Frenotomie, Frenectomie Linguală Și Labială
Ortodonția și chirurgia ortognatică oferă soluții eficiente pentru corectarea anomaliilor dentare și maxilare. Aceste proceduri combină tratamente ortodontice cu intervenții chirurgicale pentru a îmbunătăți funcționalitatea și estetica zâmbetului.
De ce să alegi Ortho Institute
Tratament personalizat
Fiecare pacient primește îngrijire specifică de care are nevoie.
Focus pe prevenție
Economisește bani și timp anticipând și prevenind problemele dentare.
Tehnologie de vârf
Echipament modern și tehnologie avansată pentru tratamente precise, eficiente și de ultimă generație.
Parte din familia ta
Suntem mai mult decât o clinică, suntem o parte integrantă a familiei tale, angajați în asigurarea sănătății și a zâmbetului strălucitor al fiecărui membru al familiei tale.
FREN LINGUAL CE ESTE FRENUL LINGUAL SAU LABIAL SCURTAT?
Intervenții minore care pot face o diferență colosală, crescând semnificativ calitatea vieții, frenotomia și frenectomia presupun corectarea unei mici anomalii structurale la nivel bucal, care poate crea dificultăți de vorbire, masticație și alimentație și poate declanșa probleme la nivel oral și digestiv. Este vorba despre secționarea frenului lingual sau labial, banda de țesut conjunctiv ce conectează limba cu planșeul sublingual și buzele cu gingia, atunci când e prea scurt (anchiloglosie) și restricționează mișcările limbii sau ale buzelor.
Corectarea unui fren restrictiv trebuie făcută cât mai devreme în viață, chiar imediat după naștere, dacă părinții sau consultanții de alăptare, observă că bebelușului îi este greu să se atașeze la sân, iar alăptarea decurge dificil. Procedura este relativ simplă, dr. Ela Bănică, fondatoarea și coordonatoarea Ortho Institute, pionieră în ortodonția funcțională, posturală și miofuncțională în România, putând s-o efectueze în cabinet.
În cele ce urmează, îți prezentăm în detaliu procedurile de frenotomie și frenectomie – tipuri, când sunt recomandate, cum se efectuează la diferite grupe de vârstă – și îți explicăm cum îți poate schimba viața efectuarea la timp a unei astfel de intervenții. La Ortho Institute, centru de excelență în ortodonție, respirație și postură, dedicat transformării zâmbetelor și influențării vieților, punem accent pe intervneția timpurie pentru că îi cunoaștem valoarea în păstrarea sănătății orale și generale.
Ce este frenotomia
Frenotomia este o procedură minim invazivă care presupune incizarea frenului lingual sau labial, pentru a elibera structurile orale și a îmbunătăți mobilitatea limbii sau a buzelor. Această intervenție este recomandată în cazurile ușoare, în care frenul restrictiv creează dificultăți de alimentație la sugari, de vorbire la copii sau alte probleme minore de sănătate orală.
Prin secționarea țesutului, frenotomia permite o recuperare rapidă și îmbunătățirea aproape imediată a funcționalității orale. Nu necesită îngrijire postoperatorie.
Ce este frenectomia
Frenectomia este o procedură chirurgicală ceva mai complexă decât frenotomia, care presupune îndepărtarea completă a frenului lingual sau labial. Aceasta este indicată în cazurile mai severe, când frenul interferează semnificativ cu funcționalitatea orală și prin afectarea acestor funcții, poate duce la alterarea stării generale de sănătate (problemele de masticație pot declanșa tulburări digestive).
Când sunt recomandate
Frenotomia și frenectomia sunt intervenții care pot fi efectuate la orice vârstă. De regulă, la sugari, se impun când sunt depistate dificultăți de alăptare din cauza unui fren restrictiv, pentru a preveni pierderea în greutate și alte complicații. La copii, cel mai frecvent sunt practicate pentru corectarea defectelor de vorbire, îmbunătățirea mobilității orale și facilitarea dezvoltării orofaciale normală. Iar la adulți, pot fi necesare atât pentru corectarea vorbirii, cât și pentru îmbunătățirea esteticii dentare și a funcționalității orale.
Trebuie precizat că aceste proceduri ajută și la păstrarea sănătății orale, nu doar la îmbunătățirea funcționalității. Un fren labial restrictiv poate favoriza gingivita.
Tipuri de frenotomie și frenectomie
Există două tipuri de frenotomie și două de frenectomie, care se adresează corectării frenului lingual, respectiv frenului labial. În cadrul Ortho Institute, acestea se realizează prin chirurgie clasică.
Frenotomie linguală
Această intervenție este minim invazivă și implică incizarea frenului lingual, țesutul conjunctiv care „leagă” limba de planșeul sublingual, pentru a elibera limba și a permite o mai bună mobilitate. Este utilizată în cazurile în care frenul nu creează restricții majore, dar afectează totuși anumite funcții orale. La sugari este efectuată cel mai frecvent, pentru că împiedică alăptarea corectă.
Frenotomie labială
Este tot o procedură minim invazivă, care presupune incizarea frenul labial restrictiv fie pentru a preveni restricțiile de mișcare ale buzei superioare (când e realizată timpuriu), fie pentru a-i reda mobilitatea. Mai este recomandată pentru a împiedica spațierea excesivă între incisivii centrali superiori (formarea diastemei sau a „strungăreței”) și a preveni gingivita.
Frenectomie linguală
Prin această procedură este înlăturat complet frenul lingual. Este o intervenție chirurgicală recomandată în cazurile severe de anchiloglosie, în care restricția este semnificativă, afectând vorbirea sau alimentația. Frenectomia linguală este frecvent utilizată la copii și la adulți care întâmpină dificultăți în articularea anumitor sunete.
Frenectomie labială
Presupune înlăturarea frenului labial restrictiv, pentru a îmbunătăți semnificativ mobilitatea buzei superioare și a preveni formarea diastemei și apariția gingivitei. Frenectomia labială este recomandată în cazurile în care frenul afectează alinierea dentară și estetica zâmbetului, problemă întâlnită frecvent la adolescenți și adulți.
Cum se realizează cele două intervenții
Ambele sunt proceduri rapide, realizate în ambulatoriu și, de regulă, sub anestezie locală.
Procedural, pașii sunt extrem de simpli. Dacă pacientul nu prezintă alergie la anestezicul folosit de medic, se dezinfectează zona, se administrează anestezia locală, apoi este folosit bisturiul pentru secționarea sau înlăturarea frenului vizat de corecție. Suturarea este necesară numai în cazul intervenției chirurgicale clasice.
Corecția frenului la copii vs adulți
Atât copiii, cât și adulții pot beneficia de corecția frenului, însă există diferențe în abordare. La copii, corectarea frenului este recomandată cât mai devreme, pentru a preveni dificultățile de alimentație și de vorbire.
În cazul adulților, frenotomia și frenectomia pot fi realizate oricând după diagnosticare, pentru a îmbunătăți funcționalitatea orală, a corecta diastemele (procedura este recomandată, dacă există un fren labial restrictiv, înaintea efectuării tratamentului ortodontic cu aparat dentar) sau a preveni apariția problemelor de sănătate orală.
Recomandăm programarea unei evaluări la Ortho Institute chiar și în cazul unui fren cu afectare minimă la nivel lingual sau labial; expertul nostru poate stabili ce riscuri comportă acesta pe termen lung și poate recomanda ruta terapeutică optimă.
Frenotomie și frenectomie la bebeluși
La sugari, frenul restrictiv lingual poate provoca dificultăți de alăptare, inclusiv probleme de atașare la sân și supt ineficient. Corecția este recomandată încă din primele săptămâni de viață pentru a preveni complicațiile de alimentație și disconfortul matern în timpul alăptării.
Frenotomia este mai des folosită decât frenectomia pentru a corecta anchiloglosia la bebeluși.
Frenotomie și frenectomie la copii
În cazul copiilor, corecția frenului lingual este esențială pentru dezvoltarea corectă a vorbirii și funcționalității orale. Articularea normală a literelor „r”, „l”, „s” și „z”, funcția masticatorie și deglutiția, toate sunt influențate de un fren prea scurt, iar secționarea sau înlăturarea țesutului restrictiv duce la rezolvarea acestor probleme.
Frenotomia sau frenectomia labială poate fi necesară când copilul prezintă un spațiu dentar prea mare între incisivii centrali superiori. În acest caz, intervenția precede tratamentul ortodontic.
Frenotomie și frenectomie la adulți
Adulții care nu au beneficiat de corecția frenului în copilărie pot apela oricând la această procedură pentru a-și îmbunătăți estetica și funcționalitatea orală.
Frenectomia labială este frecvent utilizată pentru a corecta diastemele și a îmbunătăți aspectul zâmbetului, în timp ce frenectomia linguală ajută la ameliorarea dificultăților de vorbire și a disconfortului oral.
Estetică și funcționalitate îmbunătățile, cu ajutorul experților Ortho Institute
Te invităm să faci primul pas către o viață nouă, în care sănătatea orală și estetica dentară nu sunt restricționate de… un fren restrictiv. Proceduri atât de simple, dar care vin cu atât de multe și de importante beneficii, cum sunt frenotomia și frenectomia, nu trebuie amânate nici măcar o zi!
Te așteptăm la Ortho Institute, centru de excelență în ortodonție, respirație și postură, pentru efectuarea intervenției de care ai nevoie. În institutul nostru, beneficiezi de o evaluare minuțioasă și de intervenție realizată cu tehnologie de ultimă oră, iar dacă expertul care te consultă constată necesitatea completării procedurii cu un alt tratament, îți asigurăm un plan terapeutic personalizat, care să răspundă întocmai nevoilor tale.
Credem într-o abordare integrativă și transpusă în tratamente bioprogresive și minim invazive, care dau rezultate durabile și asigură o creștere a calității vieții pe termen lung. Valorifică experiența noastră și folosește modul nostru de lucru în favoarea ta. Frenectomia și frenotomia sunt la o programare distanță. Atât de simplu este să-ți schimbi viața.
Părerile pacienților noștri
ExcelentPe baza a 47 de recenziiTrustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Morosan Veronica25/06/2024La fiecare vizită am avut parte de abordare empatică și călduroasă în contextul tratamentului ortodontic. Echipa minunată și profesionistă. Recomand cu drag!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.dorisdanila20/06/2024Copilul meu de 5 ani a primit și primește în continuare o îngrijire holistică, exact cum avem nevoie pentru ca maxilarul lui să se lărgească si să nu ajungem la o situație mai dureroasă si neplăcută. Planul lui de tratament conține si tratamente adjuvante(de tipul mioterapiei sau a terapiei cranio-sacrale) și în cazul nostru au funcționat și funcționează în continuare. Ce mi-a plăcut la doamna doctor Banică este ca nu ne-a împins sa facem cum zice ea ci sa cercetăm și să vedem care e cea mai bună soluție. De exemplu, deși am fost in repetate rânduri la Orl cu fiul meu si am făcut multe investigații din care reieșea ca totul este bine, numai cu ajutorul dânsei am reușit să aflu cât de mult restricționată este respirația fiului meu. Am primit mai departe recomandări de medici cu adevarat interesati de sănătatea copilului meu si care ne-au ajutat mult. În plus întreaga echipa este foarte bine pregătită și știu sa lucreze cu copiii. Fiul meu e zglobiu și îi e cam frică de medici, dar au reușit sa îl țină în scaunul de dentist cu povești, glume, l-au lăsat să descopere cabinetul și mereu au lucrat în ritmul lui cu multă blândețe și înțelegere.Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Bianca Gab30/05/2024Cea mai buna decizie pe care am luat-o a fost sa am incredere in instinctul meu, documentarea pe care am facut-o pe cont propriu si in echipa de la Ortho Institute ca sa incep tratamentul ortodontic. Sunt abia in a doua luna de tratament si nu imi vine sa cred cat de bine am inceput sa respir, cum limba nu imi mai sta intr-o tensiune constanta pentru ca in sfarsit are locul de care are nevoie, cum pometii si buzele imi sunt mai definite, zambetul larg, santurile nazolabiale s-au diminuat, chiar si ochii imi par mai luminosi si ridicati. O echipa atat de bine formata si informata, atenta la detalii, implicata si un tratament complet, complex, inovativ si holistic. Vin la fiecare control/programare cu entuziasm pentru ca stiu ca doamna doctor Ela Banica si fiecare membru din echipa Ortho Institute sunt absolut cei mai buni. Va multumesc pentru toata munca pe care o depuneti!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Iulia Stancu22/03/2024Un taram magic, unde dispare, ca prin minune, teama de dentist a baietelului meu.🙂. Sunt minunati!
Întrebări frecvente
Chirurgia ortognatică este o intervenție chirurgicală care corectează anomaliile oaselor maxilare și feței, pentru a îmbunătăți masticația, vorbirea și estetica facială. Este necesară atunci când există discrepanțe severe între maxilar și mandibulă care nu pot fi corectate doar cu aparate dentare.
Tratamentul ortodontic preoperator implică purtarea aparatului dentar pentru alinierea dinților și pregătirea oaselor maxilare pentru intervenție. După operație, tratamentul ortodontic continuă pentru a stabiliza rezultatele și a asigura o mușcătură corectă și estetică.
Recuperarea după un implant dentar variază de la pacient la pacient, dar în general durează între câteva zile și câteva săptămâni. Procesul de osteointegrare, în care implantul se fixează în os, poate dura câteva luni.
Recuperarea completă poate dura câteva luni, dar majoritatea pacienților revin la activitățile normale în aproximativ 2-3 săptămâni. În primele zile după operație, pacienții pot experimenta umflături și disconfort, care se reduc treptat.
Ca orice intervenție chirurgicală, chirurgia ortognatică prezintă riscuri, cum ar fi infecții, sângerări, reacții adverse la anestezie și probleme temporare sau permanente ale nervilor faciali. Cu toate acestea, aceste riscuri sunt rare și pot fi gestionate eficient de către echipa medicală.
Te așteptăm la Ortho Institute
Strada Roma 42A, Sector 1, București
Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sâmbătă: 10:00 – 18:00
Duminică: Închis