• Cart is empty.

Îngrijire Dentară Preventivă

Ortodonția și chirurgia ortognatică oferă soluții eficiente pentru corectarea anomaliilor dentare și maxilare. Aceste proceduri combină tratamente ortodontice cu intervenții chirurgicale pentru a îmbunătăți funcționalitatea și estetica zâmbetului. 

De ce să alegi Ortho Institute

Tratament personalizat

Fiecare pacient primește îngrijire specifică de care are nevoie.

Focus pe prevenție

Economisește bani și timp anticipând și prevenind problemele dentare.

Tehnologie de vârf

Echipament modern și tehnologie avansată pentru tratamente precise, eficiente și de ultimă generație.

Parte din familia ta

Suntem mai mult decât o clinică, suntem o parte integrantă a familiei tale, angajați în asigurarea sănătății și a zâmbetului strălucitor al fiecărui membru al familiei tale.

Îngrijire dentară preventivă

Igiena dentară trebuie începută de la primul dințișor și efectuată cu rigurozitate în fiecare zi a vieții, dacă vrem să ne păstrăm sănătatea orală. Vom explica, în cele ce urmează, cum se îngrijesc corect dinții la bebeluși, la copii și la adulți, în general, dar și în particular – abordând situația pacienților care urmează un tratament ortodontic, pentru că, știm bine, aparatele dentare impun o anumită conduită în rutina de igienizare a cavității orale. 

Misiunea Ortho Institute, centru de excelență în ortodonție, respirație și postură, este creșterea calității vieții. Trecem dincolo de obținerea unui zâmbet perfect aliniat pentru fiecare pacient care ne calcă pragul și tratăm problemele de sănătate integrat, pentru a soluționa atât afecțiunea diagnosticată, cât și tulburările asociate. 

Credem că abordarea holistică este cea mai bună soluție pentru atingerea unei stări de bine complete. Iar educația privind igiena dentară este parte integrantă a beneficiilor pe care le oferim pacienților noștri. Aici, pe site-ul institutului, dar mai ales în cabinetele noastre, unde te așteptăm pentru îngrijire și sfaturi personalizate, în acord cu particularitățile danturii tale. 

Ce este, de fapt, igiena dentară

Igiena dentară reprezintă un set de practici zilnice menite să mențină sănătatea dinților și a cavității bucale. Aceasta include periajul corect al dinților, folosirea aței dentare și a apei de gură, precum și controale stomatologice periodice. Toate, esențiale nu doar pentru prevenirea cariilor dentare și a gingivitei, ci și pentru păstrarea bunăstării generale, deoarece afecțiunile dentare pot avea repercusiuni asupra întregului organism. 

La o bună igienă orală contribuie, pe lângă curățarea mecanică a danturii, o alimentație sănătoasă și evitarea obiceiurilor nocive – cum sunt consumul de zahăr și băuturi acidulate, care deteriorează smalțul dentar, ducând la apariția cariilor, sau fumatul, care favorizează afecțiunile gingivale. 

În cazul pacienților cu probleme ortodontice aflați în tratament la Ortho Onstitute, igiena dentară este personalizată pentru a răspunde nevoilor specifice dictate de purtarea unui aparat dentar. În completarea regulilor descrise anterior, sunt necesare: folosirea unor periuțe de dinți speciale (interdentare și cu peri moi), recomandate de medic, folosirea dușului bucal și respectarea cu strictețe a programului de vizite la institut pentru igienizare profesională, care este net superioară celei făcute acasă. Dar pe toate acestea le vom detalia în cele ce urmează. 

De ce este importantă îngrijirea dinților

Îngrijirea dentară adecvată previne nu doar problemele de sănătate orală, ci și o serie de afecțiuni sistemice. Studiile medicale arată că există o legătură între sănătatea orală precară și afecțiuni grave, cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul sau afecțiunile respiratorii. De exemplu, gingivita netratată poate evolua spre boala parodontală, o afecțiune care poate duce la pierderea dinților și care este asociată cu un risc ridicat de boli cardiace. În plus, o igienă orală necorespunzătoare poate cauza respirație urât mirositoare și disconfort în viața de zi cu zi. 

Îngrijirea dinților este importantă și pentru menținerea unui zâmbet frumos și a unei bune funcționalități a danturii. Dinții sănătoși și aliniați corect contribuie la o masticație eficientă, care favorizează digestia și absorbția corectă a nutrienților din alimente. În plus, o igienă dentară bună ajută la prevenirea sensibilității dentare și a durerilor asociate acesteia. 

Să faci prevenție dentară prin îngrijirea corectă a dinților este o decizie înțeleaptă. Echipa Ortho Institute te susține cu tot ce este necesar în această aventură a păstrării dinților sănătoși, care durează întreaga viață. Poți apela oricând la noi pentru soluții personalizate, adaptate nevoilor tale. 

Îngrijirea dinților la bebeluși și copii

În primii ani de viață se formează obiceiurile de igienă dentară care vor fi urmate pentru tot restul vieții, prin urmare, rolul părinților în educarea copiilor privind păstrarea sănătății orale este crucial. „Imprimarearegulilor de îngrijire corectă trebuie începută timpuriu și urmată fără abateri.  

Când începi igiena orală la sugari?

Îngrijirea dentară trebuie să înceapă încă din primele luni de viață ale copilului. Chiar dacă bebelușul nu are încă dinți, este important să-i cureți gingiile cu o cârpă moale, umedă, pentru a îndepărta reziduurile de lapte. Iar odată ce apar primii dințișori, este esențial să începi periajul cu o periuță de dinți specială și o cantitate mică de pastă de dinți cu fluor. Utilizarea fluorului ajută la întărirea smalțului dentar și la prevenirea cariilor – pentru că, da, acestea pot apărea de la o vârstă fragedă! 

Învață-l de mic cu ața dentară

Chiar dacă pare prematur, ața dentară trebuie folosită și la copii, odată ce apar mai mulți dințișori și sunt suficient de apropiați. Ața dentară ajută la îndepărtarea resturilor alimentare din spațiile interdentare, unde periuța de dinți nu poate ajunge. Este important să înveți copilul de mic să o folosească, pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase de igienă orală. 

Mergi periodic cu copilul la controale stomatologice

Primul control stomatologic al copilului ar trebui să aibă loc în jurul vârstei de un an (sau la șase luni după apariția primului dințișor). Vizitele regulate la dentist, cel puțin de două ori pe an, sunt esențiale pentru prevenirea și depistarea precoce a cariilor sau a altor probleme de sănătate orală. Totodată, medicul îți poate oferi sfaturi personalizate pentru igiena dentară a celui mic. 

Asigură-i o alimentația sănătoasă

O dietă echilibrată este importantă pentru sănătatea dentară a copilului. Încurajează consumul de fructe, legume și lactate, care contribuie la sănătatea dinților și a gingiilor, și descurajează-l pe cel de gustări dulci și băuturi carbogazoase, care favorizează apariția cariilor. Pentru dezvoltarea corectă a danturii, asigură-i celui mic și un aport adecvat de calciu și de vitamina D. 

Supraveghează curățarea dințișorilor, dacă poartă aparat dentar

În cazul în care cel mic are nevoie de tratament ortodontic, pașii de igienă dentară se complică un pic și este foarte important să-i fii alături la spălarea dinților sau când folosește dușul bucal ori ața dentară cel puțin, până te asiguri că urmează corect toți pașii și înlătură complet reziduurile alimentare după fiecare masă. Specialistul Ortho Institute vă va explica, și ție, și copilului, cum se efectuează igiena orală în cazul purtării unui aparat dentar, iar tu trebuie să te asiguri apoi, acasă, de aplicarea corectă a acestor sfaturi. Totodată, este important să vii cu el la medic pentru verificările și igienizările periodice – astfel, ne asigurăm că nu există depuneri de placă bacteriană care să ducă la formarea cariilor. 

Îngrijirea dinților la adulți

ABC-ul igienei dentare trebuie nu doar deprins, ci și aplicat constant, dacă vrem să ne păstrăm sănătatea orală. Periajul efectuat corect, de două ori pe zi, și folosirea produselor de calitate pentru îngrijirea dinților sunt esențiale. La fel, folosirea dispozitivelor moderne create pentru a asigura o mai bună igienizare orală. 

Periază-ți corect dinții

Periajul corect al dinților, de cel puțin două ori pe zi, este fundamental pentru menținerea igienei dentare. Este important să folosești o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor. Tehnica de periaj trebuie să includă mișcări circulare ușoare, care să acopere toți dinții și să nu omită linia gingivală. Durata periajului ar trebui să fie de cel puțin două minute, pentru a asigura o curățare completă. 

Ce periuță alegi? 

Dacă nu ești sigur de periuța folosită, sfătuiește-te cu unul dintre experții noștri. Îți va explica dacă ți se potrivește o periuță clasică sau una electrică și îți va spune dacă este necesar să utilizezi și o periuță interdentară. Aceasta din urmă este, de regulă, recomandată pacienților care poartă aparate dentare, dar în anumite cazuri, trebuie folosită și în afara tratamentelor ortodontice poate fi mult mai eficientă decât ața dentară în igienizarea spațiilor interdentare. 

Folosește zilnic ața dentară și apa de gură

Ața dentară este esențială pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare dintre dinți, unde periuța nu poate ajunge. Utilizarea aței după fiecare masă reduce riscul de carii și de inflamație gingivală. Clătirea cu apă de gură, pe de altă parte, poate ajuta la împrospătarea respirației și la reducerea plăcii bacteriene. Alegerea unei ape cu fluor poate aduce beneficii suplimentare în prevenirea cariilor. 

Utilizează dușul bucal

Dușul bucal sau irigatorul bucal înlătură resturile alimentare și placa bacteriană cu ajutorul unui jet de apă sub presiune, asigurând o curățare în profunzime atât a dinților, cât și a spațiilor interdentare, și prevenind boala parodontală. Pentru că poate igieniza zone unde periuța și ața dentară nu sunt destul de eficiente, este recomandat în completarea rutinei de îngrijire dentară a fiecărui adult. 

Mergi periodic la control

Controalele stomatologice de rutină, efectuate cel puțin două ori pe an, sunt esențiale pentru depistarea și tratarea precoce a problemelor dentare. Medicul poate depista carii incipiente, semne de gingivită și alte probleme care, lăsate netratate, pot evolua în afecțiuni mai grave. De asemenea, igienizarea profesională periodică este necesar pentru a îndepărta placa bacteriană și tartrul, care pot declanșa afecțiuni dentare și gingivale. 

Renunță la obiceiurile nesănătoase

Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt doi factori majori care contribuie la deteriorarea sănătății dentare. Fumatul afectează vascularizarea gingiilor, favorizând apariția gingivitei și a parodontitei, iar alcoolul poate eroda smalțul dentar și poate cauza xerostomie (gura uscată), care crește riscul de carii dentare. 

Îngrijirea corectă când porți aparat dentar

În timpul tratamentului ortodontic, este necesar să respecți câteva reguli de igienă dentară adaptate situației tale. Aceste reguli au ca scop atât prevenirea cariilor și gingivitei, cât și protejarea aparatului dentar – unele dintre componentele acestuia pot fi deteriorate de anumite acțiuni sau de alimentele pe care le consumăm. 

Iată regulile de bază ale îngrijirii dinților cât timp porți aparat: 

  • curăță cu atenție dantura după fiecare masă; 
  • folosește o pastă de dinți cu fluor și o periuță de dinți moale (sau una electrică), înclinată, în timpul periajului, la un unghi de 45 de grade față de gingii. Periază ușor și de-a lungul liniei gingiei, acolo unde gingiile și dinții se întâlnesc, folosind o mișcare circulară de mică amploare pe fiecare dinte; 
  • petrece cel puțin 10 secunde pentru curățarea fiecărui dinte și asigură-te că ai periat toată suprafața acestuia; 
  • periază cu grijă aparatul dentar – în golurile dintre sârme și dinte, în jurul sârmelor și brackeților. Dacă există elemente pe care medicul ți-a spus să le înlături înaintea periajului, procedează întocmai; 
  • folosește o periuță interdentară pentru a înlătura reziduurile dintre dinți; 
  • folosește dușul bucal pentru a îndepărta reziduurile „încăpățânate”, care au rezistat la periaj; 
  • folosește zilnic apa de gură, pentru a preveni și înlătura placa bacteriană; 
  • folosește ața dentară pentru curățarea dinților când nu ești acasă; 
  • evită alimentele dure sau licipioase, care pot compromite integritatea aparatului dentar (nuci, biscuiți, fructe tari – acestea pot fi rase înainte de consum -, caramele, gumă de mestecat; 
  • mergi periodic la controalele stabilite de medicul ortodont pentru detartraj și igienizare și pentru verificarea stării dinților, gingiilor și a aparatului ortodontic. 

Ca pacient Ortho Institute, beneficiezi de sfaturi personalizate de îngrijire a dinților și de explicații amănunțite înaintea începerii tratamentului ortodontic și pe tot parcursul acestuia. Experții din echipa noastră se asigură că fiecare pacient are acces la toate informațiile necesare păstrării sănătății orale. 

Îngrijirea deficitară a dinților poate cauza probleme grave

Neglijarea igienei dentare poate avea consecințe grave asupra stării generale de sănătate. Placa bacteriană acumulată pe dinți și pe gingii poate provoca inflamații și infecții, cum este gingivita, care, dacă nu este tratată, poate evolua în parodontită. Boala parodontală este o afecțiune serioasă, care poate duce la pierderea dinților și care este asociată cu un risc ridicat de boli cardiovasculare și diabet. 

Placa bacteriană duce și la formarea cariilor dentare, iar acestea, dacă nu sunt tratate, evoluează și pot pot afecta pulpa dentară, cauzând dureri severe și făcând necesar tratamentul de canal sau chiar extracția dintelui. Infecțiile dentare severe pot duce la abces dentar, o afecțiune dureroasă, care necesită tratament de urgență. 

Sfaturi de îngrijire dentară preventivă personalizate, la Ortho Institute

Prevenția este cheia pentru o sănătate orală – și generală – de lungă durată. La Ortho Institute din București poți beneficia de servicii profilactice complete, adaptate nevoilor tale: consultații periodice, intervenții eficiente în cazul afecțiunilor incipiente (pentru prevenirea complicațiilor), igienizări profesionale și sfaturi de îngrijire personalizate. 

Programează-te acum pentru un control de rutină și află cum poți preveni afecțiunile orale și problemele asociate. Echipa noastră de specialiști te așteaptă să-ți ofere cele mai bune sfaturi și tratamente pentru o igienă dentară impecabilă. Nu amâna, zâmbetul tău merită cea mai bună îngrijire! 

Părerile pacienților noștri

Întrebări frecvente

Chirurgia ortognatică este o intervenție chirurgicală care corectează anomaliile oaselor maxilare și feței, pentru a îmbunătăți masticația, vorbirea și estetica facială. Este necesară atunci când există discrepanțe severe între maxilar și mandibulă care nu pot fi corectate doar cu aparate dentare.

Tratamentul ortodontic preoperator implică purtarea aparatului dentar pentru alinierea dinților și pregătirea oaselor maxilare pentru intervenție. După operație, tratamentul ortodontic continuă pentru a stabiliza rezultatele și a asigura o mușcătură corectă și estetică.

Recuperarea după un implant dentar variază de la pacient la pacient, dar în general durează între câteva zile și câteva săptămâni. Procesul de osteointegrare, în care implantul se fixează în os, poate dura câteva luni.

Recuperarea completă poate dura câteva luni, dar majoritatea pacienților revin la activitățile normale în aproximativ 2-3 săptămâni. În primele zile după operație, pacienții pot experimenta umflături și disconfort, care se reduc treptat.

Ca orice intervenție chirurgicală, chirurgia ortognatică prezintă riscuri, cum ar fi infecții, sângerări, reacții adverse la anestezie și probleme temporare sau permanente ale nervilor faciali. Cu toate acestea, aceste riscuri sunt rare și pot fi gestionate eficient de către echipa medicală.

Te așteptăm la Ortho Institute

Strada Roma 42A, Sector 1, București

Luni – Vineri 12:00 – 20:00

Sâmbătă: 10:00 – 18:00

Duminică: Închis

0722 884 433