Ce trebuie să știți după tratarea unei carii

Tratamentul cariei dentare presupune îndepărtarea țesuturilor dentare afectate. În urma excavării rezultă o cavitate care este ulterior umplută cu materiale speciale care reproduc culoarea și elasticitatea smalțului și a dentinei. Deși aplicarea unei obturații dentare este o procedură obișnuită, mulți pacienți pot prezenta disconfort sau dureri ușoare până la moderate.

Disconfort dentar

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienții simt disconfort după realizarea unei obturații dentare este dimensiunea sau forma obturației. În timp ce medicul stomatolog face tot posibilul pentru a obține înălțimea și dimensiunea corectă a obturației din prima, este posibil să observați că, odată ce începeți să vorbiți și să mestecați, unii dinții se ating diferit sau nu au contact. Anunțați medicul stomatolog pentru a vă ajusta sau lustrui obturația, în caz contrar există riscul ca aceasta să se fisureze.

Sensibilitate dentară

Unii pacienți acuză sensibilitate dentară la contactul cu alimente și băuturi reci sau calde ori de la aerul rece. De asemenea, se poate observa sensibilitate crescută la presiunea din timpul masticației, în special dacă dintele a avut o carie profundă. Pentru a evita sensibilitatea dentară după aplicarea obturației este recomandată folosirea pastei de dinți special concepută pentru dinții sensibili. De asemenea, pacienții trebuie să evite alimentele foarte calde sau reci câteva zile. Dacă sensibilitatea nu dispare după două săptămâni, contactați cabinetul stomatologic.

Durere dentară

În cazul cariilor profunde, după îndepărtarea țesuturilor dentare afectate, deși sunt întrunite toate condițiile pentru plasarea unei obturații aceasta poate să nu mai fie suficientă.

Dacă durerea care apare după obturarea unei cavități nu cedează în câteva zile sau se intensifică este posibil ca leziunea produsă de carie să fi fost mult mai mare. Contactați medicul pentru a va explica ce presupune tratamentul endodontic și pentru a vă ghida către un specialist. Puteți lua ibuprofen în cazul unei dureri foarte mari care nu cedează. 

Tratarea altor carii în viitor

Este posibil ca în viitor să aveți nevoie să tratați o altă carie. Dacă știți că dinții dvs. sunt sensibili după tratament, puteți discuta cu medicul stomatolog despre opțiunile alternative pentru obturații. Fiecare persoană reacționează diferit la tratamentele stomatologice. De asemenea, medicul stomatolog poate folosi măsuri preventive suplimentare, cum ar fi o bază, un liner sau un agent de desensibilizare.

Durere sau disconfort la nivelul gingiei

Pentru a realiza o obturație dentară dentistul utilizează instrumente și accesorii care izolează dintele sau refac forma corectă a acestuia (cleme, matrici, pene, depărtătoare). Toate aceste accesorii pot leza gingia sau pot irita buzele și obraji. Durerea persistă câteva ore sau zile și scade treptat în intensitate. Nu este necesară o altă vizită la cabinet.

Respectați următoarele indicații post-tratament:

  • Dacă manopera stomatologică a fost realizată cu anestezie locală trebuie să știți că efectul anesteziei persistă 1-3 ore după procedură. Este foarte important să nu mestecați pe partea amorțită (pentru a preveni mușcarea limbii, obrajilor sau a buzelor) până când trece efectul anesteziei.
  • În funcție de tipul materialului folosit pentru obturarea dintelui, medicul vă poate spune la cât timp după procedură puteți mânca sau bea apă. Obturațiile din compozit se întăresc imediat după aplicarea luminii albastre (prin fotopolimerizare). Această întărire vă va permite să mâncați și să beți imediat după procedură. Dacă pentru obturare este folosit un ciment (ciment ionomer de sticlă) sau un material provizoriu veți putea mânca după o oră, atunci când se produce priza finală a materialului.
  • Evitați alimentele dure și lipicioase timp de 2 săptămâni. Dacă aveți sensibilitate dentară încercați să evitați alimentele și băuturile foarte reci sau foarte calde.
  • Evitați consumul de băuturi și alimente colorate care pot pigmenta dinții și obturațiile.

În cazul în care aveţi nevoie de informaţii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi.

Pentru noi fiecare pacient este la fel de important! Nu ezitați să ne contactați chiar dacă nu ați fost niciodată la cabinetul nostru.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *