Top 6 cauze ale halenei

Respiratia urat mirositoare,  cunoscuta de asemenea si sub numele de halitoza, halitosis, este o condiţie care va poate face sa va simtiti vinovati, fata de alte persoane. Chiar daca vi s-a intamplat vreodată sa aveti un caz de respiraţie urat mirositoare pentru un motiv sau altul, ştiţi cât de neplacut va face sa va simti – şi probabil ca ati observat si reactia celorlalti în prezenţa dumneavoastra.

Ceea ce poate nu ştiţi, însă, este ce anume cauzeaza respiratia urat mirositoare. Desigur, uneori, respiratia urata poate fi pur şi simplu cauzata de un produs alimentar mancat recent, cum ar fi usturoiul sau ceapa, dar când se întâmplă acest lucru, este o situatie de scurta durata. În majoritatea cazurilor, respiratia urat mirositoare este cauzata de probleme dentare sau medicale, sau de un anumit stil de viata. De asemenea poate fi un semn care sa indice anumite probleme medicale nediagnosticate, de aceea va recomandam sa faceti o examinare medicala amanuntita, la medicul dumneavoastră, in cazul in care respiratia urat mirositoare nu dispare doar printr-o buna igiena orala.

Mai jos sunt expuse principalele cauze ale respiratie urat mirositoare, precum şi cateva sfaturi pentru a preveni sau a atenua aceasta conditie jenanta.

Top 6 Cauze ale Halitozei

1.Cariile dentare si  placa bacteriana – Placa dentara retentioneaza excesiv de multe bacterii, care pot duce la aparitia cariilor dentare, precum si a respiratie urat mirositoare. Respiratia urat mirositoare poate fi destul de severă în cazul în care bacteriile rămână mult timp în gură. Prin urmare, este important ca periajul dentar sa se faca de cel puţin două ori pe zi  ideal, dupa fiecare masa, dacă este posibil. Folosirea atei dentare profesionale in mod regulat este foarte importanta deoarece curata in zonele interdentare mai greu accesibile firelor din periuta dentara reducand numarul bacteriilor aderente la placa.

2. Boli ale gingiilor – Igiena dentara insuficienta, împreună cu alte afecţiuni medicale şi stomatologice, poate duce la boli gingivale şi poate exacerba respiratia urat mirositoare. Pentru a menţine gingiile sănătoase şi pentru a reducerea respiratiei urat mirositoare, este important sa se menţina un program strict zi de zi, periaj  dentar corect si folosirea atei dentare. Vizitele regulate la cabinetul dentar va pot ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor gingivale si a respiratiei urat mirositoare.

3.Gura uscata –  Există o serie de condiţii care pot cauza gura uscată, situatie care se agraveaza odata cu varsta. O gura uscata oferă condiţiile ideale pentru ca bacteriile sa prospere astfel ca respiratia urat mirositoare se va agrava. Pentru a combate aceste efecte, este important sa beti multa apa pentru a mentine corpul hidratat si gura umeda. Prin clatirea frecventa a gurii cu ape de gura speciale aveţi posibilitatea ca o parte din bacteriile care cauzeaza respiratia urat mirositoare sa se desprinda  si situatia sa se remedieze.

4.Fumatul – Tigările nu constituie doar rău pentru sănătatea dumneavoastra generală, dar ele pot duce, de asemenea, la o respiratie urat mirositoare. Renuntarea la fumat poate ameliora simptomele si poate îmbunătăţi, de asemenea,  starea generala de sanatate.

5.Consumul excesiv de alcool – Consumul de alcool poate duce la uscăciune exagerata a gurii, care poate permite bacteriilor sa se dezvolte putand provoca, astfel o respiratie urat mirositoare. Atunci când consumati de băuturi alcoolice, ar fi bine sa consumati si cateva pahare de apa pentru a mentine gura umeda. Cel mai indicat ar fi sa nu beti  oricum prea mult.

6.Alte probleme de sănătate – Exista multe boli si conditii medicale care pot determina aparitia respiratiei urat mirositoare.

Dacă aveţi un caz grav de halitoza, care nu dispare prin îmbunătăţirea igienei dentare sau eliminarea factorilor declansatori, cum ar fi fumatul sau alcoolul, cel mai bine ar fi să discutaţi cu medicul dumneavoastră care va va ajuta sa aflati cauza. Multe boli de gat, plamani si sistem digestiv pot duce la o respiratie urat mirositoare, la fel ca şi multe alte afecţiuni medicale. Este bine sa nu neglijati acest aspect!

 Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *