De ce aerul proaspăt este bun pentru copii

În lunile de iarnă, mulți dintre noi ne retragem în casele noastre și rămânem acolo până când vremea este mai caldă. Bine, s-ar putea să nu fim complet ca niște pustnici care nu ies niciodată, dar chiar și multe magazine sunt tot niște „experiențe de interior” în zilele noastre.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ne petrecem aproximativ 90% din timpul nostru blocați în interior. Foarte trist!

Cum prețurile combustibilului sunt atât de ridicate toată lumea încearcă să fie „eficientă din punct de vedere energetic”, așa că nu este de mirare că ferestrele caselor noastre rămân închise până în primăvară.

Problema este că aerul din casele noastre devine învechit și acest lucru nu este foarte bun pentru familia noastră.

Într-o casă cu circulație slabă a aerului, ați putea crede că cea mai evidentă problemă este că respirăm cu toții același aer și ne reciclăm respirația. Acesta ar putea fi motivul major pentru care răceala obișnuită se răspândește atât de mult în timpul iernii (dar, după cum știm toți cei cu copii la școală, ei aduc acasă mai mulți microbi decât teme uneori!).

Dar nu reciclarea aerului altor persoane este principala problemă.

Fără o circulație adecvată a aerului în casa dvs., se pot acumula substanțe chimice, iar calitatea aerului poate deveni foarte slabă.

Produsele chimice sunt eliberate din tot felul de articole, de la spray-uri de curățare, până la acoperirea ignifugă a mobilierului.

Nu uitați să vă deschideți ferestrele de acasă din când în când și să lăsați să pătrundă aerul proaspăt și benefic, chiar dacă trăim în oraș.

Aerul stătut poate avea cauza numeroase efecte 

• răceli

• dureri de cap

• somnolență

• iritare

• disconfort nazal, sinuzal

• congestie respiratorie superioară

• iritații la ochi

Există niște standardele moderne ale clădirilor care insistă pe o circulație adecvată a aerului, chiar și în cele mai ecologice case „sigilate”. Cu toate acestea, nu toți trăim în case care îndeplinesc cele mai noi standarde de construcție.

„… creșterea mucegaiului și a poluanților originari dintr-o clădire care altfel ar deveni un pericol pentru sănătatea oamenilor din clădire.” 

Reglementările guvernamentale privind ventilația construcțiilor

Dispozitivele precum computerele și televizoarele emit ioni pozitivi, despre care se crede că pot contribui la iritabilitate și la stări proaste, iar stările proaste contribuie la creșterea tensiunii arteriale și la creșterea în greutate.

Avantajele aerului proaspăt

• Aerul proaspăt te poate face să te simți mai energizat

• Vă poate ajuta să dormiți mai bine

• Vă poate ajuta să vă descongestionați nasul dacă aveți o răceală

• Poate ameliora simptomele de anxietate datorate hibernării forțate

• Ionii negativi vă pot ajuta să vă restabiliți starea de spirit

Continuați să ieșiți afară

Dacă nu țineți cont de beneficiile exercițiilor fizice și de lumina zilei, beneficiile aerului proaspăt sunt cu siguranță convingătoare și un motiv excelent pentru a vă scoate familia afară.

Spre deosebire de adulți, plămânii copiilor nu sunt pe deplin dezvoltați. Drept urmare, copiii respiră mult mai mult aer mult mai repede decât fac adulții. De fapt, la naștere, majoritatea copiilor au doar douăzeci la sută din masa pulmonară a unui adult. Pe măsură ce împlinesc vârsta adolescenței, vor avea în cele din urmă un set complet și puternic de plămâni. Până atunci, vor respira cantități mult mai mari de poluanți atmosferici decât orice adult.

Dincolo de cantitatea de aer pe care copiii o respiră, capacitatea lor de a combate efectele poluării aerului este, de asemenea, mult mai mică decât capacitatea unui adult. Sistemul lor imunitar nu este încă la fel de puternic pentru a combate infecțiile, ceea ce înseamnă că este mai probabil să dezvolte probleme respiratorii legate de poluarea aerului. Ca urmare, poluarea aerului poate avea un efect mai mare asupra sănătății generale a copilului. Acest efect este, de asemenea, mult mai probabil să fie dăunător, deoarece ceea ce ar deranja un adult ar putea deveni o problemă de dezvoltare pentru un copil.

