ESTETICĂ FACIALĂ
CHIRURGIE ORTOFACIALĂ
CHIRURGIE ORTOFACIALĂ DE LA CHIRURGIA ORTOGNATICĂ LA CHIRURGIA ORTOFACIALĂ: NOI PERSPECTIVE PENTRU ESTETICA FACIALĂ Atunci când oasele maxilare nu se întâlnesc corect, pr
ORTODONȚIE ANTI-AGING
ORTODONȚIE ANTI-AGING Medicina anti-aging este o ramură a medicinei care urmărește prevenirea, încetinirea sau chiar reversarea efectelor îmbătrânirii, pentru o viață mai
TERAPII MIOFUNCȚIONALE PENTRU PREVENȚIE & ANTI-AGING
TERAPII MIOFUNCȚIONALE PENTRU PREVENȚIE & ANTI-AGING ANTIAGING Atractivitatea feței joacă un rol esențial în interacțiunile sociale. „Zâmbetul” nu este doar un
GHIDAREA CREȘTERII FACIALE
Probleme ale Maxilarelor
Când maxilarele nu sunt în echilibru, iar dinții superiori și cei inferiori nu se potrivesc așa cum ar trebui, se exercită stres și presiune asupra articulațiilor temporo-mandibulare, ceea ce, în timp, poate provoca deteriorări semnificative și dureroase.
Subdezvoltarea Bărbiei
Dacă maxilarul inferior este subdezvoltat, bărbia va părea slabă și retrasă, conferind feței un aspect dezechilibrat. Prin promovarea unei creșteri corecte a maxilarului, tratamentul OrthoFace readuce echilibrul fețe.
Deficiență a etajului mijlociu al feței
Atunci când maxilarul superior nu se formează corect, zona din jurul nasului și a gurii superioare poate părea adâncită.
Creșterea facilitată de protocolul OrthoFace poate ajuta la umplerea regiunii mijlocii a feței. Acest beneficiu este adesea atractiv și pentru adulți (nu, nu este niciodată prea târziu pentru tratament ortodontic!) și poate oferi un efect de „lifting facial non-chirurgical”!
Cum putem asigura o creștere adecvată a maxilarelor pentru copiii noștri?Asemenea unui mecanism, dezvoltarea maxilarului și a feței la copii implică o interacțiune delicată a mai multor factori. Musculatura și țesuturile moi ale feței influențează creșterea maxilarului. Tulburările musculare și ale țesuturilor moi pot afecta negativ dezvoltarea maxilarului.
Cauze ale Dezvoltării Anormale
Mai mulți factori pot contribui la dezvoltarea anormală a maxilarelor și feței la copii:
• Genetica: Factorii ereditari pot juca un rol în modelele de creștere a maxilarelor și feței.
• Obiceiurile: Suptul degetului, împingerea limbii și respirația prin gură pot afecta negativ dezvoltarea facială a unui copil.
• Traume: Leziunile la nivelul feței și maxilarului pot provoca perturbări în modelele normale de creștere.
• Probleme Dentare: Malocluziile și pierderea dinților pot duce la o creștere și dezvoltare incorectă a maxilarelor.
În timp ce există numeroase disfuncții orale, toate pot fi tratate cu ajutorul intervenției timpurii. Dezechilibru în țesuturile moi și Simptome ale Maxilarului Subdezvoltat.
Indicatorii disfuncției pot include:
• Tehnici incorecte de înghițire
• Obiceiuri de supt degetul sau suzeta pe termen lung
• Mușchi excesiv de activi
• Postură incorectă a gurii în repaus
• Gura deschisă sau respirația pe gură
• Dinți aglomerați sau strâmbi
•Dificultăți la mestecat sau înghițire
• Dureri de cap sau urechi frecvente
• Asimetrie facială sau bărbie retrusă
Dacă observi aceste semne, nu lăsa lucrurile în voia întâmplării! Programați o vizită pentru a identifica rădăcina problemei.
Importanța Intervenției Precoce
Detectarea timpurie a problemelor de dezvoltare a maxilarelor și feței este crucială din mai multe motive:
• Evitarea Complicațiilor: Tratamentul timpuriu poate contribui la prevenirea complicațiilor precum problemele de vorbire și mestecat, apneea de somn și uzura anormală a dinților.
• Promovarea Creșterii Sănătoase: Monitorizarea modelelor de creștere asigură intervenții necesare la momentul optim, conducând la rezultate mai bune.
• Considerații Estetice: Abordarea problemelor de dezvoltare în stadiile incipiente poate ajuta la menținerea stimei de sine și a stării generale de bine a copilului.
Beneficiile unui consult, diagnostic și tratament precoce:
- Înlătură factorii nocivi, care influențează creșterea
2.Vârsta este excelentă pentru orientarea creșterii și restabilirea dezvoltării normale
3. Îmbunătățirea stării de bine, psihologice, a copilului
4. Îi salvează pe unii pacienți de la probleme chirurgicale maxilo-faciale
5. Poate ajuta la crearea zâmbetelor și mușcăturilor corecte – previne aglomerarea/strâmbarea dinților
Ortodonția interceptivă, adesea denumită “intervenție timpurie,” poate preveni potențiale probleme înainte ca acestea să degenereze. Această abordare proactivă include tratamente precum extensoarele de palat, aparatele pentru ruperea obiceiurilor și ghidarea ortodontică timpurie.
Prin abordarea problemelor potențiale de la început, ortodonția interceptivă poate:
• Îmbunătăți alinierea și simetria maxilarelor
• Reduce necesitatea unui tratament ortodontic extensiv în viitor
• Preveni extracția dinților sau proceduri mai invazive ulterior
• Pregăti terenul pentru un zâmbet sănătos și frumos
Pe de altă parte, ortodonția corectivă tratează probleme deja existente, cum ar fi dinții strâmbi sau aglomerați și mușcăturile nealiniante. Aparatele ortodontice tradiționale, aliniatoarele transparente și alte dispozitive ortodontice pot avea rezultate excelente în ajutarea copiilor să obțină un zâmbet drept și impresionant.
De asemenea, dezvoltarea craniofacială prin metoda Ortho Face poate aduce următoarele beneficii pe parcursul vieții:
• Remodelarea și dezvoltarea osoasă
• Pometii devin mai plini și mai dezvoltați
• Pacienții care își corectează respirația se bucură de avantajele unei căi respiratorii mai largi, îmbunătățind calitatea somnului și reducând probabilitatea apariției unui tulburări respiratorii în somn
• Ajută la rezolvarea aspectului de “gât de curcan,” numele puțin glamour pentru pielea ridată sau lăsată de pe gât, mai pronunțată la cei cu un bărbie retrasă
• Obținerea unei linii a maxilarului cu definire și unghiuri mai bune
• Aspect mai tânăr datorită diminuării liniilor faciale și a liniilor de zâmbet, precum și a buzelor și obrajilor care par mai plini
• Îndreptarea unui nas în sus
• Dezvoltarea unui zâmbet sănătos și frumos cu dinți perfect aliniați
Tratamentul ortopedic timpuriu și tratamentul Ortho Face
Abordarea Ortho Face include dispozitive de expansiune, împreună cu tratamente adiționale necesar epentru a corecta dezechilibrul țesutului moale care a perturbat dezvoltarea craniofacială în primul rând. Dr. Ela Banica spune adesea că are multe instrumente la îndemână, deoarece nici două cazuri care par similare nu sunt identice. Diverse tipuri de aparate de expansiune fixe și mobile pot fi folosite pentru a stimula producția de os nou și pentru a modela și forma osul existent.
TERAPII MIOFUNCȚIONALE PENTRU PREVENȚIE & ANTI-AGING
ANTIAGING
Atractivitatea feței joacă un rol esențial în interacțiunile sociale. „Zâmbetul” nu este doar un simplu gest al feței, ci și un mod de transmitere a unui sentiment de bucurie care se realizează prin contractarea mușchilor respectivi. Condiționarea, antrenarea și întărirea mușchilor prin exerciții zilnice ajută la contrabalansarea efectelor îmbătrânirii.
Atunci când un pacient vine la clinică în căutarea unei intervenții estetice, medicul ortodont nu ar trebui să se concentreze doar pe nemulțumirea lui principală, ci să evalueze și maxilarele, țesuturile moi și armonia generală a feței. Un zâmbet frumos radiază sănătate și încredere în sine.
Menținerea fermității la nivelul feței este un privilegiu al tinereții și devine simbolul sănătății fizice, vigorii și eficienței asociate cu această perioadă a vieții, în timp ce pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea se lasă și apar ridurile. Lăsarea pielii nu se explică doar prin efectul gravitației, un alt factor fiind neutilizarea mușchilor faciali la capacitatea lor maximă. Majoritatea persoanelor vor opta pentru metode de corecție mai rapide și mai la îndemână cum ar fi operațiile de lifting sau botox, fără să înțeleagă cu adevărat ce înseamnă astfel de proceduri. Condiționarea, antrenarea și întărirea musculaturii prin exerciții faciale zilnice ajută la contrabalansarea efectului de îmbătrânire datorat gravității și nefolosirii mușchilor.
Tehnicile de reeducare musculară sunt integrate în mod firesc în gama de activități la Ortho Institute, întărind ideea că interesul și competențele profesiei noastre nu se limitează la zona dentară și gingivală, ci se extind către întreaga sferă oro-facială. Tehnicile de reeducare musculară care vizează repunerea în acțiune a mușchilor, care din diferite motive și-au pierdut unele componente din activitate și prezintă atrofieri, merg exact în această direcție. Practicarea exercițiilor de reeducare musculară timp de câteva zile, de cinci ori pe zi, poate readuce controlul și gama completă de mișcări de la nivelul feței și zâmbetului. Cu toate acestea, trebuie notat că se pot obține ameliorări numai dacă procesul de îmbătrânire care afectează de-a lungul vieții integritatea sferei oro-faciale nu a înaintat deja prea mult.
Exercițiile de reeducare musculară permit o compoziție armonioasă a feței, ajută la contrabalansarea efectelor îmbătrânirii și întăresc funcționarea mușchilor.
Încă din vechime există proverbe care spun că zâmbetul nu este doar un indicator non verbal al fericirii dar și un panaceu pentru momentele stresante din viață.
Prin integrarea tehnicilor de reeducare musculară în programul zilnic de îngrijire acasă, putem contribui la refacerea rapidă a musculaturii faciale și a încrederii pacienților noștri. Este un proces activ și pacientul trebuie încurajat să facă aceste exerciții pentru a obține un efect cu adevărat satisfăcător.
Terapia miofuncțională este lipsită de durere, exercițiile sunt relativ simple și rezultatele finale sunt cu adevărat impresionante. Iată câteva argumente în favoarea terapiei faciale miofuncționale:
Terapiile miofuncționale contribuie la obținerea unor rezultate mai bune și mai rapide în cadrul tratamentului.
Dintre toate tratamentele disponibile, terapia miofuncțională este probabil cea mai puțin invazivă. Prin realizarea de exerciții izometrice și izotonice câteva minute pe zi, puteți obține efecte pozitive la multe afecțiuni des întâlnite. Aceste exerciții pot fi făcute în orice moment și în orice loc, de exemplu când pregătiți cina, vă uitați la televizor sau faceți duș.
Terapia facială miofuncțională nu înseamnă doar obținerea unui chip agreabil. Este adevărat că poate ajuta la îndreptarea dinților și aduce beneficii cosmetice dar mai important este impactul pe care îl poate avea asupra parezelor faciale, disfuncțiilor ATM, arsurilor și traumatismelor faciale precum și frenurilor linguale restrictive.
Un alt beneficiu ar fi scutirea de a mai purta aparate fixe pentru corectarea dinților strâmbi sau maxilarelor nealiniate. Studiile arată că terapia miofuncțională asociată aparatelor mobile poate conduce la obținerea aceluiași rezultat ca aparatele fixe. Aparatele mobile sunt mai ușor de curățat și mai sănătoase pentru dinți.
La unii pacienți, s-a dovedit că terapia miofuncțională poate ameliora apneea de somn. Prin efectuarea unei serii de exerciții specifice se pot întări și tonifia mușchii din zona gurii și a căilor respiratorii. Aceste exerciții sunt concepute nu doar pentru lărgirea căilor aeriene dar și pentru a ajuta la condiționarea musculaturii pentru ca să poată menține mai bine căile respiratorii deschise, permițând astfel un somn odihnitor noaptea.
Cine nu ar vrea să nu dezvolte riduri? Ridurile sunt asociate cu mișcări funcționale orale realizate incorect cum ar fi mestecatul, înghițitul și chiar vorbitul. Ridurile pot fi influențate de încordarea exagerată a mușchilor feței. Prin realizarea câtorva exerciții de două ori pe zi puteți netezi aceste linii nedorite.
Dr. Ela Bănică și echipa noastră experimentată vă poate evalua simptomele și vă poate sfătui în funcție de situația dumneavoastră specifică. După tratament, veți avea numeroase beneficii potențiale:
Îmbunătățirea aspectului feței prin reducerea ridurilor și tonifierea mușchilor
Creșterea funcționalității mușchilor utilizați la mâncat, băut și vorbit
Reducerea riscului de dezvoltare de probleme ale ATM și apnee de somn
Îmbunătățirea încrederii și relaxare după tratament
Terapia miofuncțională oro-facială poate avea efecte pozitive asupra sănătății orale și fizice. Prin diagnosticarea și tratarea timpurie a disfuncțiilor oro-faciale, multe persoane vor fi scutite de consecințe negative pe viitor.
Calitatea vieții este un concept multidimensional care integrează sănătatea fizică, starea psihică, gradul de independență, relațiile sociale, credințele personale și așa mai departe. Rezultatele și schimbările la nivel facial după terapia estetică miofuncțională îmbunătățesc calitatea vieții. Un aspect plăcut facilitează interacțiunea socială, iar tratamentul estetic îmbunătățește aspectele psihosociale.
După terapia estetică miofuncțională, multe doamne și domnișoare cu care am lucrat au înregistrat o îmbunătățire semnificativă la nivel de tonus al mușchilor faciali, riduri, funcții ale sistemului stomatognat, re-echilibrare miofuncțională și o reîntinerire a feței.
ORTODONȚIE ANTI-AGING
Medicina anti-aging este o ramură a medicinei care urmărește prevenirea, încetinirea sau chiar reversarea efectelor îmbătrânirii, pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă. Însă, multitudinea de studii și dovezi științifice acumulate în ultimii ani au făcut ca medicina anti-îmbătrânire să devină o industrie ce valorează miliarde, doar în Statele Unite ale Americii înregistrându-se cheltuieli de peste 12 miliarde de dolari. Literatura recentă și studiile de specialitate arată că pe măsură ce îmbătrânim, se pierde din volumul grăsimilor din anumite zone ale feței și au loc schimbări de morfologie a scheletului facial. Augmentarea țesuturilor faciale moi prin injectare a devenit o tehnică tot mai populară, fiind o opțiune minim invazivă pentru pacienții care doresc o întinerire cosmetică a feței. Înlocuirea țesuturilor moi deteriorate a permis o abordare mai cuprinzătoare a tratamentelor de reîntinerire totală a feței. S-a demonstrat că tratamentul ortodontic bazat pe aparate dentare ortopedice intraorale îmbunătățește simetria feței prin producerea de modificări la nivelul țesuturilor moi, pentru o mai bună estetică a chipului. Acest aparat se poate adăuga în planul de tratament cu injecții faciale, în cadrul unei abordări interdisciplinare relativ neinvazive de înfrumusețare a zonei mediane a feței.
Îmbătrânirea feței este un proces dinamic care implică îmbătrânirea țesuturilor moi și a structurilor osoase. Forma, dimensiunea și volumul oaselor feței, toate trec prin modificări. Lumea cosmetică s-a concentrat pe modificările țesuturilor moi, mai ales transformările pielii și scăderea volumului de grăsimi. Cu toate acestea, componentele osoase ale feței sunt la fel de importante pentru conturul facial 3D. “Oasele feței păstrează capacitatea de a se remodela la orice vârstă.” Specialiștii în ortopedia dentofacială se concentrează pe supravegherea, ghidarea și corectarea structurilor orofaciale aflate în creștere sau deja mature. Aici intră situații care necesită mișcarea dinților sau corectarea unor relaționări incorecte și malformații ale structurilor respective, prin ajustarea relațiilor dintre dinți și oasele faciale, odată cu aplicarea de forțe sau stimularea și redirecționarea forțelor funcționale din complexul craniofacial. În acest gen de tratamente, se folosesc frecvent aparate intraorale. Cunoscându-se că zona osoasă mediană a feței trece printr-un proces de resorbție osoasă și pierdere de volum odată cu înaintarea în vârstă, faptul că în urma utilizării aparatelor ortopedice ortodontice funcționale putem arăta obținerea unei creșteri de volum aici și o remodelare osoasă semnificativă, ar trebui să fie de interes pentru întreaga comunitate de specialiști dentari și de chirurgie estetică.
Majoritatea pacienților nu au cea mai bună poziție a maxilarelor pentru fața lor. Dimensiunea dinților, a maxilarelor și poziția mandibulei nu au fost niciodată coordonate. Dinții noștri, mușcătura, poziția maxilarelor, forma feței sunt un rezultat aleatoriu al geneticii. Nimic nu a fost planificat. Pentru prima dată, pacienții pot avea linia maxilarului pe care ar fi trebui s-o aibă. Pot avea dinți bine proporționați pentru chipul lor. Se pot bucura de funcția masticației, vorbitului și de suportul facial în combinație cu o mușcătură care se coordonează cu articulațiile temporo-mandibulare, făcând totul mai armonios.
Dacă vrem să arătăm mai tineri, avem nevoie de o mușcătură care să conducă la o poziție corectă a maxilarului, coordonată și cu articulațiile temporo-mandibulare. Unii pacienți pot acum vorbi mai clar și o linie optimă a mandibulei vă poate șterge zece sau chiar mai mulți ani de pe față. Stratul de porțelan aplicat pe dinții sănătoși are scopul de a susține fața, de a aduce un zâmbet care este mai strălucitor decât fațetele și o formă a feței mai tinerească.
Știați că puteți avea un zâmbet mai larg, mai plin, fără chirurgie plastică sau injecții?
Așa cum o poziție dreaptă a corpului vă ajută să câștigați centimetri și să scădeți din ani, la fel îndreptarea zâmbetului vă aduce un surâs mai larg și mai plin, care vă face întreaga față mai simetrică și mai atrăgătoare.
Când Dr. Ela Bănică îndreaptă dinți, se ocupă și de estetica feței pacienților săi. Se asigură că atunci când tratamentul s-a încheiat, dinții, maxilarele, pomeții și buzele sunt corect proporționate unele față de celelalte. Că țesuturile moi de deasupra obrajilor și buzelor sunt conforme cu noua aliniere a dinților și maxilarului. Prin urmare, un zâmbet mic și strâns devine mai larg, buzele mai pline, profilul se îmbunătățește și arătați cel mai bine!
Imaginați-vă chipul unei persoane care are dinți lipsă —gura i se adâncește înspre interior, puțin dar suficient pentru ca figura să-și piardă echilibrul. Sau imaginați-vă ce se întâmplă când dinții din față sunt orientați spre interiorul gurii—acea persoană poate avea un profil ciudat, chiar dacă are poate un chip atrăgător văzut din față.
Când dinții nu sunt aliniați corect pe maxilar, sau când maxilarul superior și cel inferior nu se întâlnesc corect, chipul nostru arată ciudat. Deseori din cauza unui maxilar superior îngust, care conduce la un zâmbet asimetric care la rândul lui face ca aspectul nostru facial să nu fie în echilibru.
Când arcada dentară este îngustă și în formă de “V”, este aproape imposibil să avem un zâmbet plin și larg. De asemenea, este posibil să nu fie suficient loc pentru toți dinții permanenți. O soluție pentru pacienții tineri este să folosească un disjunctor care va deschide încet arcada.
Înghesuirea accentuată și problemele de spațiu între dinți pot cauza un dezechilibru la nivel de față și de zâmbet. Acest dezechilibru poate fi discret sau extrem de vizibil, dar indiferent de grad, poate fi corectat!
Când Dr. Ela Bănică modelează un zâmbet, acesta capătă forma de “U” perfectă, este un zâmbet larg care afișează mai bine buzele, acestea căpătând astfel un aspect mai plin. Vă poate concepe un plan de tratament cu aparate metalice sau transparente, în funcție de pacient și de tratamentul de care are nevoie.
Prin stabilirea unui plan de tratament bazat pe chipul pacientului și nu numai pe dinți, aparatul dumneavoastră va mișca maxilarul și dinții, milimetru cu milimetru, pentru a obține rezultate precise, care vă vor îmbunătăți întreaga față. Pe măsură ce dinții și maxilarul își găsesc locul corect, la fel se întâmplă și cu țesuturile moi din jurul dinților și din obraji.
Obținerea simetriei este unul din multiplele beneficii ale tratamentului ortodontic realizat de un specialist certificat. Pacienții adulți se bucură de asemenea și de beneficii anti-aging.
Dinții se schimbă pe parcursul vieții adulte. Cei din spate mai ales devin mai plați și mai scurți din cauza forței de masticație. Dacă scrâșniți din dinți sau vă încleștați maxilarul, această schimbare are loc mai rapid. Când dinții sunt mai scurți, mușcătura se adâncește, iar maxilarul inferior se apropie mai mult de cel superior. Aceste modificări mici și lente se întâmplă în timp și pot chiar trece neobservate, sau dacă le observați, este posibil să nu știți de ce au loc.
O altă schimbare a dinților și maxilarelor pe măsură ce înaintăm în vârstă este mișcarea spre interior, ceea ce face ca și obrajii și buzele să alunece iar zâmbetul să se îngusteze.
Dr. Ela Bănică a dezvoltat la Ortho Institute un protocol de tratare a îmbătrânirii faciale și de îmbunătățire a respirației. Totul trece prin transmiterea de semnale către organism pentru a exprima gene care nu au mai fost exprimate anterior. Aparatele folosite transmit acest semnal către organism înlocuind alimentele tari care lipsesc din dieta noastră și generând un proces corect de înghițire și o postură adecvată a limbii. La rândul lor acestea pot îmbunătăți respirația. Principala idee este că pierdem volum în zona mediană a feței. Pierdem grăsime, colagen și structură osoasă. Tratamentul propus de Ortho Institute a demonstrat că poate crește volumul în zona mediană a feței ceea ce conduce la un aspect mai tânăr.
Aparatele folosite de Ortho Institute funcționează prin transmiterea cu blândețe a unei forțe ciclice intermitente către ligamentul parodontal din jurul rădăcinilor dinților și către os. Astfel se stimulează structura osoasă, cu efecte de regenerare și de inițiere a modificărilor de poziție necesare. În plus, sunt puși în mișcare și mușchii de sub limbă care sunt responsabili pentru păstrarea căilor aeriene deschise. În timp, aparatul oferă rezultate pentru:
-
- Remodelarea maxilarului superior prin lărgirea acestuia
- Dimensiunea și forma corectă a maxilarului și a mandibulei
- Îmbunătățirea simetriei faciale
- Crearea de spațiu pentru îndreptarea dinților
- Promovarea unui proces corect de înghițire și a unei poziții adecvate a limbii
- Tonifierea căilor respiratorii faringiene și reducerea inflamației
- Îmbunătățirea respirației
Știați că?
Oasele faciale cresc în jurul unor țesuturi moi. De exemplu, craniul crește în jurul creierului, oasele orbitei în jurul globului ocular și oasele faciale în jurul faringelui sau tubului respirator.
Un aparat ortodontic anti-aging vă poate fi de folos dacă vă confruntați cu simptome asociate cu o dezvoltare cranio-facială insuficientă. Acestea includ:
-
- Apnee de somn
- Tulburări ale ATM
- Dureri de cap
- Asimetrie facială
- Bruxism (scrâșnirea și încleștarea dinților)
- Dificultăți de inițiere a somnului
- Îmbătrânire prematură
- Sindromul colonului iritabil
- Probleme de somn
Dacă vă confruntați cu unul sau mai multe dintre aceste simptome, tratamentul Ortho Institute poate ajuta la reducerea sau eliminarea lor, aducând în același timp o îmbunătățire a aspectului general al structurilor faciale. Dacă doriți să aflați ce poate face pentru dumneavoastră tratamentul de ortodonție anti-aging, vă așteptăm la o consultație cu Dr. Ela Bănică.
CHIRURGIE ORTOFACIALĂ
DE LA CHIRURGIA ORTOGNATICĂ LA CHIRURGIA ORTOFACIALĂ:
NOI PERSPECTIVE PENTRU ESTETICA FACIALĂ
Atunci când oasele maxilare nu se întâlnesc corect, producând o ocluzie defectuoasă, este nevoie de chirurgie ortognatică. Scopul chirurgiei ortognatice este de a corecta structura facială, reconstruind o ocluzie corectă și dând o optimă funcționalitate dinților.
Termenul “ortognatic” derivă din limba greacă și este format din două cuvinte: “ortho” care înseamnă “a îndrepta” și “gnathic” care înseamnă “maxilar” (osul maxilei).
Deci, scopul chirurgiei ortognatice este acela de a corecta problemele funcționale și estetice rezultate din poziționări defectuoase ale oaselor feței.
Nealinierea maxilarului superior (maxila) cu maxilarul inferior (mandibula) poate duce la o mușcătură anormală și un aspect facial neuniform.
Chirurgia ortognatică a maxilarului ajută la corectarea formei și alinierii maxilarului și a funcțiilor sale. Cu toate acestea, mulți pacienți care doresc o intervenție chirurgicală de realiniere a maxilarului sunt preocupați în primul rând de rezultatul final estetic.
Această preocupare a determinat dezvoltarea chirurgiei ortofaciale, care se concentrează pe estetica facială, cum ar fi simetria și proiecția feței și funcția maxilarului. Chirurgia ortofacială combină alte proceduri de chirurgie estetică facială, inclusiv genioplastia și rinoplastia, cu chirurgia ortognatică pentru a maximiza rezultatele estetice.
Chirurgie Ortognatică vs Chirurgie Ortofacială
Chirurgia ortognatică este un set de proceduri de remodelare a maxilarului pentru a repara defectele maxilarului superior (maxilar) și inferior (mandibula).
Chirurgia ortofacială se bazează pe chirurgia ortognatică, cu un accent special pe modul în care remodelarea maxilarului afectează aspectul cosmetic al feței. Chirurgia ortofacială se adresează atât preocupărilor funcționale, cât și estetice ale pacienților. Aceasta implică manipularea oaselor maxilarului și a țesutului moale subiacent pentru a îmbunătăți caracteristicile cosmetice ale feței, inclusiv simetria și proiecția facială.
Tehnici chirurgicale în chirurgia ortofacială
Tehnicile avansate de chirurgie ortofacială includ:
• Repoziționarea mandibulei (maxilarul inferior) și a maxilarului (maxilarul superior)
• În unele cazuri, proceduri secundare pentru bărbie și nas, transfer de grăsime și/sau proceduri de ridicare pentru a maximiza rezultatul estetic facial final. Aceste proceduri urmăresc și armonizarea trăsăturilor faciale ținând cont de modificările cauzate de reajustarea a maxilarului.
Chirurgie bimaxilară
Chirurgia bimaxilară, cunoscută și sub denumirea de chirurgie maxilo-mandibulară sau chirurgie dublă maxilară, este o procedură chirurgicală care repoziționează atât maxilarul superior (maxila), cât și maxilarul inferior (mandibula).
Chirurgia ortognatică bimaxilară este o combinație de proceduri chirurgicale ale maxilarului superior și inferior:
• Osteotomie Le Fort I (osteotomie maxilară): Osul maxilar de deasupra dinților superiori este tăiat astfel încât întregul maxilar superior să poată fi deplasat înainte, înapoi sau rotit fie în sensul acelor de ceasornic, fie în sens invers acelor de ceasornic. Osul maxilar poate fi, de asemenea, scurtat (prin “bărbierit” sau îndepărtarea excesului de os) sau prelungit (prin grefare osoasă).
• Osteotomie sagitală bilaterală (osteotomie mandibulară): Osul mandibular este tăiat în spatele molarilor. Maxilarul inferior poate fi apoi mișcat înapoi sau înainte, rotit, scurtat, prelungit sau centrat și nivelat pentru a-l îndrepta într-o poziție mai echilibrată și mai funcțională.
Chirurgia bimaxilară este utilizată pentru a corecta:
• Mușcătură de clasă II: dinții frontali superiori se extind mai departe decât dinții anteriori inferiori. Ca urmare, fața pare scurtă, deoarece maxilarul inferior pare retras. O supramușcătură poate fi cauzată de un maxilarul superior supraproeminent sau de un maxilarul inferior retras.
• Mușcătură de clasă III: dinții inferiori se extind în fața dinților superiori. Acest lucru poate face ca maxilarul inferior să pară prea mare sau prea lung. O mușcătură inferioară este de obicei cauzată de un maxilar inferioar supraproeminent sau de dinți superiori subproeminenți.
• Mușcătură deschisă: dinții de sus și de jos nu se unesc în față sau în segmentul posterior atunci când mușcați, făcându-i să pară deschiși. O mușcătură deschisă poate fi cauzată de nealinierea maxilarului superior cu maxilarul inferior.
• Mușcătură încrucișată: dinții de sus și de jos nu se închid unul pe altul în poziția corectă, făcând mușcătura decentrată.
• Asimetrie facială: de obicei atribuită cauzelor genetice și poate include, de asemenea, asimetria bărbiei, a zonei ochilor sau a unei părți subdezvoltate a feței din cauza atrofiei musculare.
Realinierea maxilarului superior și inferior în același timp poate armoniza treimile mijlocii și inferioare ale feței și poate obține o ocluzie adecvată. De asemenea, poate ameliora simptomele de apnee obstructivă în somn moderată sau severă cauzată de nealinierea maxilarului.
Chirurgii folosesc progresele chirurgiei bimaxilare pentru a roti întregul maxilar într-o poziție în sensul acelor de ceasornic sau în sens invers acelor de ceasornic și pentru a obține rezultate funcționale și estetice maxime.
