Expansiune scheletală maxilară (MSE)
EXPANSIUNE SCHELETALĂ MAXILARĂ (MSE)
Disjuncția scheletală Maxilară MSE
Disjunctorul maxilar scheletal (M.S.E.) este cea mai nouă tehnică minim invazivă de expansiune a palatului în scopul corectării mușcăturii, a dizarmoniei maxilarului superior și îmbunătățirii congestiei sinusurilor la adulți și adolescenți, care altfel ar fi necesitat o intervenție chirurgicală precum SARPE (expansiune palatinală rapidă asistată chirurgical). MSE este folosit și pentru tratarea copiilor și adulților care nu pot fi tratați prin expansiune palatinală rapidă convențională (RPE).
Expansiunea maxilară scheletală (MSE) este o procedură ortopedică eficientă care se poate folosi pentru rezolvarea problemelor legate de creșterea zonei mediane a feței. Procedura poate avea efecte secundare pozitive și asupra stării generale de sănătate a pacientului. Astfel la pacienții aflați în creștere pot rezulta și modificări ale dimensiunii căilor aeriene și ale funcției musculare.
Expansiunea maxilară scheletală (MSE), este indicată pentru o largă varietate de situații clinice cu care un ortodont se confruntă în mod curent și este o procedură ortopedică folosită regulat deja de peste jumătate de secol la pacienții aflați în creștere. Problemele morfologice constatate frecvent implică o subdezvoltare a zonei mediane a feței, care se poate manifesta printr-un palat arcuit și îngust și o creștere incorectă a maxilarului atât în lățime cât și în lungime.
Se urmărește deschiderea suturii medio-palatine pentru a se obține o lărgire adecvată și stabilă a maxilarului. Având în vedere efectele pozitive variate asupra stării generale de sănătate a pacientului, indicațiile expansiunii palatinale rapide (RPE) au crescut semnificativ în ultimii ani.
Căile aeriene și funcția respiratorie
Deficiența de dezvoltare a maxilarului în plan transversal (maxilare îngustate) este o problemă scheletală frecventă în regiunea cranio-facială și diagnosticată deseori la copiii cu anomalii de respirație.
Conform studiilor respirația nazală este singura care permite o creștere dento-facială corectă. Respirația orală prelungită la subiecții aflați în creștere influențează dezvoltarea unei morfologii palatinale diferite cu o boltă palatină mai îngustă și mai înaltă comparativ cu subiecții cu obiceiuri de respirație nazală.
Tratamentul ortopedic timpuriu cu ajutorul expansiunii maxilare rapide este benefic și pentru evitarea asimetriilor scheletale faciale care pot conduce la dezechilibre funcționale și structurale la pacienții aflați în creștere. Astfel de modificări funcționale necorectate pot conduce mai târziu la dezvoltarea de tulburări temporo-mandibulare și la alte afecțiuni corelate.
Dr. Ela Banica este specializată în expansiunea maxilarului cu ajutorul aparatului Maxillary Skeletal Expander (MSE). MSE este un dispozitiv specific de expansiune rapidă palatină asistată cu micro-implanturi (MARPE), dezvoltat de Prof. Won Moon la Universitatea California din Los Angeles (UCLA). Un disjunctor maxilar scheletal (MSE) este practic un aparat de expansiune palatină adaptat pentru adulți. Disjunctoarele palatine sunt aparate ortodontice extrem de eficiente care lărgesc maxilarul superior pentru a se potrivi cu dimensiunea maxilarului inferior, asigurând o ocluzie optimă și o aliniere sănătoasă a dinților permanenți. În cazurile în care dinții permanenți au ieșit deja și s-au așezat în dentiția adultă, tratamentul tradițional cu disjunctor palatin ar putea duce la înclinarea dinților în exterior sau la proeminența lor. Aparatul MSE oferă o expansiune palatină non-chirurgicală pentru adulți. Cu tratamentul MSE, putem preveni această proeminență și evita intervenția chirurgicală invazivă (expansiune rapidă palatină asistată chirurgical) care altfel ar putea fi necesară pentru lărgirea maxilarelor.
CINE ARE NEVOIE DE UN DISJUNCTOR MAXILAR SCHELETIC??
Acest aparat poate fi folosit pentru pacienții maturi scheletic; adică adolescenți sau adulți ale căror dinți și maxilare au terminat dezvoltarea și care au, de asemenea, un maxilar îngust. Maxilarul este osul care formează arcada superioră, palatul. Atunci când maxilarul este disproportional de îngust în comparație cu maxilarul inferior și dinții, acest lucru poate restricționa căile respiratorii și duce la dinți strâmbi și aglomerați. În cele mai multe cazuri, dinții nu pot fi corectați cu ajutorul bracket-uri sau aliniatoare singure, fără lărgirea prealabilă a maxilarului superior.
CUM FUNCȚIONEAZĂ TRATAMENTUL CU MSE?
Dacă specialistul determină că tratamentul cu disjunctor maxilar skeletal este cel mai potrivit pentru cazul dumneavoastră, vă va explica tot procesul! Pentru a plasa dispozitivul, patru micro-implanturi temporare sunt inserate în palat. Dispozitivul de expansiune este apoi plasat în mijloc. Pacientul va „activa” dispozitivul introducând o cheie specială în centru și întorcând-o (o dată sau de două ori pe zi, în funcție de planul personalizat de tratament). De fiecare dată când dispozitivul este activat, acesta se va extinde ușor, lărgind și maxilarul. Extinderea este graduală și nu doare dar puteți simți o ușoară furnicătură în jurul nasului când activați dispozitivul. După câteva minute, această senzație ar trebui să treacă! În funcție de gravitatea afecțiunii dumneavoastră, puteți fi în tratament activ cu aparatul MSE timp de o lună, apoi poate fi necesară încă șase luni pentru a consolida rezultatul final. După ce tratamentul cu MSE este complet, este normal ca dinții să se împrăștie ușor și să creeze un spațiu, deoarece maxilarul este mai larg și acum poate acomoda toți dinții când sunt îndreptați. Un tratament complet cu bracket-uri sau aliniatoare urmează în mod obișnuit tratamentul cu MSE pentru a alinia dinții și a perfecționa zâmbetul.