ORTODONȚIE BIOPROGRESIVĂ
0
ORTODONȚIE BIOPROGRESIVĂ
Denumirea aleasă de către autor este sugestivă- bioprogresivă- cuprinde prefixul „bio”, care înseamnă viu, și rădăcina „progresivă”, care indică o evoluție în timp.
Ce valoare trebuie să îi acord unui asemenea prefix?
„‘Bio’ înseamnă viață, și tot ceea ce este viu va avea de câștigat în urma ideii de bioprogresiv. Totuși, nu formele noastre reprezintă aspectele noastre cele mai vii, ci funcțiile sunt cele care exprimă viața și încetează o dată cu moartea.“
Consultul clinic reprezintă elementul fundamental al diagnosticării.
Dincolo de ceea ce poate fi evaluat pe baza impresiilor, a fotografiilor sau radiografiilor, doar consultarea directă a pacientului poate duce la înțelegerea disfuncțiilor care însoțesc malocluziile.
Tot așa cum creșterea copilului are loc în etape, așa și analiza în vederea stabilirii unui diagnostic și sinteza terapeutică a practicianului sunt organizate integrând și dimensiunea a patra- timpul.
„Toate ființele vii sunt vremelnice. Adaptarea adecvată a formei cu funcția trebuie susținută în timpul creșterii, maturizării și a îmbătrânirii.“
Tratamentul bioprogresiv asigură fiecăruia dintre pacienții noștri abordarea optimă, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic, mai degrabă decât să încerce doar să se conformeze standardelor existente.
Aspectul unic al metodei reprezintă abordarea holistică a procedurii de diagnosticare.
„Tratamentul înglobează complet personalitatea pacientului. Ne înscriem în personalitate tot așa cum omul Vitruvian al lui Leonardo da Vinci se înscrie în cerc. Personalitatea își pune amprenta asupra tuturor funcțiilor noastre, asupra tuturor facultăților, sistemelor noastre și ne poate schimba viitorul .”
Asemenea oricărei alte abordări ortodontice, stabilirea unui diagnostic urmează procedura standard: evaluarea structurii dentare, scheletale, estetica și în final evaluarea matricei funcționale.
Terapia Bio-Progresivă nu este o tehnică strict ortodontică, ci cuprinde o întreagă filozofie ortodontică. Filozofia ortodontică și terapia Bioprogresivă cuprinde ideea mai largă de tratamente și nu o secvență de operațiuni tehnice și mecanice. Ea ține cont de etapele de evoluție biologică, cum ar fi creșterea, dezvoltarea i funcția, și le ghidează înspre normalizarea funcției și optimizarea efectului estetic.
Ea se bazează pe principiul biologic al utilizării unor forțe blânde biologice. Principiile, dezvoltate și concepute în urmă cu peste o jumătate de secol, sunt și în zilele noastre utilizate în diverse tehnici care utilizează aplicarea de forțe biologice în mod continuu în vederea deplasării dinților, prin utilizarea de tehnologii noi (arcuri de sârmă nickel-titaniu martensitic).
Folosirea arcului utilitar introdus face posibilă aplicarea terapiei fixe încă din etapa dentiției timpurii mixte.
Un alt avantaj al tehnicii bioprogresive este că ea nu are ca scop standardizarea absolută a tratamentului. Există desigur câteva principii, însă stabilirea diagnosticului, planificarea și maniera în care este efectuată terapia sunt individualizate pentru a se plia pe nevoile specifice ale fiecărui pacient.
Metoda bioprogresivă nu este o simplă tehnică ortodontică, ci mai degrabă o întreagă filozofie ortodontică.
- Diagnosticarea, determinarea planului de tratament și a etapelor de tratament sunt prioritare.
- Examenul clinic ține seama de individ în ansamblul său, prin intermediul unei abordari holistice ținînd cont de echilibrul morfologic, fiziologic, estetic, postural și psihologic. Dificultatea cazului rezultată în urma acestui tip de examinare influențează alegerile medicului specialist. Medicul specialist va decide asupra celui mai bun plan de tratament de urmat în funcție de gradul de dificultate rezultat în urma acestui examen.
- Planul de tratament își propune identificarea unor soluții optime pentru fiecare pacient în parte, mai degrabă din punct de vedere funcțional și estetic, decât pe obținerea unor valori conforme standardelor și normelor.
Obiectivele pentru dantură, structura scheletală și a țesuturilor moi sunt formulate în urma predicțiilor de creștere și a informațiilor oferite de radiografii și amprentele dentare, în funcție de gradul de dificultate al fiecărui caz.
Integrarea și analizarea proceselor de creștere și maturizare osoasă, dentară și psiho-fiziologică permit tratarea din timp, a anomaliilor ceea ce permite deblochearea potențialului de creștere.
- Orice tratament începe de la conștientizarea și motivarea pacientului, urmate de educarea funcțiilor sale orale.
- Proiectarea aparatelor ortodontice se face în funcție de scopurile obiectivele individualizate, de gradul de dificultate prezentat de dantură și de matricea funcțională care trebuie să asigure stabilitatea axei faciale și controlul tridimensional al mișcărilor dentare.
- Forțele utilizate sunt ușoare și constante, mișcările parazite și fricțiunea sunt limitate, toate acestea fiind luate în calcul în cadrul unei segmentări specifice a arcadelor.
- Dinamica setărilor arcului de bază- element esențial al aparatelor ortodontice- este stabilită în funcție de rolul specific pe care îl are în fiecare secvență de tratament.
Pe baza acestor principii, ne angajăm să:
- Contribuim la îmbunătățirea calității vieții pacienților noștri și la întărirea stimei de sine prinreabilitarea funcționalității și prin optimizarea aspectului lor facial.
- Obținem cel mai bun rezultat posibil pentru ocluzia, aspectul estetic și funcționalitatea fiecărui pacient
- Ne tratăm pacienții în conformitate cu principiile eticii.
- Acționăm în spiritul integrității profesionale, a inovației și urmărind atingerea excelenței.