Chiar și luând în considerare alți factori fizici, copiii rămân cu un risc mai mare de a fi afectați de calitatea slabă a aerului, decât adulții. Spre deosebire de adulți care lucrează adesea într-un birou pentru o mare parte din zi, copiii mici ar trebui să petreacă ore în șir jucându-se în parcuri sau în curtea lor. Chiar și copiii de vârstă școlară ar trebui să se bucură de recreere, petrecând afară perioade de timp semnificativ mai lungi decât majoritatea adulților.

Cercetătorii din California au urmărit aproape două mii de adolescenți care s-au născut în anii 1990 și începutul anilor 2000. Ei au descoperit că adolescenții care au fost crescuți în comunități cu niveluri mai ridicate de poluare a aerului au fost mult mai predispuși să prezinte o scădere a dezvoltării pulmonare. Ca adulți, acest lucru nu poate fi remediat niciodată, ceea ce duce la reducerea capacității pulmonare pe tot parcursul vieții. Scăderea dezvoltării pulmonare experimentată de acești adolescenți este comparabilă cu cea a copiilor crescuți de părinții care fumează.

Aceste efecte se extind asupra funcției pulmonare, copiii din orașe cu niveluri ridicate de poluare a aerului fiind mai predispuși să aibă astm și alte probleme respiratorii. Și, deși adolescenții studiați nu au ajuns încă la maturitate, este corect să se prevadă că vor avea mai multe șanse să dezvolte probleme precum boli pulmonare și cancer.

Poluarea aerului este imposibil de evitat fără acțiunea guvernului. Cu toții trebuie să ieșim afară și nu putem evita să respirăm în timp ce o facem. Cu toate acestea, aerul din interior poate fi mult mai periculos decât aerul exterior. Ca urmare, gestionarea calității aerului din interior și limitarea expunerii copiilor la poluanți este foarte importantă. 

Dezvoltarea plămânilor și sănătatea generală sunt grav afectate de poluarea aerului!

Gestionarea calității aerului în timpul copilăriei

Deși nu fiecare țară va face același efort pentru a îmbunătăți calitatea generală a aerului, puteți lua măsuri pentru a vă asigura că, calitatea aerului din casa dvs. este la cel mai înalt standard posibil! În primul rând, puteți face curățenie cât mai bine și mai des. Ar trebui să vă concentrați asupra îndepărtării prafului, a polenului și a părului de animale. Acești alergeni obișnuiți pot pătrunde în plămâni și pot face respirația deosebit de dificilă pentru copii. Un pas bun ar putea fi, de asemenea, îndepărtarea covoarelor, deoarece acestea vor colecta și reține toți acei iritanți – eliberându-i la fiecare pas. Lemnul, piatra naturală și parchetul laminatul sunt opțiuni mult mai prietenoase pentru plămâni.

De asemenea, ar trebui să faceți tot posibilul pentru a evita introducerea substanțelor chimice în casa dvs. Aceasta înseamnă limitarea utilizării produselor de curățat de uz casnic, concentrându-vă în schimb pe produsele de curățare naturale, cum ar fi oțetul. Substanțele chimice eliberate de multe produse pentru uz casnic pot avea un efect dezastruos asupra sănătății copilului. Compușii organici volatili sunt deosebit de periculoși.

Părinții deștepți ar trebui să acorde o atenție deosebită calității aerului în casa lor. În timp ce copiii sunt deosebit de expuși riscului în ceea ce privește pericolele poluării aerului, noi studii sugerează că și fetușii chiar se pot confrunta cu efectele unei calități necorespunzătoare a aerului. 

Femeile care au fost expuse la niveluri crescute de poluanți – particule solide, care provin din gazele de evacuarea ale mașinii și din alte surse – au fost mult mai susceptibile de a avea o naștere prematură. De fapt, chiar dacă toți ceilalți factori de risc au fost abordați, expunerea la aerul poluat a reușit totuși să provoace o creștere a ratei nașterilor premature în mai multe orașe. Acest lucru poate duce la o varietate de probleme de sănătate pentru sugarul prematur, toate acestea putând fi evitate prin măsuri de gestionare mai bună a calității aerului.

În cele din urmă, ar trebui să luați în considerare îmbunătățirea ventilației și filtrarea aerului din casa dvs. Deschiderea unei ferestre poate face minuni (atunci când nu este sezonul alergiilor) pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Dincolo de asta, un purificator de aer și un monitor de aer potrivit vă pot ajuta să țineți totul sub control. A fi conștient de riscurile potențiale din casa ta este unul dintre primii pași pentru a asigura o bună sănătatea copilului tău.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *