Aparate

Aparat de expansiune rapidă

Aparatul de expansiune este un aparat ortodontic realizat la comandă, care este fixat  pe dinții superiori posteriori și care permite extinderea palatului. Acest aparat mai poate fi fixat cu micro-implanturi ortodontice în osul palatin. 

Acest aparat  include un șurub așezat în mijloc care poate fi rotit pentru a activa aparatul și pentru a genera o forță care separă delicat cele două oase palatale, unde se află sutura care le unește în mijloc.

Pacientul (sau părintele) trebuie să efectueze 1 sau 2 activări ale șuruburilor pe zi, niciodată mai mult, până la obținerea lărgirii dorite. Perioada de activare poate dura între 2 și ± 3 săptămâni și va duce la activarea șurubului între 40 și mai mult de 50 de ori. Pacientul este văzut de medic în mod regulat (la fiecare 7-15 zile) în timpul perioadei de activare.

Odată ce s-a obtinut expansiunea necesară, activările șurubului sunt oprite și aparatul rămâne în poziție ± 6 luni pentru a permite țesutului osos să se formeze în mijlocul palatului, în sutura care a fost mărită.

În timpul expansiunii maxilare, deschiderea suturii se face progresiv, dar rapid:

  • Primele 3-4 rotații de activare a aparatului nu vor produce schimbări vizibile, dar încep să acționeze asupra suturii.
  • După câteva rotații, sutura începe să se deschidă. Un spațiu care apare între incisivii centrali superiori confirmă faptul că deschiderea suturii are loc, în mod normal. Activarea este continuată până la obținerea extinderii dorite
  • La sfârșitul perioadei de activare, sutura se păstrează deschisă prin menținerea aparatului în gură aproximativ 3 – 6 luni, fără rotirea șurubului. Această perioadă de imobilizare este necesară pentru a permite remineralizarea zonei de deschidere a suturii. După această perioadă, aparatul de expansiune poate fi eliminat. Spațiul dintre incisivii centrali începe să se închidă în timpul imobilizării.

 

Expansiunea este indicată atunci când maxilarul superior este prea îngust în comparație cu maxilarul inferior. Acest lucru cauzează adesea o relație dentară anormală și/sau deviația maxilarului inferior.

Un maxilar prea îngust poate să limiteze, adesea, căile respiratorii situate deasupra palatului (cavitatea nazală), iar extinderea maxilarului poate ajuta la rezolvarea acestei anomalii. Expansiunea palatală poate facilita fluxul de aer în cavitatea nazala și permite pacientului să respire mai ușor prin nas.

Această procedură poate fi făcută la o vârstă fragedă deoarece problemele de lățime a maxilarului sunt vizibile de timpuriu și, cu trecerea timpului, nu vor putea fi reparate.

 

Activare aparat:

Activarea se face prin introducerea cheii speciale în șurubul situat în mijlocul aparatului și prin rotirea șurubului înapoi (spre gât). Nu vă temeți să introduceți cheia complet în gaura șurubului, aceasta are o piedică speciala ce o oprește să fie introdusă prea adânc.

Acest reglaj trebuie efectuat, în general, o dată sau de două ori pe zi; o dată dimineața și o dată seara, aceasta dacă nu vă recomandam altfel. Nu efectuați niciodată mai mult de 2 rotații pe zi. Dacă trebuie să „săriți” peste o rotire, dintr-un anumit motiv, nu încercați să „compensați timpul pierdut” făcând mai multe rotații în următoarele zile. Numărul total de rotații este mai important decât frecvența (rotiri/zi) la care sunt făcute.

Odată ce obținem extinderea, vom opri rotirea șurubului și vom „imobiliza” aparatul pentru o perioadă de aproximativ trei luni (perioadă de imobilizare) înainte de a-l scoate.

Această problemă poate fi corectată cu trecerea timpului și în perioada de creștere;

De cele mai multe ori, un maxilar superior care este prea îngust afectează și mandibula, prin devierea acesteia;

Acest lucru poate determina uzura dinților și periodotiumul, precum și probleme ale articulațiilor temporomandibulare.

Solicita o
programare

SAU

Tel: +40722 884 433

Programează-te acum!

Fă o programare! Suntem la un buton distanță!

Imagini din clinică

Fă o vizită virtuală în clinica ta de ortodonție

Cum ajungi la noi

Cum ajungi la clinică în funcție de locul în care te afli

  • ro