Prevenția înaintea tratării

A preveni este mai eficient și mai ieftin decât a trata. Cu toate că medicii oferă acest sfat pentru aproape orice tip de afecțiune de care ați putea suferi, în societatea contemporană, cei mai mulți indivizi ajung să se trateze doar atunci când simt că nu mai pot face față simptomelor.

În ceea ce privește sănătatea orală, igiena și examinările regulate, de cât mai timpuriu, joacă rolul crucial în efortul de prevenție. Concepția clasică majoritară este aceea că dinții de lapte pot fi îngrjiți mai puțin deoarece se vor schimba cu cei permanenți, însă, sănătatea danturii permanente va fi puternic influențată de stadiul celei care o precedă.

În cazul dințiilor de lapte, riscul cariilor este mult mare din cauza smalțului, care este mai subțire și fragil iar camera pulpară mult mai mare. Bacteriile se pot răspândi cu mai mare rapiditate decât în cazul dințiilor adulți, iar distanța de la o simplă pigmentare la o carie gravă este una foarte mică.

Există felurite motive pentru apariția cariilor la copii. Unele mame obișnuiesc să mestece unele mâncăruri înainte de le da copilului sau să bage suzeta în gură pentru a o umezi. Aceste obiceiuri permit transmiterea microbilor patogeni ai mamei. De asemenea, zaharurile sunt de obicei incluse în dieta copilului într-o doză mai mare decât ar trebui. Acestea afectează întregul organism al copilului și amplifică aciditatea.

Pentru a menține sănătatea danturii de lapte, este deosebit de important ca cel mic să fie obișnuit cu o igienă orală corectă. Părintele trebuie să perieze dințișorii până când copilul dezvoltă dexteritatea suficientă pentru a o face singur. Este foarte important ca perierea să se facă mai ales seara, înainte de culcare, după ce a consumat lichide  din biberon (și care din păcate conțin mult zahăr), dar și pe timpul zilei.

Malocluziile pot fi cauzate de neglijarea sănătății orale în primii ani de viață. Un dinte cariat până la extincție, aglomerarea dințiilor sau strâmbarea lor cu limba, toate reprezintă moduri care pot rezulta în suprapunerea incorectă a danturii. Malocluziile scad funcționalitatea dințiilor și afectează forma structurii osoase faciale, ceea ce poate duce la probleme de respirație, postură și aspect estetic.

Ortodonția nu-și poate face treaba până când problemele generale de igienă orală nu sunt tratate, astfel că un plan de tratament presupune mai întâi măsuri de stomatologie preventivă.

Prin urmare, vă recomandăm să abordați o atitudine preventivă vis-a-vis de sănătatea orală a copilului dumneavoastră de cât mai timpuriu, în loc să apelați la tratament în urma simptomelor, iar consultațiile de rutină la un specialist dentar vă pot oferi un avantaj deosebit în efortul de prevenție. Chiar și în cazul în care se vehiculează în continuare informații incorecte precum faptul că malocluzia este ereditară deși nu este adevărat, iar studiile clinice dovedesc asta, o igienă orală bună și o dantură completă reprezintă un mare avantaj pentru procesul ortodontic de ajustare și aliniere.

Pentru mai multe informații despre igiena orală și rolul ei în mecanismul întregului organism, Ortho Institute vă stă la dispoziție pe pagina de facebook (https://www.facebook.com/orthoinstitute.ro/),  și pe blog (www.orthoinstitute.ro/blog).


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *