ORTODONȚIE ORTOPEDIE DENTOFACIALĂ
ORTODONȚIE ȘI CHIRURGIE ORTOGNATICĂ
ORTODONȚIE ȘI CHIRURGIE ORTOGNATICĂ ORTODONTIE PRECHIRURGICALA pentru CHIRURGIE ORTOGNATICA Obiectivele tratamentului ortodontic pot fi împărțite în cinci categorii: este
ORTOPEDIE FACIALĂ AXATĂ PE CĂILE RESPIRATORII ȘI APNEA ÎN SOMN
ORTOPEDIE FACIALĂ AXATĂ PE CĂILE RESPIRATORII ȘI APNEA ÎN SOMN Ce este ortodonția axată pe căile respiratorii? Ortodonția integrativă este o filosofie de practică comple
ORTODONȚIE BIOPROGRESIVĂ
ORTODONȚIE BIOPROGRESIVĂ Denumirea aleasă de către autor este sugestivă- bioprogresivă- cuprinde prefixul „bio”, care înseamnă viu, și rădăcina „progresivă”, ca
ORTOPEDIE PRIN GHIDAREA CREȘTERII CRANIO-FACIALE
ORTOPEDIE PRIN GHIDAREA CREȘTERII CRANIO-FACIALE Ortho Face – ghidarea creșterii craniofaciale este o filosofie de tratament focusată pe dezvoltarea armonioasă și corectă a
ORTODONȚIE MIOFUNCTIONALĂ
ORTODONȚIE MIOFUNCTIONALĂ Un tratament fără bracket-uri pentru îndreptarea dinților copilului tău. Au existat multe dezvoltări în tratamentul dinților copiilor. Una dintr
ORTODONȚIE NATURALĂ
ORTODONȚIE NATURALĂ A preveni este mai eficient și mai ieftin decât a trata. Cu toate că medicii oferă acest sfat pentru aproape orice tip de afecțiune de care ați putea su
PREVENȚIA ÎNAINTEA TRATĂRII
A preveni este mai eficient și mai ieftin decât a trata. Cu toate că medicii oferă acest sfat pentru aproape orice tip de afecțiune de care ați putea suferi, în societatea contemporană, cei mai mulți indivizi ajung să se trateze doar atunci când simt că nu mai pot face față simptomelor.
Igiena și sănătatea orală joacă rolul crucial în efortul de prevenție. Concepția clasică majoritară este aceea că dinții de lapte pot fi îngrjiți mai puțin deoarece se vor schimba cu cei permanenți, însă, sănătatea danturii permanente va fi puternic influențată de stadiul celei care o precedă.
În cazul dințiilor de lapte, riscul cariilor este mult mare din cauza smalțului, care este mai subțire și fragil iar camera pulpară mult mai mare. Bacteriile se pot răspândi cu mai mare rapiditate decât în cazul dințiilor adulți, iar distanța de la o simplă pigmentare la o carie gravă este una foarte mică.
Malocluziile pot fi cauzate de neglijarea sănătății orale în primii ani de viață. Un dinte cariat până la extincție, aglomerarea dințiilor sau strâmbarea lor cu limba, toate reprezintă moduri care pot rezulta în suprapunerea incorectă a danturii. Malocluziile scad funcționalitatea dințiilor și afectează forma structurii osoase faciale, ceea ce poate duce la probleme de respirație, postură și aspect estetic.
Ortodonția nu-și poate face treaba până când problemele generale de igienă orală nu sunt corectate, astfel că un plan de tratament presupune mai întâi măsuri de stomatologie preventivă. Prin urmare, vă recomandăm să abordați o atitudine preventivă vis-a-vis de sănătatea orală a copilului dumneavoastră de cât mai timpuriu, în loc să apelați la tratament în urma simptomelor, iar consultațiile de rutină la un specialist vă pot oferi un avantaj deosebit în efortul de prevenție. Chiar și în cazul în care se vehiculează în continuare informații incorecte precum faptul că malocluzia este ereditară deși nu este adevărat, iar studiile clinice dovedesc asta, o igienă orală bună și o dantură completă reprezintă un mare avantaj pentru procesul ortodontic de ajustare și aliniere.
Ca parte integrantă a unui sistem complex, dinții noștri interacționează în cadrul unei rețele. Dacă tratez dinții având în vedere mediul înconjurător – sistemul îmi va răsplăti respectul față de ei cu asistență, corpul sprijinindu-mă în procesul de vindecare. Blând înseamnă, întotdeauna cu corpul – niciodată împotriva lui.
Dr. Ela Bănică este specialist ortodont pediatru și expertă în domeniul creșterii și dezvoltarii craniofaciale a copiilor. Una dintre sarcinile noastre este să ne asigurăm că, copilul dumneavoastră se află pe calea de creștere corectă și că dinții, fața, maxilarele și căile respiratorii (cunoscute sub numele de STRUCTURI CRANIO-FACIALE) se dezvoltă la „cel mai bun potențial genetic”.
DE CE?
Creșterea cranio-facială este 90% până la 95% completă până la vârsta de 12 ani – așa că cea mai mare parte a formării cranio-faciale (sau deformarea) are loc până la vârsta de 12 ani și după aceea, devine mai dificil de ghidat sau modificat. Din păcate, vârsta de 12 ani este încă vârsta medie la care începe tratamentul ortodontic pentru majoritatea copiilor din întreaga lume. ACEST TREBUIE SĂ SE SCHIMBE – pentru că așteptând atât de mult înseamnă că ne pierdem șansa de a profita de POTENȚIALUL inerent de creștere al organismului care ne ajută. A aștepta prea mult timp poate însemna adesea prea târziu să faci o schimbare eficientă așa că vei ajunge să te poți mulțumi cu compromis sau vei avea nevoie de tratamente mai complicate.
Maxilarul (maxilarul superior) și mandibula (maxilarul inferior) sunt FORMATE în proporție de 50% LA NAȘTERE ȘI CREȘTE în proporție de 90% PÂNĂ LA VÂRSTA DE 12 ani. Prin urmare, aproximativ 80% din creșterea cranio-facială are loc între naștere și vârsta de 12 ani. După vârsta de 12 ani, rămâne doar o fracțiune de creştere cranio-facială post-naştere.
Diagnosticul precoce al problemelor respiratorii, al respirației cronice pe gură și al malocluziei, împreună cu identificarea cauzelor care stau la bază, este esențial pentru a preveni și/sau a ajuta la inversarea, corectarea problemelor de creștere craniofacială. Cu cât sunt detectate mai devreme problemele de creștere, cu atât tratamentul poate fi mai eficient, mai simplu și mai puțin invaziv. Diagnosticul malocluziilor dentare și al deformărilor scheletice asociate cu respirația orală necesită examinări ortodontice cuprinzătoare și frecvente de către specialiști care au o bună înțelegere a anatomiei și fiziologiei căilor respiratorii.
Toți sugarii ar trebui să fie examinați pentru probleme de creștere cranio-facială care pot afecta forma și funcționarea cavității oarale și a căilor respiratorii. Alăptarea ar trebui încurajată deoarece promovează respirația nazală, dezvoltarea unor modele adecvate de înghițire și scade incidența respirației orale. Reversul este valabil pentru sugarii hrăniți cu biberon. Ne dăm seama că nu toți sugarii sunt alăptați dintr-o varietate de motive de înțeles, dar sugarii care sunt hrăniți exclusiv cu biberonul ar trebui să fie examinați mai des pentru efectele subtile ale respirației orale, modelelor anormale de înghițire, poziția limbii, împingerea limbii și îngustarea arcadei superiore.
La vârsta de 2 și 3 ani pot fi observate semne dentare subtile cauzate de obstrucția nazală și respirație orală.
De la 3 până la 12 ani, obstrucția timpurie a căilor respiratorii și deformările craniofaciale se amplifică adesea într-o asemenea măsură încât, pe măsură ce trece timpul, problemele pot deveni mai dificil și complicat de rezolvat.
Tratamentul ortodontic preventiv la copii poate ajuta la identificarea și tratarea potențialelor probleme mult mai devreme, înainte ca acestea să devină probleme mai grave.
Copiii pot beneficia foarte mult de pe urma intervenției timpurii, deoarece maxilarul lor este încă în creștere și dinții lor încă se dezvoltă. Un screening ortodontic precoce asigură că există un spațiu suficient pentru ca dinții permanenți să crească aliniați. Dacă se stabilește că arcada dentară este prea mică pentru a se potrivi cu toți dinții adulți, ar putea fi posibilă expansiunea arcadelor. Acest lucru poate ajuta la ghidarea dinților în poziții mai bune pe măsură ce ies prin gingii și poate reduce nevoia de a extrage dinții pentru a face mai mult spațiu în gură pentru cei permanenți.
Prevenirea timpurie
Intervenția precoce, în timp ce maxilarul și dinții sunt încă în curs de dezvoltare, înseamnă că problemele potențiale pot fi corectate înainte ca acestea să devină mai grave și oferă un prognostic mai bun pentru dezvoltarea dinților permanenți. Poate chiar ajuta copilul să evite aparatul dentar mai târziu în viață, ceea ce va economisi banii și stresul copilului de la întreținerea zilnică a aparatului dentar.
Mai mult, în cazul în care un tratament ortodontic suplimentar este încă necesar la un moment dat în viitor, tratamentul precoce ajută adesea la scurtarea și simplificarea tratamentului viitor.
ORTODONȚIE MIOFUNCȚIONALĂ
Un tratament fără bracket-uri pentru îndreptarea dinților copilului tău. Au existat multe dezvoltări în tratamentul dinților copiilor. Una dintre metodele cele mai eficiente, Myobrace îmbunătățește în mod semnificativ dezvoltarea maxilarului copilului tău și reduce potențialul apariției dinților aglomerați sau strâmbi. Poți beneficia de Myobrace în București prin intermediul dr. Ela Banica ortodontul care are competențele corespunzătoare în aceast tip de tratament.
Acestă metodă se bazează pe cercetări care arată că multe probleme dentare nu au cauze ereditare, ci sunt mai degrabă legate de elementele dezvoltării maxilarului. Acest lucru înseamnă că acestea pot trata cauzele de bază ale acestor tipuri de probleme, ceea ce permite apoi creșterea naturală a dinților.
Cum beneficiază copilul tău de Myobrace?
Myobrace are capacitatea de a reduce necesitatea purtării bracket-urilor. Metoda constă în purtarea de către copii a unor aparate pre-ortodontice pe o perioadă de timp. Aceste aparate trebuie purtate doar 2 ore oră pe zi și toată noaptea. Copii vor purta modele și dimensiuni diferite pe oarcursul tratamentului. Scopul aparatelor este de a ajuta la dezvoltarea și alinierea corectă a maxilarului, la îndreptarea dinților și la promovarea unei dezvoltării faciale corecte. Există beneficii semnificative în utilizarea acestei metode, care au potențialul de a duce la o sănătate mai bună a copilului tău, precum și la promovarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase.
Ideea este să începeți tratamentul înainte ca dinții permanenți ai copiilor să erupă, deoarece este posibil să se facă schimbări semnificative în acest moment. Acest lucru va asigura că beneficiul maxim pentru dezvoltarea copilului dumneavoastră poate fi obținut. Principalele schimbări care vor asigura realizarea acestor factori implică modificarea unor elemente-cheie asociate cu respirația, poziția limbii, înghițirea și buzele copilului dumneavoastră.
Eliminarea obiceiurilor proaste ale copilului dumneavoastră
Este posibil ca ortodontul să identifice obiceiuri proaste, mult înainte ca dinții permanenți să înceapă să erupă. Aceasta înseamnă că, în loc să răspundeți la probleme după apariția lor prin utilizarea unor aparatelor dentare mai complicate, este posibil să acționați mult mai devreme, înainte ca acești dinți să înceapă să erupă. Acest lucru înseamnă că tratamentul poate începe la copii cu vârsta de doar trei ani. Metoda a identificat că prin învățarea copiilor poziția corectă a limbii, respirația prin nas și înghițirea corectă, este posibil să se ajute la lărgirea maxilarului. Acest lucru va crește spațiul disponibil pentru ca dinții permanenți să erupă în mod natural. O parte a programului este educativă și va ajuta copiii să dezvolte obiceiuri orale mai bune. Prin dezvoltarea acestor obiceiuri valoroase, sistemul va continua să contribuie la sănătatea dinților copiilor dumneavoastră.
Ce este Myobrace?
Este o abordare naturală, fără aparate dentare fixe, pentru îndreptarea dinților și maxilarelor. Dezvoltat de ortodonți, Myobrace utilizează tehnici ortodontice miofuncționale pentru a aborda obiceiurile orale proaste care cauzează dinți strâmbi. Unul dintre marile beneficii ale acestui sistem este că puteți începe tratamentul devreme la copiii dumneavoastră. Prin intervenția timpurie, este posibil să adoptați o abordare mai naturală în îndreptarea dinților. Acest lucru se datorează faptului că tehnologia Myobrace permite modelarea creșterii și biologia naturală a copilului. Abordând îndreptarea dinților în acest mod, puteți evita investiția în aparate dentare tradiționale în viitor. Oricine a trecut prin provocarea unui tratament ortodontic extensiv vă va spune că merită luată în considerare această posibilitate.
Opinia mea? Deoarece prevenția este specialitatea mea, posibilitatea de a evita sau reduce tratamentul pe viitor cu siguranță necesită o investigație atentă a opțiunii de tratament Myobrace pentru copiii cu vârste cuprinse între trei și zece ani.
Cum funcționează Myobrace?
Myobrace funcționează prin abordarea și corectarea timpurie a obiceiurilor orale proaste care cauzează dinți strâmbi. Acestea includ obiceiuri precum respirația pe gură și poziția incorectă a limbii. Poate că ați observat aceste aspecte la copilul dumneavoastră, dar nu le-ați acordat prea multă atenție. Suntem aici să vă informăm că, dacă aceste obiceiuri persistă, pot cauza probleme copilului dumneavoastră în viitor. Corectarea timpurie a problemelor aparent minore poate salva copilul dumneavoastră de la o viață cu probleme de sănătate dentară (și nu numai) pe măsură ce devine adult. Myobrace este diferit de aparatele dentare tradiționale și tratamentul de îndreptare a dinților în sensul că nu necesită aplicare permanentă 24/7. În schimb, Myobrace funcționează prin purtarea unui dispozitiv detașabil timp de una sau două ore pe parcursul zilei și în timpul somnului. Purtați dispozitivul conform acestui protocol, împreună cu efectuarea unei serii de activități pentru a îmbunătăți respirația copilului dumneavoastră și a corecta poziția limbii, poate ajuta la îmbunătățirea aliniamentului dinților.
Cum pot să știu dacă copilul meu are nevoie de Myobrace?
Faptul că am introdus Myobrace în clinică noastră, dorim să clarificăm aceasta întrebare pe care părinții ne-o adresează în mod frecvent. Cel mai bine ar fi să consultați medicul ortodnt pentru o examinare cuprinzătoare încă de la vârsta de 3 ani. Astfel, veți obține o înțelegere clară a motivelor pentru care copilul dumneavoastră ar putea beneficia de tratament. Înainte de a face programarea, vă rugăm să observați cu atenție dacă copilul dumneavoastră respiră pe gură, dacă scrâșnește dinții în timpul somnului și dacă are dinți strâmbi. Toate acestea sunt indicii că, copilul dumneavoastră ar putea beneficia de sistemul Myobrace.
ORTOPEDIE PRIN GHIDAREA CREȘTERII CRANIO-FACIALE
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
ORTOPEDIE DENTOFACIALĂ FUNCȚIONALĂ
Ce este tratamentul ortopedic dentofacial?
Tratamentul ortopedic dentofacial este o ramură a ortodonției care se concentrează pe corectarea dezvoltării anormale a maxilarelor și a structurilor faciale. Acest tratament este conceput pentru a influența creșterea și dezvoltarea osoasă în timpul copilăriei și adolescenței, atunci când oasele sunt încă în curs de dezvoltare. Prin utilizarea aparatelor ortopedice speciale, putem îndrepta și alinia maxilarele pentru a obține un zâmbet frumos și o funcționalitate optimă.
Termenul Ortho vine din greaca si inseamna a corecta, a indrepta iar Dontic inseamna dinti. Dento-Facial inseamna Dinti plus Fata iar Pedic inseamna Copil.
Ortodontia implica managementul deplasarilor dentare, Otopedia Dento-Faciala implica dezvoltarea si ghidarea cresterii faciale la varsta copilariei.
Rolul ortopediei este de a restaura armonia faciala, de a corecta tulburarile functionale ale ocluziei si ale altor structuri oro-facilale.
La Ortho Institute oferim tratamente preventive si interceptive, de aceea ne dorim sa vedem pacientii la cabinet in jurul varstei de 3 ani, ideal!
Avantajele tratamentului ortopedic dentofacial
Tratamentul ortopedic dentofacial oferă o serie de beneficii pentru pacienți:
- Corectarea problemelor estetice: Prin alinierea maxilarelor și a dinților, tratamentul ortopedic dentofacial poate îmbunătăți aspectul estetic al feței și zâmbetului pacientului.
- Îmbunătățirea funcționalității: Corectarea anomaliilor maxilare poate îmbunătăți funcțiile orale, cum ar fi mușcatul, mestecatul și vorbitul.
- Prevenirea problemelor ulterioare: Tratamentul ortopedic dentofacial corectează malformațiile în fazele incipiente, prevenind complicații și probleme dentare și maxilare mai grave în viitor.
- Beneficii pe termen lung: Corectarea malformațiilor maxilare în timpul perioadei de creștere poate avea efecte pozitive asupra sănătății generale pe termen lung, inclusiv asupra respirației și somnului.
ORTODONȚIE BIOPROGRESIVĂ
Denumirea aleasă de către autor este sugestivă- bioprogresivă- cuprinde prefixul „bio”, care înseamnă viu, și rădăcina „progresivă”, care indică o evoluție în timp.
Ce valoare trebuie să îi acord unui asemenea prefix?
„‘Bio’ înseamnă viață, și tot ceea ce este viu va avea de câștigat în urma ideii de bioprogresiv. Totuși, nu formele noastre reprezintă aspectele noastre cele mai vii, ci funcțiile sunt cele care exprimă viața și încetează o dată cu moartea.“
Consultul clinic reprezintă elementul fundamental al diagnosticării.
Dincolo de ceea ce poate fi evaluat pe baza impresiilor, a fotografiilor sau radiografiilor, doar consultarea directă a pacientului poate duce la înțelegerea disfuncțiilor care însoțesc malocluziile.
Tot așa cum creșterea copilului are loc în etape, așa și analiza în vederea stabilirii unui diagnostic și sinteza terapeutică a practicianului sunt organizate integrând și dimensiunea a patra- timpul.
„Toate ființele vii sunt vremelnice. Adaptarea adecvată a formei cu funcția trebuie susținută în timpul creșterii, maturizării și a îmbătrânirii.“
Tratamentul bioprogresiv asigură fiecăruia dintre pacienții noștri abordarea optimă, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic, mai degrabă decât să încerce doar să se conformeze standardelor existente.
Aspectul unic al metodei reprezintă abordarea holistică a procedurii de diagnosticare.
„Tratamentul înglobează complet personalitatea pacientului. Ne înscriem în personalitate tot așa cum omul Vitruvian al lui Leonardo da Vinci se înscrie în cerc. Personalitatea își pune amprenta asupra tuturor funcțiilor noastre, asupra tuturor facultăților, sistemelor noastre și ne poate schimba viitorul .”
Asemenea oricărei alte abordări ortodontice, stabilirea unui diagnostic urmează procedura standard: evaluarea structurii dentare, scheletale, estetica și în final evaluarea matricei funcționale.
Terapia Bio-Progresivă nu este o tehnică strict ortodontică, ci cuprinde o întreagă filozofie ortodontică. Filozofia ortodontică și terapia Bioprogresivă cuprinde ideea mai largă de tratamente și nu o secvență de operațiuni tehnice și mecanice. Ea ține cont de etapele de evoluție biologică, cum ar fi creșterea, dezvoltarea i funcția, și le ghidează înspre normalizarea funcției și optimizarea efectului estetic.
Ea se bazează pe principiul biologic al utilizării unor forțe blânde biologice. Principiile, dezvoltate și concepute în urmă cu peste o jumătate de secol, sunt și în zilele noastre utilizate în diverse tehnici care utilizează aplicarea de forțe biologice în mod continuu în vederea deplasării dinților, prin utilizarea de tehnologii noi (arcuri de sârmă nickel-titaniu martensitic).
Folosirea arcului utilitar introdus face posibilă aplicarea terapiei fixe încă din etapa dentiției timpurii mixte.
Un alt avantaj al tehnicii bioprogresive este că ea nu are ca scop standardizarea absolută a tratamentului. Există desigur câteva principii, însă stabilirea diagnosticului, planificarea și maniera în care este efectuată terapia sunt individualizate pentru a se plia pe nevoile specifice ale fiecărui pacient.
Metoda bioprogresivă nu este o simplă tehnică ortodontică, ci mai degrabă o întreagă filozofie ortodontică.
- Diagnosticarea, determinarea planului de tratament și a etapelor de tratament sunt prioritare.
- Examenul clinic ține seama de individ în ansamblul său, prin intermediul unei abordari holistice ținînd cont de echilibrul morfologic, fiziologic, estetic, postural și psihologic. Dificultatea cazului rezultată în urma acestui tip de examinare influențează alegerile medicului specialist. Medicul specialist va decide asupra celui mai bun plan de tratament de urmat în funcție de gradul de dificultate rezultat în urma acestui examen.
- Planul de tratament își propune identificarea unor soluții optime pentru fiecare pacient în parte, mai degrabă din punct de vedere funcțional și estetic, decât pe obținerea unor valori conforme standardelor și normelor.
Obiectivele pentru dantură, structura scheletală și a țesuturilor moi sunt formulate în urma predicțiilor de creștere și a informațiilor oferite de radiografii și amprentele dentare, în funcție de gradul de dificultate al fiecărui caz.
Integrarea și analizarea proceselor de creștere și maturizare osoasă, dentară și psiho-fiziologică permit tratarea din timp, a anomaliilor ceea ce permite deblochearea potențialului de creștere.
- Orice tratament începe de la conștientizarea și motivarea pacientului, urmate de educarea funcțiilor sale orale.
- Proiectarea aparatelor ortodontice se face în funcție de scopurile obiectivele individualizate, de gradul de dificultate prezentat de dantură și de matricea funcțională care trebuie să asigure stabilitatea axei faciale și controlul tridimensional al mișcărilor dentare.
- Forțele utilizate sunt ușoare și constante, mișcările parazite și fricțiunea sunt limitate, toate acestea fiind luate în calcul în cadrul unei segmentări specifice a arcadelor.
- Dinamica setărilor arcului de bază- element esențial al aparatelor ortodontice- este stabilită în funcție de rolul specific pe care îl are în fiecare secvență de tratament.
Pe baza acestor principii, ne angajăm să:
- Contribuim la îmbunătățirea calității vieții pacienților noștri și la întărirea stimei de sine prinreabilitarea funcționalității și prin optimizarea aspectului lor facial.
- Obținem cel mai bun rezultat posibil pentru ocluzia, aspectul estetic și funcționalitatea fiecărui pacient
- Ne tratăm pacienții în conformitate cu principiile eticii.
- Acționăm în spiritul integrității profesionale, a inovației și urmărind atingerea excelenței.
ORTODONȚIE ANTI-AGING
Medicina anti-aging este o ramură a medicinei care urmărește prevenirea, încetinirea sau chiar reversarea efectelor îmbătrânirii, pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă. Însă, multitudinea de studii și dovezi științifice acumulate în ultimii ani au făcut ca medicina anti-îmbătrânire să devină o industrie ce valorează miliarde, doar în Statele Unite ale Americii înregistrându-se cheltuieli de peste 12 miliarde de dolari. Literatura recentă și studiile de specialitate arată că pe măsură ce îmbătrânim, se pierde din volumul grăsimilor din anumite zone ale feței și au loc schimbări de morfologie a scheletului facial. Augmentarea țesuturilor faciale moi prin injectare a devenit o tehnică tot mai populară, fiind o opțiune minim invazivă pentru pacienții care doresc o întinerire cosmetică a feței. Înlocuirea țesuturilor moi deteriorate a permis o abordare mai cuprinzătoare a tratamentelor de reîntinerire totală a feței. S-a demonstrat că tratamentul ortodontic bazat pe aparate dentare ortopedice intraorale îmbunătățește simetria feței prin producerea de modificări la nivelul țesuturilor moi, pentru o mai bună estetică a chipului. Acest aparat se poate adăuga în planul de tratament cu injecții faciale, în cadrul unei abordări interdisciplinare relativ neinvazive de înfrumusețare a zonei mediane a feței.
