PAȘII CĂTRE O ÎNGRIJIRE MAI BUNĂ
PAȘII CĂTRE O ÎNGRIJIRE MAI BUNĂ
Consilierea nutrițională pentru fazele de preconcepție și sarcină este un prim pas în acest nou univers al ortodonției preventive timpurii. Aici trebuie inclusă și descurajarea consumului de alcool și droguri recreaționale.
Viitorii părinți trebuie încurajați să mănânce alimente bogate în nutrienți încă dinainte de concepție, nu doar după, pentru a spori șansele de a avea un bebeluș sănătos născut la termen. Unele culturi mai vechi continuă să acorde prioritate acestui subiect. Este important de evaluat în termeni de creștere osoasă, deficitul de vitamine ca fiind responsabil de deformări osoase și chiar de despicătura vălului palatin. S-a dovedit de asemenea că alcoolul și unele droguri recreaționale conduc la defecte congenitale ca maxilarele de mici dimensiuni, prin urmare trebuie recomandată evitarea lor mai ales în timpul sarcinii. Îi încurajăm pe pacienții care își doresc copii să consulte un nutriționist și medicul de familie înainte de concepere pentru a putea promova un mediu sănătos pentru creșterea și dezvoltarea optimă a maxilarelor și căilor aeriene ale fătului.
Se recomandă alăptarea exclusivă la sân în primele 6 luni. Alăptarea ar trebui să fie continuă timp de 12 luni pentru că în primul an de viață creșterea maxilarelor este cea mai activă. Trebuie descurajată hrănirea prea îndelungată cu biberonul, folosirea suzetei și suptul degetului care pot deforma maxilarele și afecta creșterea corectă.
Hrănirea la sân este considerată mai bună pentru creșterea și dezvoltarea maxilarelor bebelușului dar și cu efecte pozitive pentru sănătate de-a lungul întregii vieți pentru că angrenează niște forțe ortopedice benefice asupra maxilarelor. Poate astfel ajuta la demararea unei creșteri sănătoase a maxilarelor cu efecte pozitive asupra sănătății de-a lungul întregii vieți. Alăptarea la sân este o metodă ortodontică și ortopedică preventivă timpurie pentru că forțele implicate în supt au impact asupra maxilarului în timpul unei perioade de creștere rapidă (primul an de viață). Forțele suptului acționează ca niște aparate ortopedice care induc creșterea în față și lateral a maxilarului și a căilor aeriene încă din prima parte a vieții. Se promovează o bună tonicitate musculară la înghițit, o creștere corectă a maxilarului și a căilor aeriene, niște arcade dentare mai late și mai puține malocluzii.
Pe de altă parte, suptul biberonului, suzetei sau degetului creează forțe distructive de ghidare spre spate a maxilarului superior și inferior. Prin constrângere, se vor forma arcade dentare înguste. Obiceiurile de înghițire și tonicitatea mușchilor implicați vor avea de suferit ceea ce va afecta și creșterea corectă a maxilarului și căilor aeriene. Bebelușii și copiii hrăniți cu biberonul au un risc crescut de malocluzie. Studiile arată și că folosirea suzetei crește semnificativ riscul de dezvoltare a unei ocluzii încrucișate. Suzetele pot crea cele mai distructive forțe ortodontice și ortopedice asupra maxilarelor în curs de dezvoltare ale bebelușilor.