ÎNGRIJIRE DENTARĂ PREVENTIVĂ
ÎNGRIJIRE DENTARĂ PREVENTIVĂ
Tratamentul ortodontic reprezintă o investiție importantă în viitorul dumneavoastră. În timp ce purtați aparate dentare, este esențial să vă îngrijiți dinții și gingiile.
Mai multă grijă în timpul Tratamentului Ortodontic
Priviți-vă în oglindă aparate dentare. După cum observați, bracket-urile și sârmele au multe denivelări în care se pot prinde alimente și plăcă bacterienă. Acest lucru înseamnă că riscul de carii dentare și probleme ale gingiilor poate fi mai mare în timpul purtării aparatelor dentare. Trebuie să acordați o atenție deosebită igienei dentare zilnice și dietei dumneavoastră.
Dacă dinții și aparatul dentar nu sunt menținute curate, se poate produce deteriorarea permanentă a smalțului dentar. Zonele de pe suprafața smalțului pot începe să piardă minerale (etapa incipientă a cariilor dentare), lăsând pete albe inestetice. De asemenea, puteți dezvolta gingii inflamate și sângerânde (gingivită). Gingivita și etapele incipiente ale cariilor dentare pot fi reversibile prin acordarea unei atenții sporite igienei dentare și dietei. Dacă sunt lăsate netratate, acestea pot duce la probleme mai mari care vor necesita tratament și vor avea efecte pe termen lung.
În timpul tratamentului ortodontic, este necesar să continuați să aveți controale regulate la medicul dentist pentru a vă asigura că problemele mici nu devin probleme mari.
Dietă prietenoasă cu aparatele dentare
Există anumite alimente care pot slăbi, rupe sau îndoi sârmele și benzile când purtați aparate. Evitați alimentele tari, cum ar fi nucile și biscuiții tari. Alimentele precum merele și morcovii ar trebui să fie date pe răzătoare sau tăiate în bucăți mici înainte de a fi consumate pentru a reduce stresul asupra aparatelor. Evitați alimentele lipicioase, cum ar fi caramelul, bomboanele tari, musliul sau batoanele de fructe. Nu mestecați gumă!
Obiceiuri precum mușcatul unghiilor, împingerea limbii, mestecarea creionului și ciupirea nervoasă a sârmelor pot rupe, de asemenea, aparatele. Fiți conștient de acestea și faceți un efort să le opriți.
Țineți minte că aparatele dentare deteriorate înseamnă programări suplimentare, inconveniente și un timp de tratament prelungit. Dacă vă rupeți aparatele, asigurați-vă că faceți o programare imediată cu ortodontistul dumneavoastră. Aparatele dentare rupte nu vă corectează dinții!
Îngrijirea acasă
Iată câțiva pași simpli pentru a vă menține dinții, gingiile și aparatele dentare într-o formă excelentă:
- Dacă ortodontistul v-a montat elastice, îndepărtați-le înainte de periaj.
- Utilizați o pastă de dinți cu fluor și o periuță de dinți moale. Plasați periuța sub un unghi de 45 de grade față de gingii. Periați ușor de-a lungul liniei gingiei, acolo unde gingiile și dinții se întâlnesc, folosind o mișcare circulară mică pe fiecare dinte.
- Petreceți aproximativ 10 secunde pe fiecare dinte înainte de a trece la următorul dinte, permițând periajul să fie făcut într-un model stabilit pentru a nu rata niciun dinte.
- Periați cu grijă aparatele dentare. Apăsați periuța destul de tare astfel încât periile să pătrundă în golurile dintre sârmă și dintele. Periați în jurul tuturor brațelor și sârmelor. Asigurați-vă că periați sub sârme. O periuță electrică poate fi utilă.
- Periați atât suprafețele exterioare, cât și cele interioare ale dinților folosind o mișcare circulară ușoară pe fiecare dinte.
- Pentru suprafețele de mestecat, utilizați o mișcare fermă de aici-colo.
- Scuipați pasta în exces și inspectați îndeaproape dinții și aparatele dentare în oglindă pentru a vă asigura că sunt curate și strălucitoare.
- Nu uitați să vă puneți elasticele înapoi.
- Utilizați alte produse de îngrijire orală conform instrucțiunilor date de ortodontistul sau igienistul dumneavoastră.
Fluorul și produsele de îngrijire orală
Utilizarea pastei de dinți cu fluor de două ori pe zi este una dintre cele mai eficiente modalități dovedite de a preveni cariile dentare. Fluorul face dinții mai rezistenți la acizii produși după masă și restabilește mineralele pierdute în stadiile incipiente ale cariilor dentare. Studiile au arătat că periajul de două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor este mai eficient în prevenirea cariilor dentare decât periajul o singură dată pe zi. Periajul dimineața și înainte de culcare sunt cele mai bune momente.
Deoarece riscul de carii dentare poate fi mai mare în timpul purtării aparatelor dentare, ortodontistul dumneavoastră vă poate recomanda și alte produse cu fluor care vă oferă protecție suplimentară. Ortodontistul dumneavoastră vă poate recomanda și instrumente speciale de curățare, cum ar fi periuțele interdentare. Rugați-vă ortodontistul sau igienistul să vă arate cum să le utilizați.