Îmbătrânirea feței este un proces dinamic care implică îmbătrânirea țesuturilor moi și a structurilor osoase. Forma, dimensiunea și volumul oaselor feței, toate trec prin modificări. Lumea cosmetică s-a concentrat pe modificările țesuturilor moi, mai ales transformările pielii și scăderea volumului de grăsimi. Cu toate acestea, componentele osoase ale feței sunt la fel de importante pentru conturul facial 3D. “Oasele feței păstrează capacitatea de a se remodela la orice vârstă.” Specialiștii în ortopedia dentofacială se concentrează pe supravegherea, ghidarea și corectarea structurilor orofaciale aflate în creștere sau deja mature. Aici intră situații care necesită mișcarea dinților sau corectarea unor relaționări incorecte și malformații ale structurilor respective, prin ajustarea relațiilor dintre dinți și oasele faciale, odată cu aplicarea de forțe sau stimularea și redirecționarea forțelor funcționale din complexul craniofacial. În acest gen de tratamente, se folosesc frecvent aparate intraorale. Cunoscându-se că zona osoasă mediană a feței trece printr-un proces de resorbție osoasă și pierdere de volum odată cu înaintarea în vârstă, faptul că în urma utilizării aparatelor ortopedice ortodontice funcționale putem arăta obținerea unei creșteri de volum aici și o remodelare osoasă semnificativă, ar trebui să fie de interes pentru întreaga comunitate de specialiști dentari și de chirurgie estetică.
Majoritatea pacienților nu au cea mai bună poziție a maxilarelor pentru fața lor. Dimensiunea dinților, a maxilarelor și poziția mandibulei nu au fost niciodată coordonate. Dinții noștri, mușcătura, poziția maxilarelor, forma feței sunt un rezultat aleatoriu al geneticii. Nimic nu a fost planificat. Pentru prima dată, pacienții pot avea linia maxilarului pe care ar fi trebui s-o aibă. Pot avea dinți bine proporționați pentru chipul lor. Se pot bucura de funcția masticației, vorbitului și de suportul facial în combinație cu o mușcătură care se coordonează cu articulațiile temporo-mandibulare, făcând totul mai armonios.
Dacă vrem să arătăm mai tineri, avem nevoie de o mușcătură care să conducă la o poziție corectă a maxilarului, coordonată și cu articulațiile temporo-mandibulare. Unii pacienți pot acum vorbi mai clar și o linie optimă a mandibulei vă poate șterge zece sau chiar mai mulți ani de pe față. Stratul de porțelan aplicat pe dinții sănătoși are scopul de a susține fața, de a aduce un zâmbet care este mai strălucitor decât fațetele și o formă a feței mai tinerească.
Știați că puteți avea un zâmbet mai larg, mai plin, fără chirurgie plastică sau injecții?
Așa cum o poziție dreaptă a corpului vă ajută să câștigați centimetri și să scădeți din ani, la fel îndreptarea zâmbetului vă aduce un surâs mai larg și mai plin, care vă face întreaga față mai simetrică și mai atrăgătoare.
Când Dr. Ela Bănică îndreaptă dinți, se ocupă și de estetica feței pacienților săi. Se asigură că atunci când tratamentul s-a încheiat, dinții, maxilarele, pomeții și buzele sunt corect proporționate unele față de celelalte. Că țesuturile moi de deasupra obrajilor și buzelor sunt conforme cu noua aliniere a dinților și maxilarului. Prin urmare, un zâmbet mic și strâns devine mai larg, buzele mai pline, profilul se îmbunătățește și arătați cel mai bine!
Imaginați-vă chipul unei persoane care are dinți lipsă —gura i se adâncește înspre interior, puțin dar suficient pentru ca figura să-și piardă echilibrul. Sau imaginați-vă ce se întâmplă când dinții din față sunt orientați spre interiorul gurii—acea persoană poate avea un profil ciudat, chiar dacă are poate un chip atrăgător văzut din față.
Când dinții nu sunt aliniați corect pe maxilar, sau când maxilarul superior și cel inferior nu se întâlnesc corect, chipul nostru arată ciudat. Deseori din cauza unui maxilar superior îngust, care conduce la un zâmbet asimetric care la rândul lui face ca aspectul nostru facial să nu fie în echilibru.
Când arcada dentară este îngustă și în formă de “V”, este aproape imposibil să avem un zâmbet plin și larg. De asemenea, este posibil să nu fie suficient loc pentru toți dinții permanenți. O soluție pentru pacienții tineri este să folosească un disjunctor care va deschide încet arcada.
Înghesuirea accentuată și problemele de spațiu între dinți pot cauza un dezechilibru la nivel de față și de zâmbet. Acest dezechilibru poate fi discret sau extrem de vizibil, dar indiferent de grad, poate fi corectat!
Când Dr. Ela Bănică modelează un zâmbet, acesta capătă forma de “U” perfectă, este un zâmbet larg care afișează mai bine buzele, acestea căpătând astfel un aspect mai plin. Vă poate concepe un plan de tratament cu aparate metalice sau transparente, în funcție de pacient și de tratamentul de care are nevoie.
Prin stabilirea unui plan de tratament bazat pe chipul pacientului și nu numai pe dinți, aparatul dumneavoastră va mișca maxilarul și dinții, milimetru cu milimetru, pentru a obține rezultate precise, care vă vor îmbunătăți întreaga față. Pe măsură ce dinții și maxilarul își găsesc locul corect, la fel se întâmplă și cu țesuturile moi din jurul dinților și din obraji.
Obținerea simetriei este unul din multiplele beneficii ale tratamentului ortodontic realizat de un specialist certificat. Pacienții adulți se bucură de asemenea și de beneficii anti-aging.
Dinții se schimbă pe parcursul vieții adulte. Cei din spate mai ales devin mai plați și mai scurți din cauza forței de masticație. Dacă scrâșniți din dinți sau vă încleștați maxilarul, această schimbare are loc mai rapid. Când dinții sunt mai scurți, mușcătura se adâncește, iar maxilarul inferior se apropie mai mult de cel superior. Aceste modificări mici și lente se întâmplă în timp și pot chiar trece neobservate, sau dacă le observați, este posibil să nu știți de ce au loc.
O altă schimbare a dinților și maxilarelor pe măsură ce înaintăm în vârstă este mișcarea spre interior, ceea ce face ca și obrajii și buzele să alunece iar zâmbetul să se îngusteze.
Dr. Ela Bănică a dezvoltat la Ortho Institute un protocol de tratare a îmbătrânirii faciale și de îmbunătățire a respirației. Totul trece prin transmiterea de semnale către organism pentru a exprima gene care nu au mai fost exprimate anterior. Aparatele folosite transmit acest semnal către organism înlocuind alimentele tari care lipsesc din dieta noastră și generând un proces corect de înghițire și o postură adecvată a limbii. La rândul lor acestea pot îmbunătăți respirația. Principala idee este că pierdem volum în zona mediană a feței. Pierdem grăsime, colagen și structură osoasă. Tratamentul propus de Ortho Institute a demonstrat că poate crește volumul în zona mediană a feței ceea ce conduce la un aspect mai tânăr.
Aparatele folosite de Ortho Institute funcționează prin transmiterea cu blândețe a unei forțe ciclice intermitente către ligamentul parodontal din jurul rădăcinilor dinților și către os. Astfel se stimulează structura osoasă, cu efecte de regenerare și de inițiere a modificărilor de poziție necesare. În plus, sunt puși în mișcare și mușchii de sub limbă care sunt responsabili pentru păstrarea căilor aeriene deschise.
În timp, aparatul oferă rezultate pentru:
• Remodelarea maxilarului superior
• Dimensiunea și forma corectă a maxilarului și a mandibulei
• Îmbunătățirea simetriei faciale
• Crearea de spațiu pentru îndreptarea dinților
• Promovarea unui proces corect de înghițire și a unei poziții adecvate a limbii
• Tonifierea căilor respiratorii faringiene
• Reducerea inflamației
• Îmbunătățirea respirației
Știați că?
Oasele faciale cresc în jurul unor țesuturi moi. De exemplu, craniul crește în jurul creierului, oasele orbitei în jurul globului ocular și oasele faciale în jurul faringelui sau tubului respirator.
Un aparat ortodontic anti-aging vă poate fi de folos dacă vă confruntați cu simptome asociate cu o dezvoltare cranio-facială insuficientă. Acestea includ:
• Apnee de somn
• Tulburări ale ATM
• Dureri de cap
• Asimetrie facială
• Bruxism (scrâșnirea și încleștarea dinților)
• Rezistența căilor respiratorii superioare
• Dificultăți de inițiere a somnului
• Îmbătrânire prematură
• Sindromul colonului iritabil
• Lipsa somnului de tip Alfa/Delta
Dacă vă confruntați cu unul sau mai multe dintre aceste simptome, tratamentul Ortho Institute poate ajuta la reducerea sau eliminarea lor, aducând în același timp o îmbunătățire a aspectului general al structurilor faciale. Dacă doriți să aflați ce poate face pentru dumneavoastră tratamentul de ortodonție anti-aging, vă așteptăm la o consultație cu Dr. Ela Bănică.
ORTOPEDIE FACIALĂ AXATĂ PE CĂILE RESPIRATORII ȘI APNEA ÎN SOMN
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
ORTODONȚIE ȘI CHIRURGIE ORTOGNATICĂ
ORTODONTIE PRECHIRURGICALA pentru CHIRURGIE ORTOGNATICA
Obiectivele tratamentului ortodontic pot fi împărțite în cinci categorii:
- estetică facială,
- estetică dentară,
- ocluzie funcțională,
- sănătate parodontală și stabilitate
Cu toate acestea, atunci când există o deformare a scheletului severă la pacienții adolescenți și adulți care nu sunt în creștere, cu discrepanță semnificativă scheletală, obiectivele tratamentului sunt adesea imposibil de atins doar prin ortodonție. În aceste circumstanțe, atât ortodonția cât și chirurgia sunt necesare pentru a corecta malpoziția dentară și dizarmonia scheletică. Această intervenție chirurgicală corectivă a maxilarului, numită și chirurgie ortognatică, este efectuată de chirurgi orali și maxilo-faciali pentru a corecta o gamă largă de nereguli minore și majore ale scheletului și dentare, inclusiv nealinierea maxilarelor și a dinților, care, la rândul lor, pot îmbunătăți masticația, vorbirea și respiraţie. Ortodonția în combinație cu chirurgia ortognatică poate face minuni în îmbunătățirea aspectului feței. Tratamentul ortodontic și chirurgical combinat necesită de obicei aproximativ 18-24 de luni pentru a se finaliza.
Planificarea tratamentului
Trebuie efectuată examinarea feței, inclusiv evaluarea fotografiilor faciale și dentare, radiografii cefalometrice și amprente dentare. Ulterior, medicul ortodont și chirurgul maxilo-facial trebuie să ia o decizie comună cu privire la abordarea tratamentului. Unul dintre aspectele de luat în considerare este dacă intervenția chirurgicală este necesară la mandibulă, maxilar sau ambele și dacă maxilarul trebuie să rămână dintr-o singură bucată sau să fie segmentat.
De ce trebuie să corectăm o ocluzie defectuoasă?
Malocluziile sau ocluziile defectuoase pot cauza o serie de probleme funcționale, incapacitatea de a mesteca bine alimentele, fapt ce poate compromite procesul de digestie, până la probleme de vorbire, și alte disfuncționalități faciale, regăsite în dureri cronice de cap, dureri articulare și articulare, traume parodontale. Apneea somn este și ea o problemă ce poate fi tratată cu ajutorul chirurgiei ortognatice.
Persoanele care pot beneficia de chirurgia ortognatică sunt acelea care suferă de ocluzie defectuoasă (ocluzie) sau oasele, maxilar sau mandibulă, sunt poziționate incorect. Creșterea celor două arcade este un proces gradual, iar uneori, un maxilar poate crește mai mult decât celălat. Acest lucru poate afecta funcțiile masticatorii, vorbirea, sănătatea orală pe termen lung și înfățișarea persoanelor. Accidentele sau defectele de naștere pot și ele afectate alinierea oaselor feței.
Ortodonția poate corecta malocluziile, doar în cazul în care dinții sunt incorect poziționați, dar dacă este vorba despre repoziționarea oaselor arcadei, atunci este nevoie de chirurgie ortognatică.
Pacienții cu probleme de prognatism mandibular sau maxilar, cu dizarmonii dento-maxilare sau cu decalaje între maxilar și mandibulă, cu asimetrii faciale, ocluzie incorectă, deformități nazale probleme sau legate de articulația temporo-mandibulară pot fi candidați ai chirurgiei ortognatice.
De obicei, operațiunile ortognatice se realizează numai odată ce procesul de creștere a sistemului osos este încheiat definitiv. De obicei, procesul de dezvoltare se încheie la vârsta de 16 ani, la fete, și la 18 ani, la băieți. Procedurile preoperatorii de aliniere a dinților pot începe să înceapă, cu un an sau doi înainte de această vârstă.
Înainte ca operația chirurgie ortognatică să aibă loc, pacientul va avea nevoie de tratament ortodontic sau de aparat dentar. Alinierea corectă și decompensarea făcută de ortdont cu dinții aliniați corespunzător va permite o bună repoziționare a oaselor maxilare astfel încât rezultatul să devină stabil în urma operației ortognatice.
Chirurgia ortognatică poate îmbunătăți:
• Pozițiile anormale ale maxilarului
• Eficacitatea mușcăturii și a mestecatului
• Calitatea respirației și a somnului
• Asimetriile faciale
• Mușcăturile grav nealiniate din cauza ocluziei încrucișate, deschise sau supra-acoperite
• Aspectul feței și al zâmbetului
Cum se corelează ortodonția cu chirurgia ortognatică?
Ortodontii și chirurgii orali maxilo-faciali colaborează alături de pacienții care urmăresc corectarea chirurgicală a maxilarului. Medicul ortodont și chirurgul vor evalua pacientul și vor face un plan comun ortodontic și chirurgical. Medicul ortodont va începe tratamentul cu aparate dentate sau gutiere de aliniere pentru a îndrepta și a pregăti dinții și mușcătura pentru operație. Odată ce dinții și mușcătura sunt gata, medicul ortodont și chirurgul colaborează la stabilirea și vizualizarea mișcărilor maxilarului și stabilesc o dată pentru operație. Bracket-urile sau gutierele de aliniere rămân în gură timpul intervenției chirurgicale pentru a ajuta la stabilizarea chirurgicală în timpul procedurii și după. După intervenția chirurgicală, medicul ortodont se folosește de bracket-uri sau gutiere de aliniere pentru a regla și finisa dinții și ocluzia.
Proceduri Chirurgicale: Chirurgie Ortognatica
Osteotomia Sagitală Mandibulară Bilatearală
– Avansarea mandibulară
– Reductia maxilarului inferior
Osteotomia Maxilară Lefort I
– Tratamentul fetei alungite si a zambetului gingival
– Tratamentul fetei scurtate
– Ocluzia deschisa
– Corectarea deficitulului orizontal maxilar
Osteotomia BiMaxilară
– Avansarea maxialră și mandibulară
– Corectarea deficitulului orizontal maxilar și mandibular
– Tratamentul apneei obstructive în somn (AOS)
Genioplastia sau osteotomia ramurii inferioare mandibulare