Îngrijirea dentară la gravide

Ce ar trebui sa stie o gravida despre ingrijirea dentara?

Preveniți apariția cariilor la copii încă înainte de nașterea lor!

Este extrem de important să vă îngrijiți de sănătatea orală în timpul sarcinii deoarece starea de sănătate orală a gravidei poate influența sănătatea copilului aflat în plină dezvoltare. De asemenea trebuie să știți că sarcina determină modificări hormonale care cresc riscul de îmbolnăvire gingivală a mamei.

 

Iată câteva sugestii pentru menținerea sănătății orale a mamei, precum și pentru siguranța și sănătatea copilului inainte, in timpul si dupa sarcina:

 

 •  Înainte de rămâne însărcinată, dacă este posibil, este bine să vă programați la medicul dentist pentru o examinare orală completă astfel încât orice eventuală problemă să poată fi tratată înainte de sarcină. Este bine să faceți o igienizare profesională a dinților precum și o examinare atentă a gingiilor.

 

 • În timpul sarcinii. Întotdeauna este bine să finalizați orice tratament dentar important înainte de a rămane însărcinată. Ca măsură de precauție, trebuie evitate pe cât de mult posibil tratamentele dentare în timpul primului trimestru de sarcină și în cea de-a doua jumătate a trimestrului al III-lea. Acestea sunt perioade critice pentru creșterea și dezvoltarea fătului și de aceea cel mai înțelept este ca mamele să evite expunerea la proceduri care ar putea influența în orice fel creșterea și dezvoltarea copilului. În schimb, începând cu al doilea trimestru de sarcină se poate realiza îngrijirea dentară de rutină. Toate intervențiile dentare specifice ar trebui amânate până după naștere.
  • Intotdeauna anuntati medicul dentist ca sunteti insarcinata. Anumite medicamente care v-ar putea fi indicate pot influenta negativ dezvoltarea embrionului si apoi a fatului (anumite antiinflamatore, antibiotice. De exemplu tetraciclina poate afecta dezvoltarea dinților copiilor și nu trebuie administrata în timpul sarcinii.) De asemenea este important să-i spuneți dentistului numele și dozele medicamentelor pe care le folosiți, inclusiv vitamine prenatale sau alte medicamente prescrise de medicul dvs.
  • Radiografiile dentare trebuie evitate în timpul sarcinii. Dacă radiografia este însă absolut necesară, de exemplu în cazul unei urgențe dentare, sunt necesare măsuri maxime pentru protecția copilului. Oricum, în ziua de azi, radiografiile sunt mult mai puțin periculoase față de deceniile trecute, doza de radiatii in cazul radiografiilor dentare fiind foarte redusa.
  • Anesteziile ar trebui evitate atat in timpul sarcinii cat si in perioada in care alaptati.
  • Nu săriți peste programările la dentist! Acum mai mult ca oricând examinările regulate ale parodonțiului sunt extrem de importante. Sarcina determină modificări hormonale care cresc riscul de îmbolnăvire a parodonțiului și gingiei (de exemplu gingivita de sarcină – gingia este sensibilă și sângerează cu ușurință). Pentru îndepărtarea factorilor iritativi, controlul plăcii bacteriene și menținerea sănătății orale optime se recomandă chiar creșterea frecvenței ședințelor de igienizare profesională pe  parcursul celui de-al II-lea trimestru și la începutul trimestrului al III-lea.
  • Pentru a preveni și/sau a reduce problemele gingivale se indică efectuarea periajului dentar minim de 2 ori pe zi și folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi. Folosiți o periuță de dinți cu peri moi și efectuați periajul cu pastă de dinți măcar 2 minute pentru a îndepărta placa bacteriană.
  • Dacă greața matinală vă împiedică să faceți periajul, schimbați pasta de dinți cu alta cu gust și aromă mai puțin pronunțate.
  • Dacă dimineața episoadele de vomă sunt frecvente, se recomandă clătiri ale gurii cu apă simplă sau apă de gură.
  • Evitati sau reduceti la maxim consumul de dulciuri. Cu cat mancati mai multe dulciuri, cu atat creste riscul de a face carii. Studiile arata ca bacteriile responsabile de aparitia cariilor se transmit de la mama la copil.
  • Este foarte important sa aveti o dieta sanatoasa, echiibrata si variata care sa cuprinda alimente din toate grupele alimentare: legume, fructe, cereale, lactate, carne, pentru a asigura cresterea si dezvoltarea corecta a fatului.

 

 • În perioada postnatala se mentin aceleasi precautii referitoare la administrarea de substante medicamentoase, avand in vedere ca ele pot ajunge in laptele matern.

De asemenea in perioada alaptarii ar trebui evitate anesteziile. Daca sunt absolut necesare, laptele colectat dupa efectuarea anesteziei se extrage artificial si trebuie aruncat, iar prima alaptare a copilului se va face dupa un interval de 6 ore (minim 4 ore) de la anestezie.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *