test bacterian

Testul bacterian. Riscul de carii, identificat în 60 de secunde

E necesar un test bacterian pentru a afla dacă vei face sau nu carii în viitorul apropiat. Dar, înainte de a vedea ce presupune acest test, să vorbim despre bacterii. Nu toate bacteriile sunt patogene. Însă, e important să ținem cont că un număr mare de bacterii patogene e prezent, în mod constant, în biofilmul plăcii și aderă la suprafața dentară. Zahărul din alimente, mai ales din carbohidrații fermentabili, se convertește în acizi organici care duc la demineralizare.

Fă un test bacterian! Programează-te la 0722.884.433

Streptococul mutans, MS, prezent în flora normală orală, în anumite condiții devine dominant, se dezvoltă în exces și cauzează boala carioasă. Această bacterie prezintă un interes particular deoarece are abilitatea de a adera și rezista foarte mult pe suprafața dentară și de a produce o cantitate mare de acizi cariogeni. De asemenea, lactobacilii, LB, sunt producători de acid și prosperă în acid și acest grup de microorganisme e asociat cu boala carioasă. Lactobacilii preferă să se dezvolte într-un mediu cu aciditate mare, în zonele dificil de curățat, unde se acumulează multă placă dentară. Se găsesc, de obicei, în profunzimea cavităților și s-a dovedit că sunt implicați în progresia leziunilor deja existente. Lactobacilii sunt mai rezistenți la substanțele antimicrobiene decât Streptococul mutans și sunt rezistenți la acțiunea fluoridului. Corelația existenței lactobacililor și apariția cariilor e valabilă și la adulți și la copii.

Testul bacterian

În cadrul Ortho Institute se realizează testul bacterian, un test simplu, care durează doar 60 de secunde. Testul folosește Adenosin Trifofosfat bioluminescență pentru identificarea încărcării bacteriene. Se recoltează de pe suprafața dinților o mostră și analiza acesteia arată ce risc de apariție a cariilor există.
Un nivel mediu sau mare de Streptococ mutans și Lactobacili e considerat factor de risc. Dacă saliva conține un nivel mare de bacterii și biofilmul va conține un număr crescut de bacterii. Riscul mărit de apariție a cariilor este stabilit dacă în urma testului de 60 de secunde se găsesc valori mai mari de 1.500-9.995 legate de prezența Streptococului mutans. Pentru smalț se consideră un nivel critic un PH de 5-5,5, iar pentru dentină și cement un PH de 6,5-6.

Saliva și bacteriile

Saliva conține 99% apă și ar trebui să aibă un aspect clar și să nu fie lipicioasă sau vâscoasă. Saliva conține electroliți cum ar fi sodiu, potasiu, magneziu, calciu, bicarbonat și fosfat. Aceste componente reglează modul în care bacteriile aderă la biofilmul plăcii, PH-ul, proprietățile antimicrobiene și demineralizarea și remineralizarea smalțului.
Hipofuncția salivară crește riscul carios și duce la apariția leziunilor și ulcerațiilor mucoasei, disfagie (dificultate la înghițire), halenă, schimbarea gustului și dezvoltarea candidozei orale.

Cea mai bună metodă de a determina hipofuncția salivară este testul fluxului salivar și capacitatea de tamponare a salivei pentru înțelegerea abilității salivei de a minimaliza aciditatea. O capacitate mare a salivei de tamponare, poate crea un PH mărit și condiții favorabile pentru mineralizarea și demineralizarea smalțului.

Fă o programare la medicul specialist!

Dieta, bacteriile și cariile

Zaharurile simple – sucroza, fructoza și glucoza sunt mai cariogene decât carbohidrații. Chiar și frecvența mâncatului și ronțăitului între mese poate produce carii dentare. Se recomandă ca băuturile acide, bomboanele, dulciurile, să fie înlocuite cu alte produse care folosesc substituienți ai zahărului.

Cum pot să mă feresc de bacterii orale?

  • Folosirea produselor dentare profesionale, care ajută la remineralizarea smalțului;
  • Folosirea pastei de dinți cu fluor, apei de gură cu xylitol și aplicări topice de fluor în cabinetul stomatologic;
  • Sigilări dentare cu compozit, care eliberează fluor la pacienții curisc mediu și mărit și cu glass ionomer la cei cu risc mai mic de apariție a cariilor.

Vrei să faci un test bacterian? Sună la 0722.884.433 pentru programare.

După ce este făcut testul bacterian, medicul poate recomanda pacientului un plan terapeutic sau preventiv, individualizat. Pentru pacienții cu risc mare de apariție a cariilor este foarte important să elimine pe cât posibil zahărul din alimentație. Se recomandă ca acești pacienți să consume cât mai des brânzeturi de tip cașcaval sau parmezan, nuci, alune de pădure, migdale, semințe de floarea soarelui sau dovleac. Aceste alimente cresc nivelul PH. Pepenele roșu și tonul sunt pe lista alimentelor recomandate pentru că mențin un PH neutral, care contrabalansează cariogenitatea microflorei. Folosirea produselor dentare care neutralizează acizii, produse pe bază de bicarbonat de sodiu, xylitol și calciu este recomandată pentru că așa se reduce PH-ul și se remineralizează țesutul dentar.

Evaluarea riscului carios reprezintă cea mai de succes strategie în managementul cariilor. Pentru orice întrebare ai, consultă-te cu specialistul!


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *