Ce este ortodonția inteceptivă?

Numită și prima fază de tratament, intercepția este o metodă de tratament ortodontic prin care medicul poate intercepta și ghida creșterea și dezvoltarea cu ajutorul aparatelor ortodontice. Scopul este de a corecta timpuriu niște probleme care mai târziu pot să devină mult mai serioase.

Asociația Americană de Ortodonție, precum și numeroase alte asociații din lume, recomandă ca prima examinare ortodontică să fie făcută înainte de vârsta de 7 ani sau chiar mai devreme dacă există suspiciunea de probleme ortodontice. Iată câteva exemple de astfel de probleme:

 • dificultăți în masticațe, incizie, fonație
 • persistența obiceiului de sugere a degetului sau a suzetei după vârsta de 6 ani
 • dinți frontali protruzivi (poziționați prea “în afară”), cu risc de fractură sau avulsie
 • spațieri sau înghesuiri dentare
 • pierderea precoce a dinților de lapte
 • respirație orală
 • dinți care erup în poziții anormale sau dinți supranumerari
 • durere sau zgomote în articulația temporo-mandibulară
 • creșere anormală sau asimetrică a maxilarelor
 • bărbie ștearsă sau proeminentă
 • alte dezechilibre faciale.

Chiar dacă copilul dvs nu are nici una din aceste probleme, nu înseamnă că nu are nevoie de tratament ortodontic. Există numeroase cazuri în care aparent dinții sunt corect aliniați, dar există alte dezechilibre, precum și situații în care niște probleme aparent complexe se pot rezolva de la sine.

Prima fază de tratament sau tratamentul interceptiv se instituie de obicei în dentiția mixtă timpurie, adică în jurul vârstei de 7 ani, când copilul are majoritatea dinților de lapte și posibil câțiva incisivi permanenți. Scopul tratamentului interceptiv este păstrarea spațiului pentru erupția dinților permanenți și poziționarea corectă a mandibulei față de maxilar. Tratamentul poate să implice folosirea unor dispozitive simple care să ghideze dinții în poziția corectă, astfel încât dinții permanenți să poată să erupă corect, sau poate fi necesară chiar extracția unor dinți de lapte pentru a se obține suficient spațiu pentru dinții pemanenți. De asemenea, în unele cazuri, poate fi nevoie de o combinație de tratamente ortodontice. Momentul și metodele folosite de stabilesc în funcție de problemele ortodontice specifice și de personalitatea fiecărui copil. Un lucru important de avut în vedere este că în urma tratamentului interceptiv se poate obține un profil echilibrat și atractiv iar rezultatul este destul de stabil. Există cazuri la care este suficent tratamentul interceptiv, dar de cele mai multe ori este nevoie și de faza a doua sau faza finală de tratament.

Tratamentul interceptiv folosește creșterea pentru a transforma o problemă dificlă într-una mai ușoară. A aștepta până când se definitivează erupția dinților permanenți sau până când se încheie procesul de creștere, poate să îngreuneze corectarea anumitor probleme. Totuși, nu toate anomaliile necesită intervenție timpurie, există numeroase anomalii care se pot rezolva de la sine sau pot fi temporizate până când erup toții dinții permanenți. Doar medical ortodont poate aprecia care probleme necesită intervenție imediată, care ar fi mai bine de tratat mai târziu și care se pot rezolva de la sine. De aceea este extrem de importantă examinarea copilului la o vârstă timpurie. În acest fel, aveți posibilitatea de a începe tratamentul ortodontic atunci când este cel mai benefic pentru copilul dvs.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *