Enurezisul sau Udarea Patului

Enurezisul nocturn (mai frecvent cunoscut sub numele de udarea patului) este o problemă obișnuită în timpul copilăriei și una cu care tot mai mulți părinții se confruntă în ziua de astăzi.

Când un copil se udă, face pipi în pat în mod regulat, acesta poate deveni o situație jenantă și stresantă pentru toți cei implicați. Majoritatea copiilor trec printr-o formă de udare a patului în timpul antrenamentului pentru oliță, deoarece este nevoie de mai mult timp pentru a învăța controlul vezicii urinare în timpul somnului și, în această perioadă de început, am putea considera udarea  patului normală.

Atunci când continuă după vârsta de 3, 4, 5  până la vârsta de 12 ani, am considera că acest lucru depășește norma și poate fi un indiciu că există anumite probleme sistemice.

Oamenii presupun adesea că aceste probleme ar putea fi legate de consumul mai mare de apă înainte de culcare și, în unele cazuri, a fost tratată chiar ca o tulburare psihologică sau de comportament. Deși în anumite cazuri acest lucru poate fi adevărat, merită să știm că udarea  patului noaptea poate fi un semn al unei tulburări de somn datorate problemelor de respirație.

Studiile recente sugerează că copiii cu probleme de respirație, cu tulburări de somn (inclusiv sforăit) prezintă un risc mai mare de udare a patului.

Dacă un copil are probleme cu respirația (sforăit sau respirație pe gură), acesta perturbă creierul în timpul somnului.

În timpul nopții parcurgem 5 cicluri de somn, care sunt conduse de sistemul nervos autonom. Sforăitul și respirația orală (pe gură) perturbă tiparele creierului limitând cantitatea de oxigen primit iar acesta nu mai este capabil să finalizeze aceste cicluri. Prin reducerea cantității de  oxigen se trimit semnale către creier care scad hormonului antidiuretic.

Rezultatul este că funcția vezicii urinare care ar trebui oprită în timpul somnului (PSN), este afectată iar copilul trebuie să se trezească (sau nu se mai trezește) pentru a merge la baie.

Tulburările de respirație în somn pot include simptome ale respirației pe gură, ADHD, alergii cronice, dinți aglomerați și strâmbi, scrîșnirea dinților, coșmaruri sau teroare nocturnă și ați ghicit-o, udarea patului.

Diagnosticul adecvat și tratamentele individualizate trebuie să abordeze cauzele precum și alte probleme de sănătate conexe.

Este foarte important să solicitați sfatul medicului chiar și în cazul enurezii nocturne primare, pentru a vă asigura că nu există cauze medicale. Dacă nu există cauze medicale, tratamentul începe cu câteva strategii care trebuie urmate acasă. Aceste strategii vor ajuta la menținerea copilului uscat până la finalizarea procesului de maturare a hormonilor și a sistemelor de mesagerie. Cu toate acestea, dacă copilul este mai mare și sau dacă problemele persistă chiar și după aplicarea acestor strategii, atunci poate fi luată în considerare începerea tratamentului. Unele dintre strategiile de acasă pe care le puteți adopta sunt
enumerate mai jos.

Sfaturi utile:

Este foarte important să nu-ți pedepsești copilul pentru că a umezit patul.
Asigurați-vă copilul că umezirea patului nu este vina nimănui.
Spuneți-i copilului că umezirea la pat este obișnuită și se întâmplă cu mulți copii și că poate exista cel puțin un alt copil din clasa lor cu aceeași problemă. Dacă cineva din familie a avut această afecțiune în copilăria sa, informând copilul despre asta, va reduce și rușinea și vinovăția.
Amintiți-i copilului să bea multă apă, dar reduceți aportul cu 2 ore înainte de culcare.
Limitați băuturile răcoritoare.
Amintiți-le să folosească toaleta chiar înainte de culcare.
Asigurați-vă că utilizarea toaletei pe timp de noapte nu este stresantă, oferind o torță de utilizat în timpul acestor vizite sau puneți o oală în dormitor, dacă baia este departe.
Protejați salteaua cu o foaie impermeabilă.
Implică-l pe copilul tău în rezolvarea problemei, incluzându-l pe acesta în schimbarea cearșafurilor umede, sau plasarea hainelor umede într-un loc specific și chiar spălare. Acest lucru îl învață și pe copilul dvs. despre responsabilitate, care îl poate ajuta pe copil să se simtă mai controlat asupra situației.
Asigurați-vă că copilul face duș a doua zi dimineața pentru a elimina mirosul.
Ca părinte, primul tău pas în a-ți ajuta copilul este înțelegerea și recunoașterea a ceea ce trăiește. Amintiți-vă că accidentele nu sunt vina copilului și se întâmplă când dorm. Dacă ar putea, cu siguranță l-ar controla. În majoritatea cazurilor, umezirea patului nu este principala problemă. Principala problemă este modul în care copilul și familia reacționează la aceasta.

Contactați specialiștii OrthoInstitute pentru mai multe sfaturi și informații!


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *