Ortodontia la copii, adolescenti si adulti

Ortodontie copii

Deşi tratamnetul ortodontic poate fi amânat până în perioada adolescenţei, recomandările actuale ale Asociatiei Americane de Otodonţie sunt clare: este bine sa se faca un examen ortodontic, screening, al fiecarui copil până la vârsta de 8 ani de catre un specialist ortodont. Acest lucru facilitează tratamentul precoce atunci când este cazul. Intervenţia timpurie poate preveni necesitatea unui tratament in viitor sau poate reduce complexitatea sa. De asemenea se poate evita necesitatea extracţiilor in scop ortodontic ale dinţilor permanenţi sau interventiile chirurgicale asupra maxilarelor la varsta adulta. La copii, se poate reduce riscul de fracturate al dintilor frontali superiori malpozitionati, care ies prea mult în afară şi cel mai important se va îmbunătăţii sentimentul de  incredere in sine.

Tratamentul precoce în acest stadiu poate varia de la simpla supraveghere şi ghidare  a dentiţiei temporare, la utilizarea de aparate fixe şi mobile. Obiectivul principal in această etapă a tratamentului este de a intercepta şi de a preveni o malocluzie pe cale sa se instaleze si de a ajuta la dezvoltarea  corecta a maxilarelor în toate cele 3 planuri ale spatiului de ex:  transversal (lăţime),  vertical (in înălţime) şi sagital (din profil)  pentru stabilirea armoniei si echilibrului facial.

Mentinerea spatiilor  sau recâştigarea lor este o procedură frecvent efectuata la copii. Aceasta situatie apare de obicei în cazul pierderii precoce a unui dinte temporar si conduce la o lipsă de spaţiu pentru eruptia celui permanent datorita migrarilor dentare care apar.

Dezvoltarea arcadei mandibulare este de asemenea o metoda de tratament fracvent utilizata la copii, astfel ca maxilarul inferior va fi avansat, stimulat sa creasca correct spre inainte si ocluzia corectata . Acest lucru este de obicei realizat cu ajutorul unui  dispozitiv fix gen Herbst purtat  pe o perioadă de 9-12 luni.

Bite-plane-urile sau aparatele mobile pot fi folosite pentru a ajuta la corectarea si reducerea  unei muscaturi prea adanci.

Tratamente ortopedice pentru copii includ expansiunea arcadei superioare si avansarea maxilarul de sus cu ajutorul unei  Masti de protractie, tratament utilizat pentru a îmbunătăţi poziţia maxilarului atunci cand sunt probleme de dezvoltare al acestuia spre anterior. Acest tip de tratament se face în jurul vârstei de 8 ani atunci când se sesizeaza o probelema moderată sau severă.

Discrepanţele maxilarul inferior pot fi adesea corectate cu ajutorul unor aparate functionale gen monobloc sau activator. Rezultatele obţinute  în timpul perioadei dentiţiei mixte trebuiesc în general păstrate până cand  majoritatea dintilor permanenti au erupt. Prin urmare, exista o perioadă de tranziţie, care variază de la 6 luni la 2 ani. În acest timp, un aparat de contentie este purtat de  obicei noaptea pentru a menţine primele rezultate ale tratamentului înainte de plasarea aparatelor fixe, la varsta de 12-14 ani.

Ortodontie adolescenti

Acesta este perioada în care aparatele fixe sunt purtate cel mai mult. Cu ajutorul ortodontie se pot alinia dintii inghesuiti şi se pot camufla discrepanţele osoase ale maxilarelor de la uşoare până la moderate. În cazul în care pacientul a efectuat un tratament precoce pentru a ghida cresterea maxilarelor, acum este momentul pentru detalii, corectarea muscaturii si alinierea perfecta a dintilor. În general, dacă s-au facut alte tratamente precedente cu aparate mobile sau functionale va fi necesara doar o scurtă perioada de tratament cu aparate fix, 12-18 luni. Utilizarea aparatelor de tip “straightwire”, vor avea ca efect o aliniereasi o finisare de înaltă calitate cat şi corectarea problemelor ocluzale.

În cazul în care procedurile anterioare de ortopedie nu au fost întreprinse, (expansiune, stimularea dezvoltarii sagitale a maxilarului inferior (decompensare) sau a placilor duble este posibil ca inainte de tratamentul cu aparate fixe sa se recomande alte tipuri de dispozitive care folosesc principiile ortopedice de “modificarea a creşterii”. Dacă se anticipează o creştere insuficientă în viitor, se vor aborda alte strategii pentru a obtine spaţiul necesar pentru  alinierea dintilor si corectarea muscaturii, ocluziei. In anumite situatii extracţiile in scop ortodontic pot fi totusi necesare. Aparatele ortodontice fixe se folososc în general pentru o perioada de tratament activ de 24 de luni  în cazul în care nici un alt tip de tratament nu a mai fost efectuat.

În mod tradiţional bracket-urile sunt realizate din oţel inoxidabil şi sunt in continuare cele mai frecvent utilizate astăzi. Cererilor recente de bracket-uri cat mai puţin vizibile au dus la dezvoltarea unor tehnologii noi de fabricatie astfel ca au aparut bracket-uri complet transparente de safir.

Special pentru adolescenti au aparut si aparate invizibile cum ar fi: INVISALIGN FOR TEENS, care folosesc o serie de gutiere transparente si amovibile pentru indreptarea dintilor dar si aparatele linguale INCOGNITO FOR  TEENS complet invizibile din exterior.

Ortodontie adulti

Tatamentului ortodontic al adultilor inseamna o abordare diferita deoarece cresterea s-a incheiat inca din perioada adolescentei nemaiputand fi inglobata in strategiea de tratament. Adulţii au, în general, o dentitie care a fost modificata (uneori extensiv) de uzura, proceduri incorecte dentare sau ortodontice anterioare, boli şi alţi factori, cum ar fi traumele ocluzale.

Eventualele probleme de  sănătate ale ţesuturilor moi care înconjoară dintele (parodontiul) impun o evaluare atentă pentru a ne asigura că ele nu vor mai aparea pe viitor. Lipsa de timp,  locul de muncă şi disponibilitatea pentru tratament constituie preocuparea majora pentru multi adulti. Prin urmare, există mai multi factori suplimentari intrinseci şi extrinseci care modifica opţiunile de tratament disponibile pentru a corecta malocluzii lor.

Ca o regulă generală, o dentiţie adulta va necesita de multe ori extractii in scop ortodontic pentru a putea reda un alignament dentar corect si pentru a putea rezolva discrepantele muscaturii. În cazul în care exista decalaje severe intre maxilare si probleme ortopedice care necesita o o corecţie mare se impune un tratament combinat Ortodontie – Chirurgie Ortognatica . Când extracţiile sunt necesare se vor  lua în considerare dintii cu plombe existente sau alte restaurari dentare cum ar fi puntile.

Un alt beneficiu important al ortodontie la adulti este rolul de “adjuvant” pentru realizarea corecta a altor  proceduri de tratament cum ar fi implanturile dentare. Când este necesar un tratament complex, acesta va fi abordat de catre o echipa multidisciplinară, ortodontia fiind cea mai folositoare pentru ca simplifica tratamentul şi îmbunătăteste în mod semnificativ rezultatul, atât funcţional cat şi estetic; ca de exemplu deschiderea de spaţiu pentru a permite amplasarea corectă a unui implant în cazul în care un dinte a fost deja pierdut de pe arcada cu mult timp in urma.

Din cauza cauza faptului ca un numar mare de adulţi sunt mai cooperanti decat adolescentii si sunt mai motivati, durata de   tratament este de 18 sau 24 de luni pentru cele mai multe proceduri. Utilizarea aparatelor dentare transparente sau invizibile pot îmbunătăţi şi mai mult estetica facand tratamnetul ortodontic mult mai usor de acceptat. Pentru probleme uşoare de aliniere, se pot utiliza alignere-le invizibile transparente, care nu sunt “detectabile” de catre ceilalti.

Alternative invizibile de tratament pentru adulti

Aparatele linguale  sunt ascunse in spatele dintilor si sunt  “invizibile” atunci cand zambesti. Aparatele linguale sunt 100% personalizate pentru a se potrivi cu forma dintilor dumneavoastra, prin urmare, aparate sunt create unic si individualizat. Bracket-urile linguale sunt o opţiune foarte rezonabila pentru sportivi, modele, actori / actriţe, muzicieni care folosesc instrumente de suflat, şi profesioniştii adulţi. Bracket-urile sunt plasate in spatele dintilor si reprezinta opţiunea ideala, “ortodontia invizibila” pentru cineva care doreste să-si imbunatateasca  zâmbetul, dar nu vrea sa apeleze la variantele  tradiţionale de bracket-uri din metal sau ceramica.

 Invisalign utilizează o serie de alignere invizibile, detaşabile şi confortabile pentru a indrepta dintii. Şi, nimeni nu poate spune că aveti aparat deoarece Invisalign este invizibil!

Nu numai ca sunt cele invizibile alignere, ele sunt amovibile, se pot scoate de catre pacient astfel încât să puteţi mânca şi bea ceea ce doriţi în timp ce faceti tratamentul, in plus usureaza periajul si folosirea atei dentare. Alignerele sunt confortabile şi nu au metal pentru a provoca escoriatii sau leziuni in gura în timpul tratamentului.

Ca specilaisti intelegem ca pacientii adulti au nevoi diferite fata de pacientii mult mai tineri si vom colabora cu dumneavoastra astfel incat sa va asiguram ca primiti cea mai buna ingrijire iar dorintele dumneavoastra sunt tratate cu respect din partea noastra.

Daca va ganditi ca ar fi cazul sa aveti un zambet perfect, va vom intampina cu drag in clinica noastra pentru o consultatie!


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *