Tratamentul ortodontic timpuriu

Daca aveti un copil care are intre 7 si 9 ani aceste informatii va vor fi de folos.

Ascociatia Americana de Ortodontie recomanda ca un copil sa fie evaluat de un ortodont nu mai tarziu de varsta de 7 ani.

De ce varsta de 7 ani?

Dentitia permanenta care apare la aceasta varsta permite ortodontului sa evalueza ocluzia sau modul in care dintii de sus se portivesc cu cei de jos si tot acum se poate detecta orice problema care ar avea repercursiuni negative asupra dintilor, cum ar fi inghesuirile dentare sau obiceurile vicioase pe care copilul le are (sugerea degetelor, interpunerea limbii intre arcade)

Pentru multi dintre copii, un screening timpuriu va avea beneficii imporatnte pentru viitorul tratament. Pentru cei mai multi, principalul beneficiu vor fi explicatiile primite de la specilaistul ortodont care au menirea sa va linisteasca si sa va faca sa intelegeti mai exact daca exista sau nu problemle de rezolvat.

BENEFICIILE TRATAMENTULUI TIMPURIU

Pacientii care au indicatii sa faca un tratament timpuriu pot beneficia de urmatoarele:

 • Influentarea cresterii maxilarelor intr-o maniera pozitiva
 • Imbunatatirea modelului de eruptie al dintilor si modul in care cele doua arcade se dezvolta in lungime si latime
 • Ajutor eficient pentru corectarea obiceiurilor vicioase
 • Imbunatatirea increderii in sine si a felului in care arata dintii si zambetul
 • Simplifica si scurteaza tratamentul ortodontic cu aparate fixe dupa  eruptia dintilor permanenti
 • Imbunatateste fonatia sau articularea sunetelor
 • Imbunatateste masticatia
 • Pastrearea sau castigarea de spatiu necesar eruptiei dintilor permanenti

La Clinica OrthoInstitute va oferim tratamente preventive si interceptive de aceea ne dorim sa vedem pacientii la cabinet in jurul varstei de 7 ani, ideal! In multe cazuri nu va fi nevoie de un tratament in aceasta perioada dar facand apel la metodele de interceptie din timp, o evaluare timpurie poate fi folositoare :

 • unui plan de tratament viitor
 • comfortului pe care micul pacient il poate castiga venind la cabinet
 • dezvoltarii unei relatii placute pacient – ortodont
 • sfaturile educative pe care pacientul si  parintii le vor primi  de la ortodont
 • poate elimina sau reduce semnificativ perioada tratamentelor in viitor

TRATEMENTUL IN DOUA FAZE

Care sunt avantajele tratamentului in doua faze?

Tratament ortodontic in doua faze este un protocol specializat, care cuprinde pe langa indreptarea dintilor si imbunatatiri importante ale  esteticii  faciale si fizice. Avantajul major al tratamentului în două etape este maximizarea posibilitatii de avea un rezultat funcţional, estetic, care va rămâne stabil pe tot parcursul vietii dumneavoastra prezervandu-va cat mai bine sanatatea.

PRIMA FAZA DE TRATAMENT: FUNDAMENTUL PE VIATA AL DINTILOR FRUMOSI SI SANATOSI

Scpul acestei faze este sa favorizam o buna dezvolare a maxilarelor astfel incat dintii permanenti care sunt mai mari ca dimensiuni decat cei temporari sa incapa si sa se alinieze corect pe arcade iar ocluzia sa fie normala (felul in care dintii de sus si cei de jos vin in contact). In jurul varstei de 6 ani se pot observa din timp probleme de crestere si dezvoltare ale maxilarelor cat si eventualele discrepante mari intre acestea, astfel ei devin candidatii ideali pentru acest tip de tratament.

INTERVENTIA TIMPURIE VA POATE SALVA ZAMBETUL MAI TARZIU

Deoarece cresterea se desfasoara repede este bine sa beneficiati de tratamentul timpuriu cu diferitele aparate ortodontice utilizate in aceasta faza pentru ca ele ghideaza cresterea maxilarelor si creaza loc pentru eruptia dintilor permanenti. Acesta poate preveni extracttile de dinti de mai tarziu in scopuri ortodontice si manoperele de chirurgie ortognatica care ar putea fi necesare dupa ce cresterea se incheie. Daca lasati problemele dentare netratate pana cand vor erupe toti dintii permanenti se pot instala discrepante prea mari intre cele doua maxilare astfel incat simplul tratament cu bracket-uri nu va mai fi suficient.

MONITORIZAREA REZULTATELOR

In alte cuvinte la sfarsitul acestei faze de tratament dintii nu sunt in pozitia lo finala. Aceasta se va sistematiza si completa de abea la sfarsitul celei de-a doua faze de tratament. Extractiile slective ale unor dinti de lapte vor fi in favoarea desfasurarii normale a eruptiei. De aceea vor fi necesare controale regulate pentru observatie, cam o data la 6 luni.

FAZA A DOUA DE TRATAMENT: DINTI SANATOSI SI UN LOOK ARTACTIV

Scopul acestei faze este ca toti dintii sa fie situati in gura in locatia lor exacta si sa vina in armonie cu buzele, obrajii, limba si ceilalti dinti. Odata stabilit acest echilibru dintii vor functiona corect si vor avea o buna stabilitate.

MISCARE, DEPLASARE SI CONTENTIE

La inceputul primei faze de tratament vor fi necesare anumite documente, inregistrari ortodontice pentru a face un diagnostic si un plan corect de tratament. In functie de problemele specifice vor fi utilizate anumite tipuri de aparate:  ortopedice, functionale, tractiuni extra-orale sau aparate miofunctionale.

Faza a doua de tratament incepe de obicei atunci cand toti dintii permanti au erupt iar in aceasta faza se utilizeaza bine cunoscutele bracket-uri ortodontice.

La sfarsitul acestei faze este obligatorie contentia iar pentru aceasta se vor aplica diferite tipuri de retainere.


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *