihologica, efectele sunt aceleasi : tensiune la nivelul muschilor tamplei care provoaca scrasnit din dinti si inclestare a dintilor.

Tratamentele traditionale includ sedativele, hipnoza si mai recent botoxul pentru relaxarea musculaturii.  O alta modalitate care previne abraziunea dintilor ar fi purtarea unei gutiere pe parcursul noptii.

Durerea se manifesta sub forma durerilor de cap si de gat.

Noua tehnologie GrindCare foloseste un mic electrod care se ataseaza la tampla cu ajutorul unui gel pad adeziv. Dispozitivul moitorizeaza miscarile muschilor faciali, cu ajutorul semnalelor electonice produse de contractile musculare. Cand acestea sunt pe cale sa se intample, dispozitivul declanseaza um mic impuls electric care relaxeaza muschiul si  musculatura maxilarului implicit.  Acest impuls nu este de obicei simtit de catre pacientul care poarta dispozitivul.

De asemenea se masoara numarul contractiilor aparute pe parcursul noptii.  Dispozitivul se poarta de catre pacient in fiecare noapte timp de 8 saptamani,  apoi o data pe saptamana pana cand muschiul temporalis invata sa nu nai fie tensionat.

GrindCare functioneaza pe principiul antrnementului muscular pentru a invata muschii sa se relaxeze .

Scriitoarea  Rita Carter (om de stiinta)  face dezvaluiri despre cum functioneaza creierul nostru si obiceiurile comporatmentale.  Exista spune ea doua tipuri de zambet – zambetul social constient si zambetul « Duchenne » genuin denumit dupa neurologul care l-a descris.  Cel constient implica o activitate musculara deliberata pentru a produce zambetul (la nivelul gurii si buzelor) iar celalalt tip implica un set de muschi aditionali care sunt controlati de procesele inconstiente ale creierului ; aceasta face ca si muschii  pleoapelor sa reactioneze.

Expresia fetei poate nu doar sa dezvaluie sentimente  ci poate de asemenea crea  sentimente cu care acestea sunt asociate. Testele de laborator au aratat ca zambetul  sau rasul produs constient a avut ca rezult  o perioada  mica dar detectabila de fericire.

Deci  un zambet  chiar daca este fals sau de socilaizare poate sa va binedispuna si pe dumneavoastra.

Tratamentul cu dispozitiv GrindCare  disonibil la OrthoExclusive  pentru o perioada de patru saptamani costa in jur de 150 E.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *