Uneori vizita la dentist este o adevărată aventură atât pentru copii cât și pentru familia acestora. De multe ori, după finalizarea unui tratament, copii sunt nerăbdători să vorbească și să povestească experiența părinților ceea ce distrage atenția de la instrucțiunile oferite de către medic, acestea sunt frecvent uitate sau neauzite. Pentru a clarifica anumite aspecte postoperatorii, citiți secțiunea potrivită fiecărei manopere stomatologice.
Sigilările dentare
- Materialul de sigilare are un gust ciudat, amar sau acru. Mulți copii se vor plânge de acest gust timp de câteva minute după aplicare. De obicei, o băutură aromată va ajuta la ameliorarea gustului.
- Copilul poate mânca imediat după procedura de sigilare dentară. Sigilările se întăresc și rămân lipite de dinți imediat ce sunt încălzite cu o lumină specială albastră.
- Consumul de gustări lipicioase și bogate în zaharuri va afecta rezistența sigilantului dentar. Alimente de evitat: jeleuri, caramele, nuga, alune caramelizate, popcorn, bomboane tari. Acest sfat trebuie urmat întotdeauna și nu doar în ziua aplicării sigilantului.
- Sigilările vor fi verificate la controalele de rutină (la fiecare 3-6 luni).
Obturații dentare
- Dacă manopera stomatologică a fost realizată cu anestezie locală trebuie să știți că efectul acesteia persistă 1-3 ore după procedură. Este foarte important să urmăriți copilul în timpul mesei pentru a preveni mușcarea obrajilor, a buzelor sau a limbii.
- Dintele tratat, locul de anestezie, respectiv țesuturile moi din vecinătatea dintelui, pot fi dureroase sau sensibile.
- În funcție de tipul materialului folosit pentru obturarea dintelui, medicul vă poate spune la cât timp după procedură poate mânca. Copilul poate mânca imediat după aplicarea unei plombe din compozit (acesta se întărește și rămâne lipită de dinte îndată ce este încălzit cu o lumină specială albastră.)
- Dacă pentru obturare este folosit un ciment (ciment ionomer de sticlă) sau un material provizoriu copilul va putea mânca după o oră atunci când se produce priza finală a materialului.
- Alimente de evitat: jeleuri, caramele, nuga, alune caramelizate, popcorn, bomboane tari.
- Dacă obturațiile au fost realizate la nivelul dinților frontali este posibil ca medicul să recomande copilului să nu muște din alimente tari sau crocante pentru a evita fracturarea sau desprinderea acestora.
- 24h post-tratament copilul trebuie să evite consumul de băuturi și alimente colorate care pot pigmenta dinții și obturațiile.
- Este important de reținut faptul că dinții care au obturații sunt predispuși să facă carii noi la marginea dintre obturație și dinte dacă aceștia nu sunt spălați corespunzător.
Pulpotomie/Pulpectomie (Tratament de canal efectuat la dinții de lapte)
Succesul unei pulpotomii/pulpectomii la un dinte de lapte depinde de gradul de afectare a nervului și de reacția organismului la inflamație și tratament.
Din cauza anatomiei specifice a dintilor de lapte aceștia răspund diferit la anumite tratamente. Unii dinți dezvoltă abcese sau fistule care pot fi dureroase sau pot fi total simptomatice. Recomandarea noastră este ca micii pacienți să beneficieze de vizite regulate la stomatolog pentru a monitoriza evoluția acestor dinți până în momentul schimbării.
Dacă după efectuarea pulpotomiei sau pulpectomiei obturația definitivă nu a fost aplicată în aceeași ședință trebuie să vă asigurați că plomba provizorie rămâne intactă până la următoarea vizită.
Extracția dentară
După intervenție medicul va aplica o compresă de tifon la nivelul extracției iar copilul va trebui să muște pe acesta până când sângerarea se oprește.
În funcție de tipul de anestezic utilizat (gel topic sau soluție injectabilă) obrazul, limba, buzele și gingia vor fi amorțite timp de 30min-3h. Urmăriți copilul în timpul mesei pentru a preveni mușcarea obrajilor, buzelor sau a limbii.
În primele 24 ore după procedură evitați:
- Utilizarea paielor si a suzetelor. Acțiunea de supt poate provoca sângerare prelungită postextracțională.
- Alimentele sărate, picante, acide sau crocante. Acestea pot irita locul extracției. Alimentele reci sau moi sunt o alegere excelentă (adică înghețată, paste, piure de mere sau fructe etc.)
- Activitățile sportive care pot crește riscul de sângerare postextracțional.
Sângerarea ușoară este normală după extracția unui dinte. Totuși dacă sângerarea persistă puneți copilul să muște o compresă de tifon sau un pliculeț de ceai timp de 15 min.
Dacă sângerarea continuă sunați imediat la cabinetul nostru.
Dacă întâmpinați o urgență gravă vă rugăm să sunați la 112.
În cazul în care mai aveţi nevoie de informaţii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi.
Pentru noi fiecare pacient este la fel de important! Nu ezitați să ne contactați chiar dacă nu ați fost niciodată la cabinetul nostru.