GUTIERA

GUTIERA, TRATAMENT ORTODONTIC

Gutiera este și mijloc de tratament ortodontic, care își propune să corecteze anomaliile dento-maxilo-faciale. Practic, o astfel de gutieră are scopul de a restabili o bună ocluzie dentară, garantând atat buna funcționare, cât și integritatea structurilor sistemului masticator, urmarind în același timp și o îmbunătățire estetică.

Ai întrebări? Nu ezita să ne suni la 0722.884.433.

Când port o gutieră ca aceasta?
Gutierele folosite ca tratament ortodontic pentru îndreptarea dinților, spre exemplu, se poartă tot timpul. Evident, mai puțin atunci când mănânci sau te speli pe dinti.
Alinierea dinților cu ajutorul gutierei elastice, din material de bună calitate,
reprezintă o soluție importantă de tratament în ortodonția modernă, care asigură pacientului, în special în cazul adulților care vor să își păstreze în public o anumită imagine, și un grad ridicat de confort pentru că nu sunt vizibile.

Gutiera este făcută dintr-un plastic fără BPA, care nu irită obrajii și gingiile. Un astfel de device pentru îndreptarea dinților este Invisalign.

Pe durata tratamentului, chiar după primele două săptămâni, gutiera este modificată în funcție de felul în care dantura a început să răspundă corecțiilor prin aplicarea Invisalign.
O altă situație în care sunt folosite gutierele este în cazurile în care articulațiile temporo mandibulare au nevoie de tratament. Mai exact, dinții de pe cele două arcade nu se aliniază așa cum ar trebui și în acest caz mușcătura este deficitară. O astfel de gutieră se numește splint ortodontic. Pacienții care au nevoie de ea, fie au dureri de cap, sforăie, au apnee în somn sau suferă de bruxism – scrâșnesc dinții. Gutiera se aplică pe una dintre arcade astfel încât mușcătura să fie una corectă. În timp, dacă gutiera este purtată mai multe ore pe zi, după un program stabilit de medic, dantura se aliniază, iar problemele pacientului dispar treptat.

O altă situație în care ai nevoie de gutieră este dupa purtarea aparatului dentar. În acest caz, e necesară o gutieră de contentie. Este faza pasiva a
tratamentului ortodontic. După ce medicul ortodont a decis că nu mai e nevoie să porți aparat dentar, se introduce în tratament aparatul de contentie. Aparatul de contenție poate fi:

  • Retainer;
  • Gutieră de contenție – o gutieră transparenta din polimer, care se poartă în special noaptea;
  • Aparate mobile de contenție (plăcuțe), care se folosesc rar, mai ales în
    cazul adulților.

Dinții au tendința să se reîntoarcă în poziția anterioară tratamentului. Și se
mișcă din cauza faptului că osul se remodelează până devine os stabil. Perioada în care se întâmplă asta diferă de la pacient la pacient, dar, toți pacienții care au purtat aparat trebuie să folosească un sistem de contenție în acest interval de timp, cum e gutiera. Acest sistem de contenție, gutiera, trebuie purtat în fiecare noapte, altfel există riscul ca toate beneficiile castigate în urma purtării aparatului dentar să fie pierdute. Cei mai mulți pacienți poartă gutiera ca mijloc de contenție o perioadă de 3 luni, apoi revin la control. Medicul este cel care decide dacă trebuie purtată în continuare și cu ce frecvență: o dată la două nopți sau doar câteva ore în timpul zilei.

Gutiera e făcută special pentru tine?

Fă o programare! Sună la 0722.884.433 sau trimite mail la
contact@orthoinstitute.ro

Răspunsul categoric este DA. Gutiera ta este personalizată, este realizată după un model 3D al dinților tăi și al obiectivului de tratament. În primele zile în care vei purta gutiera, pronuncția ta va fi afectată, în sensul în care vei vorbi ușor peltic. Dar, nu durează mai mult de câteva zile să te obișnuiești cu ea. În plus, o astfel de gutieră te scapă de restricțiile alimentare pe care le ai atunci când porți un aparat dentar clasic. Asta pentru că NU o porți atunci când mănânci. Astfel de gutiere sunt flexible, făcute din plastic de foarte bună calitate, care desi e maleabil este extrem de rezistent. Există și situații în care tratamentul ortodontic trebuie făcut cu gutieră rigidă, care trebuie purtată un anumit număr de ore în timpul zilei, cum e splintul ortodontic. În această situație cei mai mulți dintre pacienți spun că durează câteva săptămâni pentru a se obișnui cu gutiera, dar că
simt în scurtă vreme beneficiile: respiră mai bine, scapă de dureri de cap, au un somn mult mai odihnitor. Chiar dacă aceste gutiere nu se poartă permanent, recomandarea specialiștilor este purtatarea ei cât mai des.

Fă o programare! Sună la 0722.884.433 sau trimite mail la
contact@orthoinstitute.ro

Crește gutiera riscul de apariție a cariilor?
În cazul gutierelor fixe, mulți pacienți se tem că vor face carii pentru că arcada e acoperită o bună parte din zi sau din noapte. Dar, riscurile sunt mici. Saliva circulă, în continuare, chiar și pe sub gutieră și hidratează dintii. În plus, dacă gutiera este curățată permanent cu apă și săpun și dacă se face corect igiena orală, riscul de apariție a cariilor e la fel de mare ca atunci când nu porți gutiera.

Poți să faci o programare și online: https://orthoinstitute.ro/contact/

Cât de scumpă este gutiera?

La Ortho Institute, planul de tratament este previzibil și din punct de vedere financiar. Îți oferim toate informațiile de care ai nevoie pentru a lua o decizie. Și pentru că fiecare pacient este unic și costurile diferă. Iar pentru copii și adolescenți avem tarife speciale.

Ai întrebări? Sună-ne!


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *