• Cart is empty.

Osteopatie

Ortodonția și chirurgia ortognatică oferă soluții eficiente pentru corectarea anomaliilor dentare și maxilare. Aceste proceduri combină tratamente ortodontice cu intervenții chirurgicale pentru a îmbunătăți funcționalitatea și estetica zâmbetului. 

De ce să alegi Ortho Institute

Tratament personalizat

Fiecare pacient primește îngrijire specifică de care are nevoie.

Focus pe prevenție

Economisește bani și timp anticipând și prevenind problemele dentare.

Tehnologie de vârf

Echipament modern și tehnologie avansată pentru tratamente precise, eficiente și de ultimă generație.

Parte din familia ta

Suntem mai mult decât o clinică, suntem o parte integrantă a familiei tale, angajați în asigurarea sănătății și a zâmbetului strălucitor al fiecărui membru al familiei tale.

Osteopatie

Osteopatia, terapie alternativă care are ca scop restabilirea echilibrului funcțional și stimularea capacității naturale de vindecare a organismului, este parte integrantă a planurilor terapeutice alcătuite de experții Ortho Institute. Abordarea holistică vine cu beneficii substanțiale pentru pacienții noștri, iar încorporarea acestei terapii în tratamentele ortodontice asigură o ameliorare semnificativă a durerilor și disfuncțiilor orofaciale. 

Vom explica, în cele ce urmează, ce este osteopatia și cum ajută în ortodonție, pentru că este important ca fiecare pacient care ne trece pragul să înțeleagă rolul ei în asigurarea unei stări de bine complete și în creșterea calității vieții. 

Ce este osteopatia

Osteopatia este o terapie manuală, în cadrul căreia corpul este privit ca un întreg și fiecare acțiune este gândită pentru a-l armoniza. Tehnicile de manipulare osteopată au rolul de a corecta dezechilibrele structurale și funcționale din organism, facilitând vindecarea și reabilitarea acestuia. 

Prin diversitatea de mișcări folosite pentru a mobiliza articulațiile, a elibera contracturile și a întări musculatura, osteopații corectează postura, îmbunătățesc mobilitatea și circulația și reduc tensiunea musculară și stresul mecanic. Tehnicile de manipulare sunt alese să răspundă nevoilor fiecărui pacient, fiind adaptate și personalizate în acord cu afecțiunea diagnosticată, dar și cu starea generală de sănătate. 

Rolul osteopatului înaintea și în timpul tratamentului ortodontic

Un aspect esențial în ortodonție este interacțiunea dintre osul maxilar, osul mandibular și restul corpului: o disfuncție a articulației temporo-mandibulare sau o problemă de postură poate avea un impact major asupra succesului tratamentului. Osteopatul are un rol esențial în identificarea și corectarea acestor disfuncții înainte de începerea terapiei ortodontice. Prin manipulare osteopatică și tehnici miofasciale, terapeutul eliberează tensiunile musculare și corectează disfuncțiile posturale care determină malpoziția mandibulei și a maxilarului. Iar prin îmbunătățirea biomecanicii generale a corpului, optimizează rezultatele tratamentului ortodontic. 

Osteopatul joacă un rol important și în perioada de purtare a aparatului dentar. Montarea aparatului și ajustarea acestuia – acțiune necesară în fiecare nouă etapă de tratament – produce tensiune la nivelul dinților și maxilarelor, soldată cu durere (dentară, de cap) și disconfort. Expertul în osteopatie intervine pentru scăderea inflamației locale, pentru ameliorarea durerii și pentru a ajuta pacientul, prin tehnici manuale specifice, să se adapteze mai ușor la reglajele efectuate de ortodont. 

Afecțiuni care pot fi ameliorate prin osteopatie

Osteopatia poate ajuta la ameliorarea unei game largi de afecțiuni, prin îmbunătățirea funcționării sistemului musculo-scheletic și a coordonării neuro-musculare. Iată problemele cel mai frecvent tratate cu ajutorul acestei terapii: 

Disfuncții ale articulației temporo-mandibulare (ATM)

ATM este o articulație complexă, ale cărei tulburări pot provoca dureri orofaciale, migrene, dificultăți de masticatie și tensiune musculară în zona maxilarului. Osteopatia poate ajuta la tratarea disfuncțiilor ATM prin tehnici de mobilizare articulară și relaxare musculară, care cresc mobilitatea mandibulei, restabilindu-i funcționalitatea, și ameliorează durerea. 

Dureri orofaciale și migrene

Osteopatia poate ameliora durerile orofaciale cauzate de diverse disfuncții craniene sau de afecțiuni dentare, prin tehnici de eliberare fascială și manipulare craniană ce armonizează osatura și musculatura din zona capului și a gâtului. Corecția posturii și detensionarea structurilor implicate în controlul acesteia pot reduce frecvența și intensitatea migrenelor. 

Probleme de postură

O postură incorectă poate duce la dureri cronice, inclusiv la nivelul capului, gâtului și spatelui. Osteopatul utilizează tehnici de reeducare posturală și manipulare osteopatică pentru a corecta dezechilibrele musculare și scheletice care contribuie la tensiune și suprasolicitare musculară. În acest caz, osteopatia poate juca și rol profilactic: prin corectarea timpurie a posturii sunt evitate afecțiuni ale coloanei vertebrale. 

Trismus

Trismusul, contractura involuntară, persistentă, a mușchilor masticatori, din cauza căreia pacientul nu poate deschide complet gura, este o altă tulburare în care osteopatia poate interveni salvator, prin tehnici de manipulare ce duc la eliberarea tensiunilor musculare din jurul maxilarului și articulației temporo-mandibulare. 

Disfuncții ocluzale și masticatorii

Disfuncțiile ocluzaleînchiderea incorectă a celor două arcade – pot avea un impact semnificativ asupra sănătății orale și, prin extensie, asupra stării generale de sănătate. Osteopatul poate ajuta la alinierea corectă a maxilarului și mandibulei și la îmbunătățirea funcției masticatorii, prin tehnici de mobilizare articulară și relaxare musculară. 

Îngrijiri osteopatice după tratamentul ortodontic

Imediat după finalizarea tratamentului ortodontic, se poate întâmpla ca noile poziții ale dinților și maxilarului să nu fie în armonie perfectă cu musculatura și structurile învecinate. În această perioadă de adaptare, osteopatia ajută la ajustarea și alinierea corespunzătoare a tuturor structurilor orofaciale, încheind procesul de reabilitare orală. Osteopatul aplică tehnici de integrare cranio-mandibulară și eliberare fascială pentru a asigura o adaptare lină la noua structură dentară și pentru a preveni apariția unor tensiuni reziduale sau a unor disfuncții. 

Tot în această perioadă, osteopatul poate evalua dacă anumite constrângeri locale perturbă echilibrul general al organismului și poate interveni pentru soluționare înainte de agravarea problemelor. 

Beneficiile osteopatiei în viața pacientului

Tehnicile de manipulare folosite de specialiștii în osteopatie au o multitudine de efecte benefice asupra corpului în ansamblul său. Iată câteva dintre acestea: 

  • corecție posturală – prin reeducare posturală, osteopatia ajută la corectarea dezechilibrelor musculare și la prevenirea problemelor de sănătate asociate cu o poziție incorectă; 
  • relaxare musculară – manipulările osteopatice și tehnicile miofasciale ajută la relaxarea musculaturii tensionate; 
  • ameliorarea durerii – durerile orofaciale, durerile de spate și migrenele sunt diminuate semnificativ cu ajutorul acestei terapii; 
  • reabilitare orală – osteopatia poate contribui la succesul tratamentelor ortodontice, facilitând alinierea corectă a dinților și a maxilarului; 
  • echilibru craniosacral – prin tehnici de echilibrare craniosacrală, este stabilit un flux armonios între sistemul nervos central și structurile musculo-scheletale. 

Contraindicațiile osteopatiei

Deși osteopatia este o terapie sigură și non-invazivă, există anumite situații în care aceasta nu este indicată. Contraindicațiile pentru osteopatie includ: 

  • fracturi recente (manipulările osteopatice pot agrava o fractură care nu s-a vindecat corespunzător); 
  • infecții osoase sau articulare; 
  • afectări neurologice severe, cum este scleroza multiplă; 
  • cancer osos (tehnicile osteopate nu trebuie folosite în regiunile afectate de tumori maligne). 

Este important ca fiecare pacient să discute cu un specialist înainte de a începe un tratament osteopatic, pentru a determina dacă această terapie este sigură și potrivită pentru el. 

Cum de desfașoară o ședință de osteopatie

O ședință de osteopatie începe cu evaluarea amănunțită a stării de sănătate a pacientului. Osteopatul examinează postura, mobilitatea articulară și tensiunea musculară, folosind tehnici de palpare, pentru a identifica disfuncțiile structurale și/sau musculare. În funcție de diagnostic, va aplica apoi tehnici de manipulare osteopatică, eliberare fascială și mobilizare articulară pentru a restabili echilibrul biomecanic. 

Durata unei ședințe de osteopatie variază între 30 și 60 de minute, iar numărul de ședințe necesare depinde de gravitatea disfuncțiilor și de cum răspunde organismul la tratament. 

Tratament integrat, pentru o stare de bine completă, la Ortho Institute

La Ortho Institute, oferim servicii de osteopatie personalizate pentru pacienți de toate vârstele. Fie că te pregătești pentru un tratament ortodontic sau dorești să tratezi disfuncția ATM ori durerile orofaciale, echipa noastră multidisciplinară te poate ajuta cu un plan terapeutic care va viza atât afecțiunea specifică, cât și dezechilibrele asociate.  

Abordăm integrat orice problemă de sănătate a pacienților noștri, pentru că urmărim obținerea unei stări de bine complete și creșterea semnificativă a calității vieții pe termen lung. Te așteptăm să testezi îngrijire personalizată, holistică, centrată pe pacient, pe care o asigură echipa Ortho Institute din București. Programează-te pentru o ședință de osteopatie și fă primul pas către o viață în perfectă armonie cu tine. 

Părerile pacienților noștri

Întrebări frecvente

Chirurgia ortognatică este o intervenție chirurgicală care corectează anomaliile oaselor maxilare și feței, pentru a îmbunătăți masticația, vorbirea și estetica facială. Este necesară atunci când există discrepanțe severe între maxilar și mandibulă care nu pot fi corectate doar cu aparate dentare.

Tratamentul ortodontic preoperator implică purtarea aparatului dentar pentru alinierea dinților și pregătirea oaselor maxilare pentru intervenție. După operație, tratamentul ortodontic continuă pentru a stabiliza rezultatele și a asigura o mușcătură corectă și estetică.

Recuperarea după un implant dentar variază de la pacient la pacient, dar în general durează între câteva zile și câteva săptămâni. Procesul de osteointegrare, în care implantul se fixează în os, poate dura câteva luni.

Recuperarea completă poate dura câteva luni, dar majoritatea pacienților revin la activitățile normale în aproximativ 2-3 săptămâni. În primele zile după operație, pacienții pot experimenta umflături și disconfort, care se reduc treptat.

Ca orice intervenție chirurgicală, chirurgia ortognatică prezintă riscuri, cum ar fi infecții, sângerări, reacții adverse la anestezie și probleme temporare sau permanente ale nervilor faciali. Cu toate acestea, aceste riscuri sunt rare și pot fi gestionate eficient de către echipa medicală.

Te așteptăm la Ortho Institute

Strada Roma 42A, Sector 1, București

Luni – Vineri 12:00 – 20:00

Sâmbătă: 10:00 – 18:00

Duminică: Închis

0722 884 433