Frenotomie, Frenectomie Linguală Și Labială
Ortodonția și chirurgia ortognatică oferă soluții eficiente pentru corectarea anomaliilor dentare și maxilare. Aceste proceduri combină tratamente ortodontice cu intervenții chirurgicale pentru a îmbunătăți funcționalitatea și estetica zâmbetului.
De ce să alegi Ortho Institute
Tratament personalizat
Fiecare pacient primește îngrijire specifică de care are nevoie.
Focus pe prevenție
Economisește bani și timp anticipând și prevenind problemele dentare.
Tehnologie de vârf
Echipament modern și tehnologie avansată pentru tratamente precise, eficiente și de ultimă generație.
Parte din familia ta
Suntem mai mult decât o clinică, suntem o parte integrantă a familiei tale, angajați în asigurarea sănătății și a zâmbetului strălucitor al fiecărui membru al familiei tale.
FREN LINGUAL CE ESTE FRENUL LINGUAL SAU LABIAL SCURTAT?
Fren lingual
Ce este Frenul lingual sau labial scurtat?
Fren lingual scurat este termenul non-medical pentru o afecțiune congenitală comună care limitează utilizarea limbii, numită anchiloglosie. O bandă scurtă și strânsă de țesut (frenulum) leagă vârful limbii de podeaua bucală. Anchiloglosia poate afecta modul în care un copil vorbește și mănâncă și poate interfera cu alăptarea.
Un frenul lingual scurt sau inserția sa scăzută are un impact critic asupra funcției normale și asupra dezvoltării corecte a complexului orofacial. Acest lucru nu numai că are un impact asupra posturii de repaus a limbii, precum și funcționarea lor normală.
Problemele potențiale cauzate de frenul lingual sau labial scurtat includ:
- Dificultate la alăptare sau alăptare prelungită
- Dificultăți de atașare la sân (care cauzează răni la mamelon)
- Cariile timpurii (carii dentare) și strungăreață sau diastemă incisivă
- Gaze
- Probleme digestive
- Interferențe cu vorbirea și a căile respiratorii
Frenul lingual scurtat, o bandă de țesut neobișnuit de scurtă, groasă sau strânsă (frenul lingual) contribuie la instalarea disfuncțiilor orofaciale. De aceea recomandăm ca limba și cavitatea orală a nou-născutului să fie examinate încă de la naștere pentru a asigura ușurința hrănirii, alăptării bebelușului. Probabil din cauza proliferării și acceptării universale a biberonului, un frenul lingual scurtat nu este doar pierdut din vedere de către profesioniștii din domeniul sănătății, ci și, din păcate, nu înțeleg complet amploarea efectelor sale negative.
SIMPTOMELE ÎN CAZUL FRENULUI LINGUAL SCURTAT (ANCHILOGLOSIE)
Simptomele anchiloglosiei includ dificultatea de a scoate limba dincolo de dinții frontali inferiori sau de a o ridica până la dinții de sus, cu toate acestea, mulți oameni nu prezintă simptome vizibile. În cazurile mai evidente de lscurtare a frenului, limba bebelușului va apărea în formă de inimă la vârf datorită scurtării, legăturii strânse a frenulului. Unele cazuri de scurtare a frenului lingual sunt ușoare și nu necesită tratament, în timp ce altele pot crea diverse complicații fizice.
ALTE COMPLICAȚII ALE SCURTĂRII FRENULUI LINGUAL POT INCLUDE:
- Incapacitatea de a deschide larg gura
- Durere sau clic în articulațiile maxilarelor
- Dificultate de a vorbi clar (în special anumite sunete precum „d”, „l”, „s”, „t” și „th”)
- Probleme de sănătate dentară, cum ar fi gingiile inflamate (gingivita)
- Proeminență maxilarului inferior (prognatism madibular)
Cauza scurtării frenului este necunoscută, totuși, anumiți factori genetici pot juca un rol.
Ideal este ca frenulul să fie eliberat cât mai curând posibil, chiar de la naștere, pentru ca limba să își poată atinge funcția optimă pentru a activa alăptarea. Alăptarea promovează contactul dintre limbă și palatul gurii și folosește partea dorsală a limbii pentru a „sigila aspirația”. Aceste acțiuni promovează funcționalitatea musculară optimă a întregului complex orofacial.
Intervenția de eliberare a frenului limbii și a buzei poate corecta aceste probleme printr-o procedură relativ simplă pe care dr. Ela Bănică o poate efectua în cabinet.
BEBELUȘI
Fren lingual restricționat prezintă următoarele semne și simptome:
• Mama are dureri la mameloane în timpul și după alăptare;
• Mama are sfârcurile cu aspect turtit după alăptare;
• Mama are un semn alb de compresie pe mamelon după alăptare;
• Copilul nu reuseste sa ia kilograme în plus;
• Copilul are dificultăți la hrănire și la înghițire (în timpul alăptării), ceea ce poate provoca o alimentație inadecvată.
CHIRURGIE PENTRU FREN LINGUAL ȘI LABIAL LA SUGARI ȘI COPII
O frenectomie este o procedură chirurgicală obișnuită în timpul căreia frenul, banda de țesut implicată în legarea limbii și/sau a buzelor, este eliberată, permițând o mai bună amplitudine de mișcare. Dr. Ela Bănică poate atenua problemele cauzate de frenul scurtat al limbii și a buzelor prin efectuarea unei frenectomii.
Procedura de eliberare a frenului limbii nu necesită anestezie generală și poate fi efectuată în cabinetele noastre confortabile, prietenoase cu copiii, în timp ce copilul dumneavoastră este treaz.
BENEFICIILE OPERAȚIEI FRENULUI LINGUAL
• Vorbire îmbunătățită.
Unii indivizi cu limba restricționată de un fren lingual prea scurt pot avea o articulație imprecisă, mai ales în ceea ce înseamnă viteza. Operația de eliberare a frenului limbii poate crește viteza de vorbire și enunțarea corectă a anumitor cuvinte.
• Sănătate dentară îmbunătățită.
Cariile („cariile dentare”) pot apărea din cauza resturilor alimentare care nu sunt îndepărtate prin acțiunea limbii de a mătura dinții și de a răspândi saliva. Operația va ajuta la îmbunătățirea flexibilității limbii.
• Obiceiuri alimentare și sistem de digestie îmbunătățite.
Unii copii cu anchiloglosie mănâncă dezordonat din cauza capacității limitate de a-și face ordine în interiorul și în afara gurii în timp ce iau masa. Unii nu reușesc să-și rotească buzele cu limba pentru a-și linge complet buzele. În cazuri extreme, igiena orală deficitară poate duce la tulburări digestive.
• Aspect îmbunătățit.
Limba poate avea un aspect necorespunzător sau neobișnuit la unii indivizi, în special atunci când sunt aproape sau apar pe video, film sau TV.
• Stima de sine sporită.
S-a observat din punct de vedere clinic că, ocazional, un copil mai mare sau un adult va fi conștient de sine, jenat sau retras în legătură datorită scurtării excesive a frenului lingual sau labial.
CONSECINȚE NEGATIVE CARE APAR ÎN CAZUL FRENULUI LINGUAL SCURTAT
În cazurile severe, limba nu se poate ridica pentru a atinge palatul, cerul gurii.
Acest lucru poate avea multe consecințe negative, cum ar fi:
• Incapacitatea de a curăța particulele de alimente în jurul gurii;
• Vorbire și pronunție inexacte;
• Vârful limbii iese involuntar din gură;
• Alinierea greșită a dinților din cauza lipsei de suport din partea limbii, care ghidează creșterea și poziționarea dinților din față pe parcursul creșterii;
• Dificultăți la periaj și folosirea aței dentare, ceea ce duce în cele din urmă la carii și boli ale gingiilor.
O eliberare a frenului lingual scurtat poate ajuta la atenuarea tuturor acestor probleme.
FREN LINGUAL
CE ESTE FRENUL LABIAL CURTAT?
Frenul labial scurat este o afecțiune congenitală similară în care țesutul care leagă buza superioară de gingia superioară este prea mare sau strâns. Frenul labial scurat apare cel mai adesea împreună cu frenul lingual scurat, mai degrabă decât singur. Ambele afecțiuni pot cauza probleme de sănătate continue la sugari și copii din cauza restricției mișcărilor limbii sau a buzei.
CHIRURGIE PENTRU FRENUL LABIAL
O frenectomie labială implică îndepărtarea frenului labial maxilar, țesut care leagă buza superioară de gingiile superioare – adesea denumită „fren labial scurtat”. Un fren labial maxilar proeminent poate provoca un spațiu mare între cei doi dinți anteriori superiori. Acest lucru poate provoca un decalaj mare și recesiune a gingiei prin tragerea gingiilor de pe os, dacă nu este îndepărtat la timp. Frenectomia labială maxilară ajută la îmbunătățirea igienei bucale, iar dacă nu este îndepărtat în cazuri extreme, fren labial scurtat poate duce la probleme parodontale.
Dacă doriți mai multe informații despre beneficiile frenectomiei sau ați dori să aflați dacă copilul dumneavoastră este candidat pentru această procedură, contactați Ortho Institute.
Părerile pacienților noștri
ExcelentPe baza a 47 de recenziiTrustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Morosan Veronica25/06/2024La fiecare vizită am avut parte de abordare empatică și călduroasă în contextul tratamentului ortodontic. Echipa minunată și profesionistă. Recomand cu drag!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.dorisdanila20/06/2024Copilul meu de 5 ani a primit și primește în continuare o îngrijire holistică, exact cum avem nevoie pentru ca maxilarul lui să se lărgească si să nu ajungem la o situație mai dureroasă si neplăcută. Planul lui de tratament conține si tratamente adjuvante(de tipul mioterapiei sau a terapiei cranio-sacrale) și în cazul nostru au funcționat și funcționează în continuare. Ce mi-a plăcut la doamna doctor Banică este ca nu ne-a împins sa facem cum zice ea ci sa cercetăm și să vedem care e cea mai bună soluție. De exemplu, deși am fost in repetate rânduri la Orl cu fiul meu si am făcut multe investigații din care reieșea ca totul este bine, numai cu ajutorul dânsei am reușit să aflu cât de mult restricționată este respirația fiului meu. Am primit mai departe recomandări de medici cu adevarat interesati de sănătatea copilului meu si care ne-au ajutat mult. În plus întreaga echipa este foarte bine pregătită și știu sa lucreze cu copiii. Fiul meu e zglobiu și îi e cam frică de medici, dar au reușit sa îl țină în scaunul de dentist cu povești, glume, l-au lăsat să descopere cabinetul și mereu au lucrat în ritmul lui cu multă blândețe și înțelegere.Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Bianca Gab30/05/2024Cea mai buna decizie pe care am luat-o a fost sa am incredere in instinctul meu, documentarea pe care am facut-o pe cont propriu si in echipa de la Ortho Institute ca sa incep tratamentul ortodontic. Sunt abia in a doua luna de tratament si nu imi vine sa cred cat de bine am inceput sa respir, cum limba nu imi mai sta intr-o tensiune constanta pentru ca in sfarsit are locul de care are nevoie, cum pometii si buzele imi sunt mai definite, zambetul larg, santurile nazolabiale s-au diminuat, chiar si ochii imi par mai luminosi si ridicati. O echipa atat de bine formata si informata, atenta la detalii, implicata si un tratament complet, complex, inovativ si holistic. Vin la fiecare control/programare cu entuziasm pentru ca stiu ca doamna doctor Ela Banica si fiecare membru din echipa Ortho Institute sunt absolut cei mai buni. Va multumesc pentru toata munca pe care o depuneti!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Iulia Stancu22/03/2024Un taram magic, unde dispare, ca prin minune, teama de dentist a baietelului meu.🙂. Sunt minunati!
Întrebări frecvente
Chirurgia ortognatică este o intervenție chirurgicală care corectează anomaliile oaselor maxilare și feței, pentru a îmbunătăți masticația, vorbirea și estetica facială. Este necesară atunci când există discrepanțe severe între maxilar și mandibulă care nu pot fi corectate doar cu aparate dentare.
Tratamentul ortodontic preoperator implică purtarea aparatului dentar pentru alinierea dinților și pregătirea oaselor maxilare pentru intervenție. După operație, tratamentul ortodontic continuă pentru a stabiliza rezultatele și a asigura o mușcătură corectă și estetică.
Recuperarea după un implant dentar variază de la pacient la pacient, dar în general durează între câteva zile și câteva săptămâni. Procesul de osteointegrare, în care implantul se fixează în os, poate dura câteva luni.
Recuperarea completă poate dura câteva luni, dar majoritatea pacienților revin la activitățile normale în aproximativ 2-3 săptămâni. În primele zile după operație, pacienții pot experimenta umflături și disconfort, care se reduc treptat.
Ca orice intervenție chirurgicală, chirurgia ortognatică prezintă riscuri, cum ar fi infecții, sângerări, reacții adverse la anestezie și probleme temporare sau permanente ale nervilor faciali. Cu toate acestea, aceste riscuri sunt rare și pot fi gestionate eficient de către echipa medicală.
Te așteptăm la Ortho Institute
Strada Roma 42A, Sector 1, București
Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sâmbătă: 10:00 – 18:00
Duminică: Închis