De ce preferăm alimentele dulci?

Dieta are un rol important în apariția cariilor și a problemelor parodontale. Un aport zilnic ridicat de zaharuri a fost direct corelat cu numărul mare de carii dentare în rândul copiilor preșcolari și școlari.

V-ați gândit vreodată de ce unii prefera gustările dulci sau nu pot renunța la desert iar alții pot mânca o ciocolată o dată pe lună fără să simtă nevoia de a mânca ceva dulce? Această particularitate nu ține de dorința unora de a ține dietă sau de a mânca sănătos ci este determinată genetic.

In 1913 Arthur L. Fox un chimist american a demonstrat sensibilitatea genetică a gustului atunci când a descoperit că unele persoane au considerat că feniltiocarbamida (PTC) este amară, în timp ce altele au găsit-o fără gust. În anii 1960, Roland Fischer a fost primul care a legat capacitatea de a gusta PTC și compusul (PROP) cu preferințele alimentare și tipul constituțional. Cei care sunt mai sensibili la gusturile amare sunt cunoscuți ca “degustători”, iar cei care simt mai puțin gustul amar sunt cunoscuți ca “non-degustători”. S-a constatat că majoritatea “non-degustătorilor” le plac alimentele dulci și preferă mâncarea cu gust intens, în timp ce “degustătorilor” nu le place dulcele și preferă gusturile puțin intense.

Un studiu realizat în 2012 susține că mamele își pot influența copiii prin propriile preferințe alimentare, ceea ce poate duce la carențe nutriționale. Prevalența cariilor dentare la copiii cu vârsta cuprinsă între doi și trei ani a fost semnificativ mai mare la copiii mamelor “non-degustători”. În plus, sa demonstrat că folosirea gustărilor dulci ca recompense crește preferința unui copil pentru acea mâncare. Astfel mamele care preferă alimentele dulci au tendința să ofere mai des recompense dulci copiilor. Mamele “non-degustători” ar putea reprezenta o variabilă importantă în incidența crescută a cariilor la copiii preșcolari.

Dacă vă întrebați de ce nu vor unii copii să mănânce alimente sănătoase trebuie sa știți că feniltiocarbamida (PTC) este prezentă în anumite fructe și legume precum varza de Bruxelles și broccoli. Copii “degustărori” nu vor accepta aceste alimente pentru ei ele au un gust amar intens.

Alimentația joacă un rol important în dezvoltarea corectă și armonioasă a copilului. Copii trebuie încurajați să consume alimente diferite pentru a putea beneficia de toți nutrienții esențiali.

Respectați următoarele reguli :

  • Dacă intenționați să oferiți copilului dvs. dulciuri, dați-le sub formă de deserturi imediat după masă atunci când fluxul salivar este maxim și poate contracara efectele zahărului
  • Încurajați copii să consume sucurile naturale și acidulate doar cu paiul pentru a minimiza contactul acestora cu dinții
  • Evitați consumul de băuturi acidulate între mese.
  • Limitați numărul gustărilor acestea ar trebui sa fie maxim doua pe zi.
  • Clătiți gura cu apa după gustări și așteptați aproximativ 30 de minute înainte de a vă spăla dinții.
  • Mestecați gumă cu xylitol pentru a reduce aderența bacteriilor care provoacă carii.
  • Cel mai bun moment pentru a cultiva obiceiuri alimentare sănătoase este la vârsta de 3-5 ani. Alegerea unor opțiuni sănătoase în acest moment al dezvoltării copilului crește probabilitatea unui impact pozitiv de durată asupra sănătății lor orale.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face ca părinte este să-ți înveți copilul să facă alegeri alimentare sănătoase.

Contactați specialiștii OrthoInstitute pentru mai multe sfaturi și informații!


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *