Frenul restrictiv lingual și labial
Ortodonția și chirurgia ortognatică oferă soluții eficiente pentru corectarea anomaliilor dentare și maxilare. Aceste proceduri combină tratamente ortodontice cu intervenții chirurgicale pentru a îmbunătăți funcționalitatea și estetica zâmbetului.
De ce să alegi Ortho Institute
Tratament personalizat
Fiecare pacient primește îngrijire specifică de care are nevoie.
Focus pe prevenție
Economisește bani și timp anticipând și prevenind problemele dentare.
Tehnologie de vârf
Echipament modern și tehnologie avansată pentru tratamente precise, eficiente și de ultimă generație.
Parte din familia ta
Suntem mai mult decât o clinică, suntem o parte integrantă a familiei tale, angajați în asigurarea sănătății și a zâmbetului strălucitor al fiecărui membru al familiei tale.
Frenul restrictiv lingual și labial
Uneori, defectele de vorbire, diastemele sau dificultățile de alimentație, în cazul sugarilor, sunt cauzate de o mică anomalie congenitală numită fren lingual – sau labial – restrictiv, un defect structural prin care este restrânsă funcționalitatea limbii sau a buzelor. Este o problemă destul de comună și care se rezolvă ușor și rapid, când te adresezi unui specialist.
La Ortho Institute din București, oferim servicii specializate pentru tratarea frenului scurt – în limbaj medical, anchiloglosie -, atât la copii (inclusiv bebeluși), cât și la adulți, prin intermediul frenectomiei, o intervenție chirurgicală minoră, dar cu beneficii majore pentru sănătatea orală și calitatea vieții pacienților noștri. În doar câteva minute, restaurăm mobilitatea linguală sau labială și ameliorăm sau prevenim problemele pe care le poate genera un fren restrictiv.
Ce este frenul bucal
Frenul lingual și frenul labial sunt benzi de țesut conjunctiv care conectează limba cu planșeul sublingual, respectiv buzele cu gingia. Funcția frenului este de a stabiliza structurile conectate și de a asigura o mobilitate corespunzătoare, fără a provoca tensiuni sau restricții, însă când este prea scurt, prea gros ori prea rigid, ajunge să limiteze mișcările normale ale limbii sau buzelor.
Această restricție atrage după sine probleme funcționale, probleme de sănătate orală, dar și de natură estetică. Din fericire, soluționabile.
Frenul lingual
Frenul lingual „leagă” partea inferioară a limbii de plașeul sublingual. În condiții normale, acest fren permite o mobilitate corespunzătoare a limbii, facilitând funcții esențiale, precum vorbitul, masticația, înghițitul. Însă la unii pacienți, este prea scurt ori prea gros, o afecțiune cunoscută sub numele de anchiloglosie sau, popular, „limbă scurtă”.
Frenul lingual restrictiv poate împiedica dezvoltarea corectă a complexului orofacial și poate provoca dificultăți de vorbire, probleme de alimentație și disconfort oral. La sugari, poate cauza dificultăți în alăptare, din cauza imposibilității de atașare corectă la sân, iar la adulți, poate duce la probleme în articularea anumitor sunete, afectând claritatea vorbirii.
Frenul labial
Frenul labial este banda de țesut conjunctiv care conectează buza de gingie. Similar celui lingual, și acesta poate varia în dimensiune și poziție, iar unul prea scurt sau cu inserție joasă poate crea probleme: diasteme („strungăreață”), dificultăți de masticație sau de vorbire.
Frenul labial restrictiv este mai rar întâlnit decât cel lingual.
Frenul la bebeluși și adulți
Problemele asociate cu un fren lingual sau labial restrictiv afectează atât bebelușii, cât și adulții. Diagnosticul și tratamentul corect și prompt sunt esențiale pentru a preveni complicațiile pe termen lung. În cazul sugarilor, de exemplu, este recomandat să intervenim cât mai repede după naștere, ca să preîntâmpinăm dificultățile de alăptare și problemele asociate.
Frenul la bebeluși
La sugari, frenul lingual restrictiv poate cauza dificultăți semnificative în timpul alăptării. Bebelușii cu anchiloglosie:
- nu se pot atașa corect la sân;
- nu se pot hrăni corect și suficient, necesitând alăptare îndelungată;
- nu iau în greutate sau nu iau cât ar trebui;
- prezintă meteorism abdominal și pot dezvolta probleme digestive, din cauza alăptării deficitare;
- fac alăptarea dureroasă pentru mamă, prin provocarea iritației și a rănilor la nivelul mameloanelor;
- prezintă risc de carii timpurii și de diastemă între incisivi.
Este important ca părinții să fie atenți la semnele precoce de disconfort oral la bebeluși și să se adreseze unui specialist pentru diagnosticarea și tratarea frenului lingual sau labial. Echipa Ortho Institute din București oferă evaluări specializate și soluții personalizate pentru aceste probleme, care, netratate, contribuie la instalarea disfuncțiilor orofaciale.
Frenul la adulți
Frenul lingual și cel labial pot rămâne restrictive și la adulți, dacă nu au fost diagnosticate și tratate la timp. Cel lingual afectează vorbirea, făcând dificilă pronunția anumitor sunete, precum „r”, „l”, „s” și „z”. Iar un fren labial restrictiv poate duce la probleme de sănătate orală (cum este gingivita) sau de estetică dentară, prin crearea unui spațiu vizibil între dinții frontali.
Adulții care se confruntă cu aceste probleme pot apela la frenectomie pentru reabilitare funcțională și estetică. Intervenția minim-invazivă îmbunătățește imediat mobilitatea linguală și aspectul zâmbetului și corectează pronunția. Pentru diastema provocată de un fren labial restrictiv se impune însă și tratament ortodontic.
Tipuri de frenectomii
Corectarea unui fren lingual sau labial restrictiv se face prin frenectomie, o procedură chirurgicală minoră, prin care banda de țesut conjunctiv este sencționată, în scopul eliberării limbii sau buzei și redării mobilității acestora. Această intervenție chirurgicală se poate realiza atât la copii, cât și la adulți, fără restricție de vârstă. Există două tipuri de frenectomie, în funcție de frenul vizat, și ambele pot fi efectuate prin chirurgie clasică sau cu laser.
Frenectomia linguală
Frenectomia linguală este procedura prin care se corectează frenul lingual restrictiv, pentru a îmbunătăți mobilitatea limbii. Este indicată în special în cazurile de anchiloglosie pronunțată, cu restricționarea severă a mobilității limbii, și este o intervenție simplă, rapidă, cu timp de recuperare scurt și fără complicații majore.
Frenul lingual face mai des necesară frenectomia decât cel labial, pentru că el creează cele mai multe neajunsuri. După intervenție, mobilitatea și funcționalitatea limbii sunt semnificativ îmbunătățite.
Frenectomia labială
Frenectomia labială este utilizată pentru corecția țesutului conjunctiv dintre buză și gingie și este recomandată când restricția e pronunțată, limitând sever mobilitatea buzei și ducând la spațierea incisivilor. Făcută la timp, această intervenție poate îmbunătăți semnificativ aspectul zâmbetului și previne alte complicații dentare ce pot apărea în timp, cum este malocluzia.
Când este necesară frenectomia
Intervenția de corecție a frenului restrictiv nu se impune când limitarea este ușoară și nu creează disconfort oral sau probleme funcționale, ci când frenul lingual sau labial este atât de scurt încât îngreunează procesul de alimentație, afectează vorbirea și compromite aspectul. Printre indicațiile frecvente pentru frenectomie se numără:
- dificultățile de alimentație la bebeluși;
- prezența diastemelor;
- dificultățile de vorbire;
- disconfortul oral.
Identificarea precoce a acestor probleme și intervenția promptă poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.
Beneficiază de reabilitarea funcțională și estetică personalizată, la Ortho Institute
Să te bucuri de un zâmbet fără cusur este esențial pentru stima de sine, iar să vorbești fluent, să mănânci fără probleme și să nu întâmpini greutăți în îngrijirea orală sunt fundamentale pentru o stare de sănătate bună. La Ortho Institute, avem în vedere atât soluționarea problemelor de sănătate orală cu care te confrunți, cât și a celor complementare, pentru a-ți asigura o viață de calitate pe termen mediu și lung.
Frenectomia poate fi realizată în institutul nostru încă din ziua nașterii, dacă observi că bebelușul tău prezintă fren restrictiv. Și oricând de-a lungul vieții, dacă te confrunți cu această problemă și vrei o soluție eficientă de reabilitarea funcțională și estetică. Echipa de experți în chirurgie orală și ortodonție a Ortho Institute din București îți asigură consultanță detaliată, diagnostic de certitudine și intervenții minim-invazive pentru corectarea frenului restrictiv lingual și labial. Programează-te pentru consultație și beneficiază de un tratament adaptat nevoilor tale.
Părerile pacienților noștri
ExcelentPe baza a 47 de recenziiTrustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Morosan Veronica25/06/2024La fiecare vizită am avut parte de abordare empatică și călduroasă în contextul tratamentului ortodontic. Echipa minunată și profesionistă. Recomand cu drag!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.dorisdanila20/06/2024Copilul meu de 5 ani a primit și primește în continuare o îngrijire holistică, exact cum avem nevoie pentru ca maxilarul lui să se lărgească si să nu ajungem la o situație mai dureroasă si neplăcută. Planul lui de tratament conține si tratamente adjuvante(de tipul mioterapiei sau a terapiei cranio-sacrale) și în cazul nostru au funcționat și funcționează în continuare. Ce mi-a plăcut la doamna doctor Banică este ca nu ne-a împins sa facem cum zice ea ci sa cercetăm și să vedem care e cea mai bună soluție. De exemplu, deși am fost in repetate rânduri la Orl cu fiul meu si am făcut multe investigații din care reieșea ca totul este bine, numai cu ajutorul dânsei am reușit să aflu cât de mult restricționată este respirația fiului meu. Am primit mai departe recomandări de medici cu adevarat interesati de sănătatea copilului meu si care ne-au ajutat mult. În plus întreaga echipa este foarte bine pregătită și știu sa lucreze cu copiii. Fiul meu e zglobiu și îi e cam frică de medici, dar au reușit sa îl țină în scaunul de dentist cu povești, glume, l-au lăsat să descopere cabinetul și mereu au lucrat în ritmul lui cu multă blândețe și înțelegere.Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Bianca Gab30/05/2024Cea mai buna decizie pe care am luat-o a fost sa am incredere in instinctul meu, documentarea pe care am facut-o pe cont propriu si in echipa de la Ortho Institute ca sa incep tratamentul ortodontic. Sunt abia in a doua luna de tratament si nu imi vine sa cred cat de bine am inceput sa respir, cum limba nu imi mai sta intr-o tensiune constanta pentru ca in sfarsit are locul de care are nevoie, cum pometii si buzele imi sunt mai definite, zambetul larg, santurile nazolabiale s-au diminuat, chiar si ochii imi par mai luminosi si ridicati. O echipa atat de bine formata si informata, atenta la detalii, implicata si un tratament complet, complex, inovativ si holistic. Vin la fiecare control/programare cu entuziasm pentru ca stiu ca doamna doctor Ela Banica si fiecare membru din echipa Ortho Institute sunt absolut cei mai buni. Va multumesc pentru toata munca pe care o depuneti!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Iulia Stancu22/03/2024Un taram magic, unde dispare, ca prin minune, teama de dentist a baietelului meu.🙂. Sunt minunati!
Întrebări frecvente
Chirurgia ortognatică este o intervenție chirurgicală care corectează anomaliile oaselor maxilare și feței, pentru a îmbunătăți masticația, vorbirea și estetica facială. Este necesară atunci când există discrepanțe severe între maxilar și mandibulă care nu pot fi corectate doar cu aparate dentare.
Tratamentul ortodontic preoperator implică purtarea aparatului dentar pentru alinierea dinților și pregătirea oaselor maxilare pentru intervenție. După operație, tratamentul ortodontic continuă pentru a stabiliza rezultatele și a asigura o mușcătură corectă și estetică.
Recuperarea după un implant dentar variază de la pacient la pacient, dar în general durează între câteva zile și câteva săptămâni. Procesul de osteointegrare, în care implantul se fixează în os, poate dura câteva luni.
Recuperarea completă poate dura câteva luni, dar majoritatea pacienților revin la activitățile normale în aproximativ 2-3 săptămâni. În primele zile după operație, pacienții pot experimenta umflături și disconfort, care se reduc treptat.
Ca orice intervenție chirurgicală, chirurgia ortognatică prezintă riscuri, cum ar fi infecții, sângerări, reacții adverse la anestezie și probleme temporare sau permanente ale nervilor faciali. Cu toate acestea, aceste riscuri sunt rare și pot fi gestionate eficient de către echipa medicală.
Te așteptăm la Ortho Institute
Strada Roma 42A, Sector 1, București
Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sâmbătă: 10:00 – 18:00
Duminică: Închis