CUM ALEGI CEL MAI BUN SPECIALIST ORTODONT

options

În zilele noastre, medicii ortodonți pot face infinit mai mult decât să îndrepte dinții. Sculptarea unui zâmbet frumos necesită o atenție specială detaliilor dentare care merge dincolo de simpla aliniere dentară. Metoda cel mai des folosită pentru corectarea danturii constă în montarea unui aparat dentar. Aparatul dentar fix, clasic este confecționat din sârme sau arcuri, braketuri și inele. Aparatul dentar mișcă ușor dinții înspre poziția corectă și corecteza ocluzia dentară (felul în care mușcă dinții) cel mai important aspect al stabilitatii si corectitudinii tratamentului, de altfel.

Alegerea unui medic ortodont pentru familie este o decizie importantă. Întreaga ta sănătate dentară și felul în care zâmbești se îmbunătățesc pentru totdeauna dacă alegi un ortodont profesionist. De aceea, fă-ți timp și documentează-te despre ortodonție.

 

Care sunt cele mai frecvente întrebări pe care le pui atunci când vrei să alegi cel mai potrivit medic ortodont:

 • Cum pot să știu dacă medicul respectiv este specialist ortodont?

E simplu pentru că cele mai multe cabinete de ortodonție au un logo, un panou, o firmă, o carte de vizită care atestă clar că sunt experți în acest domeniu al stomatologiei. Alte indicii pe care să le cauți sunt apartenența la o Societatea recunoscuta de Ortodonție printr-o siglă afișată în cabinet sau pe site in CV, sau prin diplome care să ateste acest statut. Și mai simplu, te poți informa telefonic la recepție sau poți întreba direct personalul medical.

 • Medicul ortodont are experiență în depistare precoce a problemelor ortodontice?

Dacă ești interesat de un medic ortodont pentru întreaga familie, este vital ca medicul respectiv să se poată ocupa de toți membrii familiei. Asociatia Romana pentru Sanatate Dentara in Ortodontie recomanda ca fiecare copil să consulte un medic ortodont pentru o evaluare ortodontică cel tarziu pana la implinirea varstei de 6 ani. Medicul stomatolog poate recomanda de asemenea un consult ortodontic dacă este cazul, insa evaluarea ortodontica ar trebui sa fie obligatorie!

Circa 50% dintre ortodonți nu încep tratamentul ortodontic până când pacientul nu are toți dinții definitivi erupți. Dacă copilul are dinții înghesuiți, încălecați, erupți în afara arcadei, un maxilar îngust sau orice altă complicație orală, toate acestea pot fi corectate timpuriu, în timpul procesului de creștere.

DE aceea, asigură-te încă de la începutul tratamentului că medicul ortodont ales are o expertiză bună.

 • Cabinetul medical este dotat cu cea mai recentă tehnologie, iar medicul ortodont este la curent cu toate inovațiile în domeniu?

Cu cât mai dotat arată cabinetul medical cu atât mai multe șanse sunt ca medicul ortodont să fie conectat la toate informațiile de ultimă oră din domeniu și să fie genul de medic care investește timp și resurse financiare pentru a se perfecționa continuu și pentru a se menține conectat la tot ce apare nou în domeniu. Dotarea cu sistem de planificare 3D a tratamentului poate fi un indiciu corect în acest sens.

La fel de important e să te asiguri că medicul ortodont folosește cele mai noi tehnologii în domeniul elementelor de îndreptare a dinților. Cele mai recente stiluri și design-uri în domeniul aparatelor dentare invizibile precum tehnologia SureSmile înseamnă rezultate mai bune pentru tratament și timp mai puțin petrecut la cabinet. Un medic ortodont certificat, experimentat și la zi cu toate noutățile în domeniu poate garanta rezultate de succes.

 • Cum se face streilizarea si dezinfectia?

Lupta impotriva infectiilor nosocomiale

Increderea si credibilitatea sunt cele mai importante aspecte. Sterilizarea instrumentarului stomatologic, folosirea manusilor, a materialelor de unica folosinta si sigilarea fiecarui

Este foarte importanta mentinerea unui mediu curat si sanatos in concordanta cu legislatia de igiena, lucru esential in oferirea unui tratament ortodontic de calitate. Sterilizarea sistematica a instrumentarului, folosirea manusilor, a materialelor de unica folosinta si protejarea fiecarui instrument prin sigilarea lui in pungi de sterilizare inchise ermetic asigura un mediu lipsit de orice agent daunator.

Studii recente arata ca aproximativ o treime din populatia lumii, adica mai mult de 2 miliarde de oameni, au fost infectati cu virusul hepatitei B, iar aproximativ 270-300 de milioane de oameni sunt infectati cu hepatita C.

În România, putine din cabinetele stomatologice respecta normele europene în materie de sterilizarea instrumentarului stomatologic, una din cauzele cel mai des întâlnite fiind utilizarea unei aparaturi vechi, care nu mai poate asigura temperatura optima de sterilizare.

De aceea, recomandarea autoritatilor în domeniu este ca pacientul sa se asigure ca regulile de igiena sunt respectate (de exemplu, sa verificati daca folia în care sunt ambalate si sigilate instrumentele poarta stampila cu data sterilizarii si daca indicatorul de culoare arata ca sterilizare a fost efectuata ), înainte de a îngadui efectuarea unei proceduri dentare.

In Romania se considera sterile instrumentele sigilate in folii: maxim 2 luni de la data sterilizarii; de aceea este foarte important sa verificati inscriptionarea de pe foliile sigilate inaintea efectuarii manoperelor dentare!

Respectarea pasilor controlului infectiei stabiliti de normele europene, cunoscuti ca si “precautii universale” trebuiesc urmati pentru fiecare instrument, iar în timpul consultatiilor si controalelor, medicul poarta manusi, masca si ochelari de protectie.

Instrumentele folosite în tratamentele dentare sunt sterilizate cu grija înainte de folosire, decontaminate, curatate cu ajutorul ultrasunetelor apoi spalate si dezinfectate în masina automata de spalat (Kit stomatologie) cu program de uscare. Fiecare instrument este sigilat individual iar pungile sigilate au marcate data la care a fost facuta sterilizarea. Sterilizarea la cald are loc în autoclavul clasa B, aparat de ultima generatie.

Autoclavul este si el supus procedurilor de testare perodica si functionare corecta: ‘Testele Bow and Dick’ si de asemenea testele biologice se efectueaza lunar sub supraveghere stricta.

 • Ce tipuri de aparate dentare se folosesc?

Medicul ortodont folosește aparatele dentare tradiționale în colori sau aparate auto-ligaturante? Cât de frecvente sunt consultațiile, dacă elasticele colorate trebuie înlocuite? Elasticele colorate pot fi o alternativă pentru copii?

 • Care sunt opțiunile de plată?

Majoritatea ortodonților percep un onorariu pentru un pachet de servicii personalizat. Asigura-te că nu există costuri ascunse în contractul pe care îl semnezi și informează-te dacă există posibilitatea de a plăti în rate.

Tratamentul ortodontic este un proces de lungă durată. DE regulă, pacienții au de traversat o perioadă de tratament între 1 și 3 ani. Ajustările ortodontice necesare în timpul tratamentului sunt necesare la fiecare 4-6 săptămâni sau mai rar, in functie de situatie. De aceea, alegerea unui medic și a unui cabinet în care să te simți confortabil și în siguranță este esențială.

Alegerea unui medic ortodont bun e foarte important atunci când iei în considerare un tratament ortodontic și poate fi hotărâtoare pentru sucesul tratamentului. Există mulți factori care intervin în procesul de căutare. Există o varietate în creștere de proceduri de îndreptare a dinților. Important e pentru început să înveți să faci diferența dintre un stomatolog și un ortodont. Apoi trebuie să ai o înțelegere clară a întrebărilor pe care urmează să le pui. O descriere detaliată a planului de tratament, a costurilor și a scopurilor si o simulare a tratamentului îți va da siguranța că ești pe mâini bune

În majoritatea cazurilor, pacienții sunt trimiși la un ortodont de către medicul stomatolog curant. O recomandare a dentistului nu însemnă neapărat că trebuie să o iei ca atare fără să verifici recomandarea. Referințele venite din partea familiei, a prietenilor, a colegilor sau a formatorilor de opinie sunt de luat în considerare. Majoritatea pacienților nu se opresc la prima recomandare, ci cer a doua și a treia opinie înainte să înceapă tratamentul

Odiseea căutării și găsirii unui medic ortodont bun începe cu o consultație. În acest stadiu, te vei întâlni cu medicul și eventual coordonatorul tratamentului pentru a primi un diagnostic complet. Acesta va include:

 • Un formular cu istoricul medical complet
 • Fotografii ale feței, intraorale, scanrea 3D a dintilor și radiografii
 • O diagnosticare completă, incluzând toate întrebările pacientului
 • O descriere a planului de tratament și a scopurilor propuse
 • Simularea digitala si vizualizarea deplasarii dentare, smile design
 • Discutarea si alegerea opțiunilor de tratament
 • O estimare a costurilor de tratament, incluzând descrierea unui plan de plată care să se potrivească nevoilor financiare ale pacientului

Examinarea inițială este momentul ideal pentru a aduna toate informațiile de care ai nevoie referitor la tratamentul ortodontic al copilului.

Multe persoane nu sunt familiarizate cu ortodonția si nu știu ce să întrebe. Următoarele informații te ajută să înțelegi mai bine bazele ortodonției și ce întrebări ar trebui să pui în timpul consultației.

 

Tratamentul recomandat:

 • Care este perioada cea mai potrivită să încep tratamentul ortodontic al copilului?

Asociatia Romana pentru Sanatate Dentara in Ortodontie recomandă ca fiecare copil să fie evaluat ortodontic nu mai tîrziu de vârsta de 6 ani. Intervenția precoce poate preveni pe viitor probleme grave și ireversibile și poate elimina chiar nevoie de a purta aparat dentar.

 • Mai exact ce e nevoie de făcut?

La consultația initială, medicul va evalua zâmbetul și va diagnostica orice problemă de ortodonție care necesită atenție. Echipa de specialisti dorește să îți ofere o înțelegere completă a nevoilor ortodontice ale copilului, fără nici un fel de confuzie. Încurajăm pacienții să pună cât de multe întrebări, astfel încât să se simtă încrezători și în siguranță în ceea ce privește planul de tratament care îi va schimba întreaga viață.

 • Care sunt opțiunile mele?

Pentru că există variante diferite de tratament, încurajăm pacienții să alegem de comun accord cel mai potrivit tratament disponibil, conform nevoilor sale ortodontice, explicând în detaliu fiecare varianta, astfel încât să poată lua o decizie în deplină cunoștință de cauză, corect și complet informat.

 • Când recomandați începerea tratamentului?

Părintele trebuie să aducă copilul la un control de evaluare ortodontic în jurul vârstei de 6 ani, când incisivii au erupt. Chiar dacă tratamentul nu începe chiar atunci, evaluarea timpurie poate detecta o anomalie care poate afecta negativ restul dinților și maxilarele si care poate trece neobservata de catre un nespecialist.

 • Când revin pentru o re-evaluare /tratament?

Medicul va evalua pacientul sau potențialul pacient, stabilind un program de revenire la control, spațiat undeva între 6 luni și un an până la începerea tratamentului propriu-zis.

 

Organizarea timpului

 • Care va fi frecvența vizitelor?

În funcție de tipul de tratament, programările la medic se desfășoară cu o frecvență de 3 pînă la 8 săptămâni. De regulă, vizitele la medic sunt programate cam la 4 săptămâni.

 • Cât timp va dura tot procesul?

Durata tratamentului depinde de numărul de intervenții corectoare ale alinierii dinților.

