masea-de-minte

Măseaua de minte – când apare și ce facem cu ea

Măseaua de minte apare la maturitatea, dar, contrar impresiei din popor, nu are rolul să te face mai inteligent. Chiar dacă nu îți influențează modul de a gândi, măseaua de minte îți poate crea un mare disconfort, mai ales dacă nu este îngrijită corespunzător.

Ce este măseaua de minte?

Măseaua de minte este numită “molarul trei”. Aceasta erupe, în general, între 17 și 21 de ani. În unele cazuri, chiar mai devreme, dar se poate să apară și mai târziu în viață. Dacă se dezvoltă corect, măselele de minte au rol în masticație.

În momentul apariției acestei măsele, arcadele dentare s-au dezvoltat în totalitate.

Trebuie extrasă măseaua de minte?

În ciuda faptului că majoritatea stomatologilor recomandă extracția măselei de minte, aceasta este, în realitate, ultima opțiune la care ar trebui să apeleze specialistul.

Societatea Americană a Ortodonților prezintă o situație ideală pentru a nu ajunge în această situație.

Copiii ar trebui sa aibă prima vizită la medicul ortodont până la vârsta de 7 ani, ideal în jurul vârstei de 3 ani. Cei mici pot avea un mod anormal de înghițire sau probleme de respirație, iar acest lucru le poate influența întreaga dantură. În urma unui consult, medicul ortodont poate să ghideze creșterea maxilarului sau poate controla mișcarea dinților.

Deși nu este întodeauna soluția realmente necesară, există situații în care măseaua de minte trebuie extrasă:

-dacă erupe parțial, adică o parte din măsea rămâne în gingie. În acest caz, măseaua poate provoca infecții orale.

-dacă nu are spațiul necesar pentru a se dezvolta corect. În absența spațiului, măseaua de minte va împinge în ceilalți molari, pentru a-și face loc. Molarii pot fi deteriorați și astfel apar complicații la nivelul cavității bucale.

Persoanele care constată astfel de anormalități, la nivelul danturii, sunt ghidate să înțeleagă, cu ajutorul specialistului în sănătate orală că, deși ar putea să pară banale, problemele danturii acestea se pot agrava, iar intervențiile stomatologice devin din ce în ce mai dificile.

Caria, spre exemplu, este o problemă care poate să apar și ca urmare a creșterii defectuoase a măselei de minte.

Posibile complicații

Pentru că, de multe ori, o problemă nu vine singură, boala periodontală poate să apară ca urmare a afecțiunile structurilor de susținere ale dinților. Măseaua de minte contribuie, în unele cazuri, la dezvoltarea acestei boli, pe dintele învecinat.

Chisturile se pot forma în momentul în care măseaua de minte nu a străpuns gingia. Formarea chisturilor se întâmplă rar, dar este o complicație care poate apărea din cauza măselei de minte.

Pericoronarita este o afecțiune care apare în momentul în care măseaua de minte a erupt parțial. Din această cauză, se creează un spațiu între gingie și molar în care se acumulează resturile alimentelor. Gingia se va inflama, dacă nu este îndepărtată placa bacteriană formată.

Cum se realizează extracția măselei de minte?

În momentul în care se realizează extracția acestei măsele este foarte important ca pacientul să nu aibă nicio infecție în organism. De asemenea, înaintea extracției este necesară o radiografie panoramică.

Primul pas este aplicarea anesteziei locale, pentru amorțirea zonei implicite. După înlăturarea dintelui este foarte important ca pacientul să aibă grijă de locul unde a fost realizată extracția. Este indicat consumul lichidelor și al alimentelor moi.

În cazul în care ești fumător, nu este recomandat să fumezi cel puțin 24 de ore de la efectuarea extracției.

Previne, în loc să tratezi, împreuna cu Ortho Institute.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *