Nu trebuie să așteptăm până când copiii noștri au 10 sau 12 ani înainte de a descoperi și remedia problemele dentare! Dieta și atenția – la anumite semne – pot duce la îmbunătățirea sănătății dentare și stoparea problemelor, chiar înainte ca acestea să apară. Și asta este un bun motiv ca să zâmbiți nu-i așa?!
Muți mai cred că malocluziile sunt cauzate doar de moștenirea genetică. Dacă asta ar fi adevărat, mulți dintre strămoșii noști ar fi avut dinți strâmbi.
Dar dacă întrebi antropologii despre prezența dinților strâmbi, cel mai probabil vor râde. Oamenii nu aveau dinți strâmbi până în jurul perioadei în care a apărut Revoluția Industrială.
Din păcate, dietele moderne sunt deosebit de sărace în nutrienți importanți pentru organism, rezultând maxilare malformate, sforăit și dinți strâmbi.
În ceea ce privește legătura dintre alimentație și sănătatea orală, înțelepciunea populară ne spune că zahărul provoacă carii. Dar mâncarea înseamnă mult mai mult decât atât în ceea ce privește sănătatea orală!
Indicii care arată că pot aparea malocluzii sau dinți strâmbi
S-a crezut mult timp că la copii, fie avem dinți strâmbi, fie nu, și nu vom ști până când nu vor crește primi dinții de adult. Dr. Ela Bănică sugerează că există semne la care părinții trebuie să aibă grijă și care ne avertizează că anumite probleme pot provoca strâmbarea dinților încă din copilărie. Cu cât observăm mai devreme o problemă, cu atât avem mai multe șanse de remediere a acesteia.
Dr. Ela Bănică poate să reducă riscul apariției malocluziilor la copii și să corecteze problemele dentare.
“Secretul este să intevenim cât mai de timpuriu! Prima discuție ar trebui să aibă loc imediat după naștere, sau mai bine în perioada sarcinii, deoarece mama are mai mult timp pentru a înțelege aspectele care pot duce la o corectă sau incorectă dezvoltare craniofacială a copilului.”