Chirurgia Ortognatica si Estetica Facila

Atunci când oasele maxilare nu se întâlnesc corect, producând o ocluzie defectuoasă, este nevoie de chirurgie ortognatică. Chirurgia ortognatică repoziționează oasele feței într-un optim echilibru și îmbunătățește fizionomia. Scopul chirurgiei ortognatice este de a corecta structura facială, reconstruind o ocluzie corectă și dând o optimă funcționalitate dinților.

 Dacă sunteți candidat la o operație de chirurgie ortognatică, Dr. Marinela Ciocotișan va lucra îndeaproape cu dentistul dumneavoastră și cu chirurgul ortognat pe parcursul întregului tratament. Operația propriu-zisă vă poate repoziționa dinții și oasele maxilare într-o nouă poziție, de natură să vă dea o înfățișare mai plăcută, un zâmbet sănătos și o funcționalitate optimă a sistemului dento-facial.

Termenul “ortognatic” derivă din limba greacă și este format din două cuvinte: “ortho” care înseamnă “a îndrepta” și “gnathic” care înseamnă “maxilar” (osul maxilei).

Deci, scopul chirurgiei ortognatice este acela de a corecta problemele funcționale și estetice rezultate din poziționări defectuoase ale oaselor feței. Dar de ce este important să avem o ocluzie corectă? De ce trebuie să corectăm o ocluzie defectuoasă?

Malocluziile sau ocluziile defectuoase pot cauza o serie de probleme funcționale, de la incapacitatea de a mesteca bine alimentele, fapt ce poate compromite procesul de digestie, până la problemede vorbire, și alte disfuncționalități faciale, regăsite în dureri cronice de cap, dureri articulare și traume periodontale. Apneea în somn este și ea o problemă ce poate fi tratată cu ajutorul chirurgiei ortognatice.

Cu ajutorul chirurgiei ortognatice, se realiniază maxilarul și mandibula, corectându-se anomalii sau defecte ce pot fi ereditare, cauzate de factori geografici, externi, sau dobândite în procesul de creștere.

Persoanele care pot beneficia de chirurgia ortognatică sunt acelea care suferă de o ocluzie defectuoasă (malocluzie) sau ale căror oase ale maxilarului sau mandibulei sunt poziționate incorect. Creșterea celor două arcade este un proces gradual, iar uneori, mandibula poate crește mai repede decât maxilarul. Acest lucru poate afecta funcțiile masticatorii, vorbirea, sănătatea orală pe termen lung și înfățișarea persoanei. Accidentele sau defectele de naștere pot și ele afecta alinierea oaselor feței. Ortodonția poate corecta malocluziile, doar în cazul în care dinții sunt incorect poziționați, dar dacă este vorba despre repoziționarea oaselor arcadei, atunci este nevoie de chirurgie ortognatică.

Pacienții cu probleme de prognatism mandibular sau maxilar, cu dizarmonii dento-maxilare sau cu decalaje între maxilar și mandibulă, cu asimetrii faciale, ocluzie incorectă, deformități nazale sau probleme legate de articulația temporo-mandibulară pot fi candidați ai chirurgiei ortognatice.

Următoarele probleme trebuie evaluate:

  • Dificultati în mestecarea alimentelor, în ocluzie sau la înghițirea alimentelor
  • Probleme de vorbire
  • Dureri cronice în articulația temporo-mandibulară (TMJ)
  • Ocluzie deschisă
  • Prognatism mandibular sau maxilar
  • Probleme de respirație
  • Retracția mandibulei

Oricare dintre aceste probleme poate fi de sorginte ereditară, poate fi rezultatul unor factori externi sau poate fi produsă de traume sau influențe ale unor factori de mediu asupra feței. Înainte de orice tratament, este necesară o consultație și o examinare completă cu printr-un set de radiografii detaliate. Înainte ca tratamentul ortognatic să înceapă, puneți întrebări privind rezultatele tratamentului și procedurile la care veți fi supus! Atunci când aveți toate informațiile, echipa de medici, împreună cu dumneavoastră, va putea lua decizia să înceapă tratamentul ortognatic.

De obicei, operațiile ortognatice și reconstructive se realizează numai odată ce procesul de creștere al sistemului osos este încheiat definitiv. De obicei, procesul de creştere se încheie la vârsta de 16 ani, la fete, şi la 18 ani, la băieţi. Procedurile preoperatorii de aliniere a dinţilor pot începe însă, cu un an sau doi înainte de acesta vârstă.

Înainte ca operația de chirurgie ortognatică să aibă loc, pacientul va avea nevoie de tratament ortodontic sau de aparat dentar. Acest lucru va permite dinților să fie aliniați într-o poziție care permite repoziționării oaselor maxilare să devină mai stabile în urma operației ortognatice. În mod normal, pacientul are nevoie de un tratament ortodontic timp de unul sau doi ani pentru a «decompensa» dinții înainte de operația de reconstrucție ortognatică. Extracțiile dentare sunt și ele făcute tot înainte de operație.

Alinierea corectă a dinților durează între 6 și 18 luni. Pe măsură ce dinţii  se aliniază cu ajutorul aparatul dentar, veti putea observa că ocluzia dumneavoastră evoluează mai degrabă în rău decât in bine datorita decompensării anomaliei dentare. Totuşi, această fază de decompensare este absolut necesară pentru că în momentul intervenției chirurgicale, odată cu repoziționarea maxilarelor, dinții să se poată aranja pe propriile lor poziţii, în ocluzie corectă.

  


1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *