Apnee somn copii

PROBLEMELE CU SOMNUL ALE COPIILOR, DIAGNOSTICATE INSUFICIENT

O cercetare publicată recent de JAOA, Jurnalul American al Asociației de
Osteopatie, arată că cei mai mulți dintre copiii care au probleme legate de respirație, inclusiv apnee în somn, sunt diagnosticați în mică măsură.
Apneea în somn și afecțiunile conexe pot duce la copiii de până la 3-4 ani la o dezvoltare insuficientă a creierului. Statisticile arată că în SUA, copiii care nu sunt diagnosticați la timp cu astfel de probleme, folosesc serviciile medicale cu 226% mai mult decât restul populației. Până la 15% dintre copiii americani potrivit studiului JAOA, au probleme de respirație sau cu somnul. Dar, procentajul real, spun specialiștii, e mult mai mare. Diagnosticarea nu se face correct și pentru că de cele mai multe ori simptomele celor mici sunt atribuite în mod eronat problemelor
emoționale, psihologice. Unul dintre autorii studiului, dr John White, susține că și o parte dintre copiii care sunt suspectați că au ADHD ar putea în realitate să aibă probleme respiratorii sau cu somnul și simptomele lor ar putea fi provocate de faptul că nu se odihnesc așa cum trebuie în timpul nopții. Dezvoltarea neurocognitivă, regenerarea celulară și creșterea oaselor și a țesuturilor au loc în timpul somnului. Dacă respirația este obturată în timpul somnului, creierul trece din faza de somn profund în cea de somn superficial și organismal nu mai are cum să se regenereze și să se dezvolte așa cum e normal.

Cum recunosc problemele cu somnul ale copiilor?

Lista semnelor cuprinde sforăitul, agitația în timpul somnului, stările dese de somnolență, scrâșnitul dinților, migrenele, stare de iritabilitate, micțiune nocturnă incontrolabilă.
Ideal este ca aceste cazuri să fie tratate de o echipă de medici, o echipă
multidisciplinară: specialist în somnologie, ortodonți specializați în dezvoltarea craniofacială și în terapii myofuncționale.

Când trebuie să duc copilul la ortodont?

Chiar dacă părintele nu observă probleme la copilul său, ideal este ca prima vizită la ortodont să fie făcută la vârsta de 3 ani. Specialistul poate să vadă exact dacă cel mic are sau nu probleme de sănătate și, dacă e cazul, să aplice tratamentul eficient, care făcut de la vârsta potrivită are beneficii mai mari, durează mai puțin și este mai ieftin.
Depistată la timp, apneea în somn poate fi tratată extrem de eficient. Pentru copii, calitatea somnului este absolut vitală pentru dezvoltarea creierului și orice problemă de respirație poate să ducă la tulburări ale somnului majore.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *