Stomatologie Pediatrică Preventivă
Ortodonția și chirurgia ortognatică oferă soluții eficiente pentru corectarea anomaliilor dentare și maxilare. Aceste proceduri combină tratamente ortodontice cu intervenții chirurgicale pentru a îmbunătăți funcționalitatea și estetica zâmbetului.
De ce să alegi Ortho Institute
Tratament personalizat
Fiecare pacient primește îngrijire specifică de care are nevoie.
Focus pe prevenție
Economisește bani și timp anticipând și prevenind problemele dentare.
Tehnologie de vârf
Echipament modern și tehnologie avansată pentru tratamente precise, eficiente și de ultimă generație.
Parte din familia ta
Suntem mai mult decât o clinică, suntem o parte integrantă a familiei tale, angajați în asigurarea sănătății și a zâmbetului strălucitor al fiecărui membru al familiei tale.
ROLUL PĂRINȚILOR ÎN IGIENA ORALĂ A COPIILOR
Părinții trebuie să conducă și/sau să supravegheze perierea dinților copiilor în primii 12 ani, fiecare copil având propriul său nivel de abilități motorii și motivație. Este absolut normal și de așteptat ca deseori copiii mici să nu vrea ca părinții să-i spele pe dinți și să prefere s-o facă singuri. Astfel adulții și copiii pot „face cu rândul” pentru curățarea corectă a plăcii de pe dinți și de pe marginea gingiilor, însă este totuși nevoie de intervenția unui adult. Deseori va trebui să vă așezați pe jos sau pe un pat/o canapea, să luați capul copilului pe genunchi pentru a putea vedea ce faceți. Este posibil chiar să aveți nevoie de un „asistent” care să țină copilul în acest timp.
SPĂLATUL PE DINȚI
Plânsul este NORMAL, însă gândiți-vă că este și o ocazie să vedeți mai bine dinții, gura copiilor fiind în general larg deschisă atunci când plâng. Chiar dacă va fi dureros pentru dumneavoastră să-l faceți pe copil să plângă, faceți ceea ce trebuie ajutându-l să rămână sănătos și protejându-l împotriva cariilor. Micile reprize de plâns sunt compensate de faptul că evitați astfel dureri de dinți și tratamente stomatologice pe viitor! Dacă copilului dumneavoastră nu-i place să fie spălat pe dinți, gândiți-vă cât de puțin îi va plăcea să suporte intervenții dentare! Pe termen lung, eforturile de PREVENȚIE vor da roade. Gândiți-vă așa: bebelușii și copiii mici plâng deseori atunci când facem lucruri legate de sănătatea și siguranța lor, când le punem centura de siguranță sau îi ținem de mână pe stradă în loc să-i lăsăm să alerge liberi, chiar și când le schimbăm scutecul dacă în momentul acela au chef să facă altceva mai distractiv!
Instaurați o rutină, persistați cu fermitate și nu uitați că un gram de prevenție este mai bun decât un kilogram de boală.
La vârsta de 6 ani, majoritatea copiilor sunt capabili să se spele pe dinți, utilizând o tehnică corectă, dar încă mai au nevoie de ajutor; după ce au terminat să se spele pe dinți, părinții ar trebui să revină la zonele mai greu de curățat sau cel puțin să-i supravegheze.
Între 6 și 12 ani, încep să erupă molarii PERMANENȚI, ceea ce face ca supravegherea și asistența părinților să fie foarte importante pentru ca acești dinți la care se ajunge mai greu să fie bine îngrijiți.
PASTA DE DINȚI
Bebelușii și copiii mici nu știu să scuipe foarte bine, dar nu este grav dacă înghit o cantitate mică atât timp cât folosiți doar echivalentul unui bob de orez.
După ce au învățat să scuipe, pot folosi echivalentul unui bob de mazăre.
Este important ca un adult să fie cel care aplică pasta de dinți pe periuța copilului pentru a se asigura că nu folosește o cantitate prea mare – ca orice alt medicament sau vitamină cu arome destinată copiilor, are un gust bun așa că nu trebuie lăsată la îndemâna copiilor mici.
AȚA DENTARĂ ȘI PERIUȚELE INTERDENTARE
Regula generală este că atunci când dinții copilului încep să se atingă unul de celălalt, trebuie folosită ața dentară. Recomandăm utilizarea „periuțelor interdentare” speciale pentru copii, mai ușor de gestionat decât ața dentară obișnuită. Încercați să transformați totul într-un joc „de-a v-ați ascunselea” cu microbii de zahăr pe care periuța nu i-a găsit între dinți.
ALIMENTAȚIA
O alimentație hrănitoare, cu conținut redus de zahăr și de alimente ultra rafinate este foarte importantă pentru prevenirea afecțiunilor dentare și pentru sănătate în general, la orice vârstă! Vă putem oferi idei și sugestii pentru o alimentație sănătoasă în orice etapă din viața copilului dumneavoastră.
De reținut că cea mai răspândită CAUZĂ a cariilor dentare este FRECVENȚA cu care alimentele și băuturile cu conținut de zahăr sunt în contact cu dinții, mai ales între mese.
Orice băutură care are zahăr sau este „îndulcită” și este consumată des și între mese va cauza carii – chiar dacă vă spălați pe dinți. Aici intra sucurile 100% din fructe, sucurile diluate cu apă, laptele și ciocolata cu lapte (inclusiv alternativele vegetale din soia, migdale, orez, cânepă), ceaiul, limonada, băuturile pentru sportivi tea, apa aromatizată (uitați-vă după orice zaharuri adăugate inclusiv miere, sirop de agave sau porumb, fructoză). Apa pură este SINGURA băutură care nu are potențialul de a cauza carii. Dacă doriți o alternativă, apa carbogazoasă sau apa aromatizată NEÎNDULCITĂ (consultați eticheta) pot fi o alegere bună. Nu sunt însă niște alternative sănătoase pentru că au și ingrediente chimice și au un gust mai dulce decât zahărul natural ceea ce poate accentua dorința de dulce. Puteți opta mai bine pentru un îndulcitor natural cum este Xilitolul sau Stevia, însă nu uitați că orice aliment dulce trebuie consumat cu moderație. În ocaziile speciale și limitate în care copilul dumneavoastră primește ceva dulce de mâncat sau băut, se RECOMANDĂ să-i dați apoi APĂ pentru a-și clăti gura.
De asemenea este important să-i oferiți copilului diverse alimente pe care să le mestece pentru a-și exersa mușchii maxilarului și pentru a experimenta cu diferite texturi. Deși sunt practice și nu „fac mizerie”, alimentele conservate în punguțe și care se dizolvă în gură (cum sunt gustările expandate sau care se topesc în gură) trebuie să fie doar o mică parte din dieta copilului dumneavoastră. Consumul de alimente mai tari cu texturi variate va întări mușchii orali și oasele maxilarului și va participa și la procesul de curățare naturală a dinților.
SIGILAREA DENTARĂ
Perierea dinților, folosirea aței dentare și o alimentație cu conținut redus de zahăr sunt cele mai bune modalități de prevenire a cariilor. Totuși, nu este ușor să curățăm fiecare colțișor, mai ales la dinții din spate pe care-i folosim la mestecat (molarii). Molarii au șanțuri adânci și suprafețe neregulate și sunt locul preferat al resturilor alimentare și bacteriilor cauzatoare de carii.
Cu toate acestea, noi vă putem oferi o „plasă de siguranță” preventivă ca acești molari 1 și 2 (cunoscuți și sub numele de molari de 6 și 12 ani) să rămână sănătoși. Procesul se numește „sigilare” și constă în aplicarea unui material subțire, protector care va adera la suprafața de masticație a dinților din spate. Sigilarea nu înlocuiește o igienă orală corectă și o alimentație sănătoasă, dar poate preveni formarea cariilor și chiar o poate stopa în stadiile incipiente.
De fapt, studiile arată că sigilările reduc riscul carierii molarilor cu aproape 80%. Este o constatare importantă pentru sănătatea orală a copiilor. În octombrie 2016, centrele pentru controlul bolilor au publicat un raport privind importanța sigilărilor dentare la școlari, constatând că numai 43% dintre copiii între 6 și 11 ani au urmat o astfel de procedură. Conform CDC, „copiii cu vârstă școlară fără sigilări dentare au de aproape trei ori mai multe carii decât copiii care au urmat o procedură de sigilare.”
IMAGISTICA DIGITALĂ (RADIOGRAFIILE)
Tehnologia de imagistică digitală are numeroase avantaje inclusiv o expunere mai scăzută la radiații a pacientului comparativ cu radiografiile obișnuite pe film. În plus, tehnologia digitală este și mai prietenoasă cu mediul nefiind necesare eliminarea și gestionarea deșeurilor și substanțelor chimice implicate în radiografiile pe film.
Suntem deseori întrebați „Copilul meu are nevoie de o radiografie?” sau „Chiar sunt necesare radiografiile?” Ele sunt necesare pentru obținerea de informații exacte în scopul diagnosticului. Multe afecțiuni ale cavității bucale (inclusiv ale dinților și oaselor) nu pot fi observate sau vizualizate cu ochiul liber și deci nu pot fi diagnosticate cu exactitate sau chiar deloc.
Folosim radiografiile ca instrument de diagnostic pentru a depista orice deficiențe de dezvoltare: carii, infecții, anumite tipuri de tumori, efectele traumatismelor, sănătatea căilor respiratorii, poziția dinților care nu au erupt încă, eventuali dinți lipsă, dezvoltare incorectă sau direcție incorectă de creștere (erupție ectopică), prezența „măselelor de minte” sau a dinților supranumerari. Fără aceste informații vitale, nu putem doar vedea cu ochiul liber ce se întâmplă cu sănătatea și dezvoltarea dentară a copilului dumneavoastră.
RADIOGRAFIILE AU RISCURI
Radiografiile dentare au printre cele mai reduse doze de radiații dintre toate metodele de imagistică folosite în sectorul sănătății. O examinare de rutină la un copil mai mare care are deja dinții permanenți folosește 0,005 mSv, ceea ce înseamnă mai puțin decât cantitatea de radiații absorbită din mediul natural într-o zi. Este cam aceeași cantitate ca cea la care ne expunem pe parcursul unui zbor scurt cu avionul (~1-2 ore). Aderăm la principiul director al ADA (Asociația Americană de Dtomatologie) cunoscut sub acronimul ALARA (As Low As Reasonably Achievable – „pe cât de puțin este posibil în mod zonabil”) cu privire la practicile radiologice responsabile, ceea ce înseamnă că atunci când se stabilește necesitatea unor radiografii, acestea trebuie să rămână minime ca număr pentru a reduce expunerea pacientului.
Vom ține întotdeauna cont de dezvoltarea dentară, spațiul dintre dinți, factorii de risc de carii dentare și nivelul de cooperare al copilului dumneavoastră. Dar în general vom recomanda primul set de radiografii în jurul vârstei de 4 ½ ani.
Recomandăm de asemenea realizarea primei radiografii de creștere și dezvoltare, o radiografie panoramică 2-D sau 3-D în jurul vârstei de 6 sau 7 ani sau în funcție de nevoile copilului.
Părerile pacienților noștri
ExcelentPe baza a 47 de recenziiTrustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Morosan Veronica25/06/2024La fiecare vizită am avut parte de abordare empatică și călduroasă în contextul tratamentului ortodontic. Echipa minunată și profesionistă. Recomand cu drag!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.dorisdanila20/06/2024Copilul meu de 5 ani a primit și primește în continuare o îngrijire holistică, exact cum avem nevoie pentru ca maxilarul lui să se lărgească si să nu ajungem la o situație mai dureroasă si neplăcută. Planul lui de tratament conține si tratamente adjuvante(de tipul mioterapiei sau a terapiei cranio-sacrale) și în cazul nostru au funcționat și funcționează în continuare. Ce mi-a plăcut la doamna doctor Banică este ca nu ne-a împins sa facem cum zice ea ci sa cercetăm și să vedem care e cea mai bună soluție. De exemplu, deși am fost in repetate rânduri la Orl cu fiul meu si am făcut multe investigații din care reieșea ca totul este bine, numai cu ajutorul dânsei am reușit să aflu cât de mult restricționată este respirația fiului meu. Am primit mai departe recomandări de medici cu adevarat interesati de sănătatea copilului meu si care ne-au ajutat mult. În plus întreaga echipa este foarte bine pregătită și știu sa lucreze cu copiii. Fiul meu e zglobiu și îi e cam frică de medici, dar au reușit sa îl țină în scaunul de dentist cu povești, glume, l-au lăsat să descopere cabinetul și mereu au lucrat în ritmul lui cu multă blândețe și înțelegere.Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Bianca Gab30/05/2024Cea mai buna decizie pe care am luat-o a fost sa am incredere in instinctul meu, documentarea pe care am facut-o pe cont propriu si in echipa de la Ortho Institute ca sa incep tratamentul ortodontic. Sunt abia in a doua luna de tratament si nu imi vine sa cred cat de bine am inceput sa respir, cum limba nu imi mai sta intr-o tensiune constanta pentru ca in sfarsit are locul de care are nevoie, cum pometii si buzele imi sunt mai definite, zambetul larg, santurile nazolabiale s-au diminuat, chiar si ochii imi par mai luminosi si ridicati. O echipa atat de bine formata si informata, atenta la detalii, implicata si un tratament complet, complex, inovativ si holistic. Vin la fiecare control/programare cu entuziasm pentru ca stiu ca doamna doctor Ela Banica si fiecare membru din echipa Ortho Institute sunt absolut cei mai buni. Va multumesc pentru toata munca pe care o depuneti!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Iulia Stancu22/03/2024Un taram magic, unde dispare, ca prin minune, teama de dentist a baietelului meu.🙂. Sunt minunati!
Întrebări frecvente
Chirurgia ortognatică este o intervenție chirurgicală care corectează anomaliile oaselor maxilare și feței, pentru a îmbunătăți masticația, vorbirea și estetica facială. Este necesară atunci când există discrepanțe severe între maxilar și mandibulă care nu pot fi corectate doar cu aparate dentare.
Tratamentul ortodontic preoperator implică purtarea aparatului dentar pentru alinierea dinților și pregătirea oaselor maxilare pentru intervenție. După operație, tratamentul ortodontic continuă pentru a stabiliza rezultatele și a asigura o mușcătură corectă și estetică.
Recuperarea după un implant dentar variază de la pacient la pacient, dar în general durează între câteva zile și câteva săptămâni. Procesul de osteointegrare, în care implantul se fixează în os, poate dura câteva luni.
Recuperarea completă poate dura câteva luni, dar majoritatea pacienților revin la activitățile normale în aproximativ 2-3 săptămâni. În primele zile după operație, pacienții pot experimenta umflături și disconfort, care se reduc treptat.
Ca orice intervenție chirurgicală, chirurgia ortognatică prezintă riscuri, cum ar fi infecții, sângerări, reacții adverse la anestezie și probleme temporare sau permanente ale nervilor faciali. Cu toate acestea, aceste riscuri sunt rare și pot fi gestionate eficient de către echipa medicală.
Te așteptăm la Ortho Institute
Strada Roma 42A, Sector 1, București
Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sâmbătă: 10:00 – 18:00
Duminică: Închis