DE aceea, durata estimată a tratamentului diferă de la pacient la pacient. Pentru unele persoane cu un minim de probleme poate dura chiar între 6 și 8 luni. Pentru altele, care necesită tratamente extinse, elaborate, durata tratamentului poate ajunge la 36 de luni până la completa repoziționare a dinților si maxilarelor.

 

Îngrijiri la domiciliu:

 • Cum explicăm la cabinet îngrijirile care trebuie urmate acasă?

Noi încurajăm pacienții în menținerea unei sănătăți orale impecabile pe toată durata tratamentului. S-ar putea ca deprinderile de igienă orală pe care le aveai înainte să nu mai fie suficiente pe perioada purtării aparatului ortodontic.

După montarea aparatului dentar, o asistentă te va consilia cu privire la regulile și accesoriile necesare menținerii unei bune igiene dentare (periuțe electrice, capete suplimentare ale periuței, ață dentară, pastă de dinți specială).

Și nu doar atât! Asistenta va sta lângă tine și îți va explica, cu demonstrații practice, fiecare tehnică.

 

Orarul cabinetului:

 • Cât de flexibil este programul cabinetului?
 • Experiența medicului ortodont:
 • Sunteți un medic ortodont atestat?
 • Ați mai tratat cazuri asemănătoare cu al meu?

Te poți informa pe site dacă medicul tău ortodont a tratat cazuri asemănătoare.

 

Costuri:

 • Care sunt opțiunile de plată?

Majoritatea ortodonților percep un onorariu pentru un pachet de servicii personalizat. Asigura-te că nu există costuri ascunse în contractul pe care îl semnezi și informează-te dacă există posibilitatea de a plăti în rate.

Mulți medici sunt flexibili în stabilirea unui plan de costuri și reduceri la plata integrală. Întreabă dacă tot ceea ce e inclus în această listă e inclus în prețul estimat:

 • consultații
 • amprente și modele
 • aparatele dentare
 • radiografiile
 •  fotografiile
 • contentia
 • vizitele post-tratament

Intreabă și: voi plăti suplimentar dacă tratamentul   nu se finalizează în perioada de timp estimată inițial?

 

 • Cât de mult va costa tratamentul?

Costul total al tratamentului este diferit de la un pacient la altul pentru că fiecare persoană necesită metode diferite de aliniere a dinților.

 

 • Sunteți flexibili în privința plăților?

Asociația pentru Sănătate Dentară in Ortodontie oferă un sistem flexibil de plăți, negociabil de la caz la caz. Credem că stresul financiar ar trebui să fie cât mai mult minimalizat. Coordonatorul tratamentului va stabili un plan de plată care să te facă să te simți confortabil.

Acest plan include rate lunare care scad progresiv.

 

 • Rata lunară include toate costurile/sunt incluse și alte costuri suplimentare?

Nu există costuri ascunse. Toate cheltuielile sunt discutate în timpul primei consultații, iar devizul pe care il primești include toate costurile tratamentului.

E bine de știut că unele planuri de tratament necesită tratamente și corecții suplimentare, poate chiar la o altă clinică. Pentru aceste cazuri excepționale, recomandăm specialiști și clinici de încredere. Taxele suplimentare pot apărea în aceste cazuri și nu avem control asupra lor.

 

 • Care este tratamentul recomandat după scoaterea aparatului dentar? Este inclus în preț?

Există dispozitive de contentie, de mentinere si stabilizare a rezultatului (retainers) care sunt necesare pentru a menține dinții în noua poziție și va fi programată o consultație după scoaterea aparatului dentar pentru a ne asigura că totul este în ordine.

 

 • Asigurarea medicală este valabilă?

În România, taratamentul ortodontic nu este inclus în asigurarea medicală. Nu toate asigurările medicale private oferă decontarea tratamentului ortodontic.

 

Alte întrebări:

 • Cum acționați în urgențele ortodontice?

Dacă treci printr-o astfel de problemă, sună imediat! În funcție de severitatea problemei, putem oferi recomandări care să te ajute să rezolvi problema până la următoarea consultație sau ești programat de urgență la cabinet. Site-ul nostru oferă informații referitoare la rezolvarea unor situații de urgență.

 

 • Care este disponibilitatea cabinetului pentru recomandări și consultații telefonice?

Dacă ești în căutarea unor recomandări legate de tratamentul ortodontic sau alte probleme care apar pe parcurs, echipa noastră este pregătită să vă dea răpunsuri. Oricum, ne asigurăm că toți pacienții noștri sunt bine instruiți când încep tratamentul. Pagina de Facebook conține informații și video care includ răspunsuri la posibile întrebări ale pacienților.

 

 • Cere referințe de la prieteni și cunoscuți:

Întreabă persoanele în care ai încredere cum au procedat ei în situații similare? Ce le-a plăcut și ce nu la medicii ortodonți, la asistentele medicale, la procedurile și tehnicile medicale care le-au fost indicate? Specialiștii în chirurgie maxilo-facială pot fi o excelentă sursă de recomandare. Poți întreba și stomatologii, dar cum și ei pot efectua intervenții ortodontice minore, e posibil să existe un conflict de interese.

 

 • Documentează-te asupra studiilor și specializărilor medicului ortodont.

Pentru a deveni ortodont, medicul respectiv trebuie să urmeze sase ani de studii de medicină dentară, apoi 3 ani de specializare în ortodonție. Verifică unde au fost făcute aceste studii.

Medicii ortodonti urmează de regulă sute de ore de training în cadrul unor asociații atestate, dar doar 1 din 3 medici stomatologi urmează astfel de cursuri.

 

 • Alege o locație cât mai convenabilă:

Tratamentul ortodontic necesită multe vizite la cabinet, pentu o perioadă îndelungată, așadar alege o locație convenabilă, relativ aproape de școala copilului, de biroul tău sau de casă. E bine să verifici locurile de parcare de lângă cabinet, precum și traficul în zonă la orele la care îți stabilești programările.

 

 • Cere o a doua opinie … și chiar a treia:

Doctorii au moduri diferite de a trata aceeași problemă. Unii sunt mai direcți, mai duri, alții cer o disciplină strictă, mai ales când e vorba de copii. Fă-ți timp să consulți 2-3 medici și să compari stilul, practica, prețurile. Un medic corect te va avertiza dacă sunt anumite limitări ale unor tratamente specifice sau dacă anumite rezultate dorite nu pot fi atinse. Doar pentru că un anume caz a apărut în presă asta nu înseamnă că acel tratament care a funcționat la acea persoană va fi cel potrivit pentru tine sau pentru copilul tău.

 

 • Verifică asigurarea de sănătate:

DE regulă, pacienții ortodontici sunt copii, iar asigurările medicale nu includ tratamentul ortodontic.

 

 • Solicită o listă de costuri estimate pentru tratament :

Costurile variază în funcție de durata tratamentului, de natura problemelor medicale. E de așteptat să scoți din buzunar câteva mii de euro, indiferent dacă ai sau nu asigurare.

 

 •  Ai încredere în ce îți spune instinctul:

Dacă pacientul este copil, întreabă-te cât de confortabil și în siguranță te simți tu și copilul față de acel medic, față de restul personalului medical, față de curățenia și dotarea cabinetului.Cum se comporta doctorul cu copilul, are răbdare să îi explice, să îl liniștească atunci când e speriat și nu acceptă tratamentul? Multe tratamente ortodontice necesită mai multe vizite la cabinet, așadar răbdarea medicului față de temerile copilului este esențială. Sunt dispozitive orale care deseori cauzează jenă la purtare, până se obișnuiește copilul, iar acesta se plânge deseori.

Alegerea unui ortodont bun nu e deloc simplă, așadar merită să te implici într-o documentare atentă care să îți dea încredere că ai luat decizia corectă într-o alegere ale cărei efecte durează toată viața.

 

Dr. Marinela Banica

Specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

Fondator Asociatia pentru Sanatate Dentara in Ortodontie

 

Cabinet ORTHOexclusive

Ortodontie Exclusiv