Lifting cervical intraoral
După repoziționarea mandibulei și a maxilarului, trăsăturile faciale pot fi îmbunătățite în continuare cu un lifting cervical intraoral. Această tehnică chirurgicală minoră este făcută pentru a manipula țesutul moale de sub maxilar.
Folosind aceeași incizie făcută în timpul osteotomiei mandibulare, chirurgul trage țesutul moale din mușchiul din spatele maxilarului (mușchiul platisma). Țesutul moale este apoi strâns în jurul mandibulei.
Țesuturile moi și mușchii de sub bărbie sunt ridicate și strânse, oferind gâtului o mai bună definire și îmbunătățind proiecția feței.
Genioplastie (chirurgie la bărbie)
Operația de remodelare a bărbiei poate fi făcută în combinație cu intervenția chirurgicală de remodelare a maxilarului pentru a îmbunătăți aspectul general al feței.
Dacă bărbia este prea proeminentă, chirurgul va tăia deasupra ei, va îndepărta o mică bucată de os și va muta toată bărbia spre interior.
Genioplastia poate fi, de asemenea, utilizată pentru a corecta o bărbie mică, care însoțește adesea maxilarul inferior retras. Bărbia poate fi restructurată aducând-o înainte pentru a deveni mai proeminentă și ascuțită. Ca și în cazul maxilarelor, o genioplastie permite coborârea, scurtarea, rotirea, nivelarea și centrarea osului bărbiei.
Beneficiile chirurgiei ortofaciale
Deși chirurgia ortofacială își propune să îmbunătățească aspectul pacienților prin realinierea maxilarelor, este, de asemenea, o procedură funcțională care corectează funcțiile maxilarului și problemele asociate căilor respiratorii.
Progresele în chirurgia ortofacială au făcut posibilă:
• Remedierea problemelor de estetică facială (simetria facială, proiecție și profil)
• Corectația malocluziilor ortodontice (underbite, overbite, mușcătură încrucișată, mușcătură deschisă)
• Remedierea problemelor căilor respiratorii (cum ar fi apneea obstructivă în somn)
• Îmbunătățirea vorbirii care a fost afectată de nealinierea maxilarelor.
Beneficiile tratamentului combinat ortodontic și ortognatic
Ortodonția combinată cu chirurgia ortognatică poate schimba viața pacienților. Beneficiile abordării combinate a tratamentului includ îmbunătățirea:
• Încrederea în sine: dinții drepți și pozițiile echilibrate ale maxilarului contribuie la un zâmbet armonios și la frumusețea feței, sporindu-ți stima de sine și încrederea pe plan social și profesional.
• Funcții: dinții drepți și pozițiile echilibrate ale maxilarului pot îmbunătăți mestecatul, mușcatul și vorbirea.
• Somn: Pozițiile corecte și echilibrate ale maxilarului pot îmbunătăți respirația, mai ales când dormi. O respirație mai bună în timp ce dormiți poate reduce sforăitul, îmbunătăți calitatea somnului și vă poate îmbunătăți sănătatea generală.
CARE SUNT RISCURILE ASOCIATE CHIRURGIEI ORTOGNATE?
Ca și în cazul oricărei intervenții chirurgicale medicale majore, pot exista anumite riscuri de a avea o intervenție chirurgicală ortognatică. Cu toate acestea, tratamentul prin chirurgie ortognatică nu este nou și este efectuat de mulți ani. Dacă sunteți îngrijorat de un tratament viitor cu chirurgie ortognatică,
suntem bucuroși să răspundem la orice întrebări pe care le puteți avea și să vă oferim orice informații suplimentare.
CARE SUNT RECOMPENSELE CHIRURGIEI ORTOGNATICE?
Pentru mulți pacienți, cea mai importantă recompensă a unei intervenții chirurgicale ortognatice este obținerea unui zâmbet frumos și sănătos, ocluzie („mușcătură”) corectă și armonie facială care durează toată viața. Chirurgia ortognatică vă poate ajuta să vă restabiliți încrederea și să vă lase să zâmbiți larg pentru mulți ani de acum înainte.
Ortho Institute te poate ajuta, printr-o analiză facială, cefalometrie și elaborarea unui plan individualizat de tratament, să alegi cele mai bune tratamente estetice faciale pentru tine.
Contactează-ne pentru a stabili împreună cele mai potrivite tratamente estetice faciale pentru zâmbetul tău!