CUM ÎȚI FEREȘTI COPILUL DE CARII

Cariile dentare sunt cea mai răspândită afecțiune stomatologică de pe tot Globul. Cea mai recentă statistică internațională arată că aproape 500 de milioane de copii au carii. Dar, dacă e o chestiune des întâlnită, nu înseamnă că nu poți să îți ferești copilul. Există lucruri simple pe care le poți face ca să îi asiguri celui mic o dantură sănătoasă.

De unde începe sănătatea orală a copilului meu?

Nu trebuie să aștepți să-i apară copilului dantura permanentă pentru a lua
măsuri. Ideal este să îl duci de la 1 an la stomatolog pentru un control și pentru a învăța tu cum trebuie să-i cureți dinții. Dacă dinții de lapte cresc sănătos, dantura permanentă se va dezvolta mai ușor, armonios.
Potrivit Asociației Americane de Stomatologie Pediatrică, prima vizită la
stomatolog a copilului trebuie să se facă la 1 an și apoi vizitele trebuie să fie periodice. Așa, specialistul poate să-și dea seama dacă sunt probleme și să le corecteze ușor.

Ne găsești aici: Strada Roma 42A, Sector 1, București https://orthoinstitute.ro/contact/

CAMBRA (Caries Management by Risk Asseement), o abordare nouă și
eficientă

În cadrul Ortho Institute ne bazăm și pe filozofia CAMBRA pentru a păstra
sănătatea dentară a micilor pacienți. Filozofia CAMBRA funcționează după
principii conform cărora abordarea fiecărui pacient se face în mod unic pentru evaluarea indicatorilor individuali ai bolii, ai factorilor de risc și ai factorilor protectivi care determină boala carioasă, indiferent dacă vorbim despre o boală prezentă sau viitoare. Asociația Dentară Americană are două forme de determinarea a riscului: una pentru pacienții între 1 și 6 ani, una pentru cei care au trecut de 6 ani. Riscul poate fi mic, mediu și înalt. Reevaluarea pacienților cu risc este recomandată să se facă la un interval între 3 și 12 luni de la evaluarea inițială. Medicul este cel care stabilește intervalul de timp în care pacientul trebuie să revină la control.

Indicatorii apariției unei carii:

 • Pete albe vizibile pe suprafața smalțului;
  Restaurări, obturații făcute în ultimii 3 ani;
 • Leziuni în smalț pe suprafețele aproximale ale dinților vizibile doar la
  examenul radiografic;
  Leziuni carioase sau cavități constante la examenul radiografic care
  pătrund în dentină.

Examinarea pacientului

Este extrem de importantă detectarea leziunilor carioase cât mai de timpuriu, în stadiul primar, astfel încât procesul să poată fi oprit înaintea apariției cavităților pentru a putea evita restaurarea lor prin obturații. Pentru aceasta, o detecție cât mai precisă și un diagnostic al leziunilor carioase noncavitare constituie o prioritate.

Metode clasice:

 • Inspecția
 • Palparea cu sonda
 • Radiografiile bitewing

Metode moderne:

 • Tehnologiile care folosesc fibra optică, transiluminare
 • Fluorescența cu lumină indusă
 • LED reflectarea luminii

De ce trebuie să-mi feresc copilul, zilnic, ca să nu facă o carie?

Cariile nu apar pur și simplu. Sunt 4 factori, care atunci când apar
simultan duc la aceste probleme dentare. Mai exact:

 • Resturi alimentare necurățate la timp;
 • Existența bacteriei care cauzează placă bacteriană (Streptococus mutans și Sobrinus);
 • O suprafață dentară “sensibilă”:
 • Timp.

Saliva conține factori de apărare împotriva bacteriilor, dar și multe minerale care ajută la refacerea structurii dinților. Doar că saliva singură nu poate să protejeze dantura copilului tău. Așa că e nevoie să te asiguri că cel mic are parte de o igienă dentară corectă. Recomandat este să stai lângă el când se spală pe dinți, să te asiguri că își curăță dantura așa cum trebuie, chiar dacă a dat deja primele semne de independență. Important este să se spele pe dinți de 2 ori pe zi. Cantitatea de pastă nu e importantă, periajul trebuie să fie făcut corect, la fel de important este și simplul gest al scuipatului. Studiile făcute în Statele Unite de stomatologi arată că au
mai puține carii copiii care sunt supervizați de părinți atunci când se spală pe dinți.
Sănătatea dinților ține și de ceea ce mănâncă și bea copilul tău. Chiar dacă nu e treabă ușoară, chiar înainte de a începe școala e recomandat să discuți cât mai mult cu el despre ceea ce trebuie să bea în pauze ca să aibă dinți sănătoși. Apa și laptele sunt băuturile pe care le poate consuma fără probleme. Dar, laptele trebuie să fie simplu, fără arome sau alte adaosuri. Învață-l că sucurile, chiar și cele din fructe, nu trebuie băute oricând, dacă vrea să aibă dinții sănătoși. Te asiguri că bea ceea ce trebuie dacă nu uiți să-i pui în geantă o sticlă de apă. La discuțiile de seară, când îl întrebi cum a fost la școală, nu uita să întrebi și ce a băut.
Pe măsură ce cresc, vorbește tot mai des cu ai tăi copii despre alimentația
sănătoasă. Explică-i celui mic, pe înțelesul lui, cum snacks-urile și bomboanele îi “găuresc” dinții. Dacă îi dai voie să mănânce ocazional astfel de alimente, asigură-te că imediat după ce a mâncat, se spală pe dinți.

Pentru programări, sună la 0722 884 433

Când poate copilul să folosească ață dentară?

De la vârsta de 7 ani, poți începe să îți înveți copilul să folosească ața dentară și până la 10 ani trebuie să ai tu grijă să își curețe dantura. După această vârstă, copiii pot folosi ața dentară singuri. Medicul stomatolog sau ortodont îți poate da o mână de ajutor să îți înveți copilul să folosească ața așa cum trebuie.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *