Disfuncții ATM
Ortodonția și chirurgia ortognatică oferă soluții eficiente pentru corectarea anomaliilor dentare și maxilare. Aceste proceduri combină tratamente ortodontice cu intervenții chirurgicale pentru a îmbunătăți funcționalitatea și estetica zâmbetului.
De ce să alegi Ortho Institute
Tratament personalizat
Fiecare pacient primește îngrijire specifică de care are nevoie.
Focus pe prevenție
Economisește bani și timp anticipând și prevenind problemele dentare.
Tehnologie de vârf
Echipament modern și tehnologie avansată pentru tratamente precise, eficiente și de ultimă generație.
Parte din familia ta
Suntem mai mult decât o clinică, suntem o parte integrantă a familiei tale, angajați în asigurarea sănătății și a zâmbetului strălucitor al fiecărui membru al familiei tale.
CE SUNT ATM?
Articulațiile temporo-mandibulare, deseori denumite ATM sunt articulațiile care leagă mandibula de craniu. Avem două astfel de articulații, câte una în fața fiecărei urechi, de fiecare parte a gurii. Se întind în jos până la mandibulă și în sus până la tâmplă. Sunt esențiale pentru o funcționare normală a mandibulei inclusiv activități ca mestecatul și vorbitul corect. Există posibilitatea să vă confruntați cu probleme legate de ATM care să vă afecteze calitatea vieții.
Disfuncțiile articulației temporo-mandibulare (ATM) sunt un grup de probleme clinice care afectează ATM, mușchii faciali și alte structuri asociate. În prezent nu există un standard armonizat pentru clasificarea disfuncțiilor ATM, dar criteriile de diagnostic cele mai folosite au fost confirmate de cercetare. Principalele semne și simptome includ dureri, zgomote sub formă de clicuri, dureri ale mușchilor ofaciali sau masticatori și mișcări anormale ale maxilarului. Disfuncțiile ATM constituie o problemă majoră de sănătate publică, fiind o sursă importantă de dureri cronice faciale, care interferează cu activitățile zilnice. Aceste disfuncții sunt de asemenea asociate deseori cu alte simptome care afectează regiunea capului și a gâtului, inclusiv dureri de cap, simptome ale urechilor, disfuncții ale coloanei cervicale și o postură a capului și o postură cervicală modificată. În mod notabil, sunt depistate semne de disfuncții ale ATM la 60-70% din populația generală, însă doar una din patru persoane este chiar conștientă de simptome.
Etiologiile disfuncțiilor ATM nu sunt încă clare, dar printre factorii cauzatori regăsim anomalii ocluzale, stres psihologic, tratamente ortodontice, microtraumatisme, sănătate și nutriție deficitară, hipermobilitate articulară și aport exogen de estrogen.
Principalele opțiuni de tratament pentru disfuncțiile ATM includ terapia ocluzală, psihoterapia, medicația, terapia manuală și chirurgia. În practică, splintul ocluzal este un dispozitiv mobil, fabricat în general din rășină acrilică și conceput să acopere toate suprafețele ocluzale și uneori incizale ale dinților din maxilarul superior și inferior. Terapia cu splint ocluzal este abordarea clinică cea mai utilizată datorită ușurinței, costurilor reduse și indicației largi.
Terapia cu splint reduce în mod eficient nivelurile de durere la pacienții cu disfuncții ale ATM, reduce frecvența durerii la pacienții cu zgomote sub formă de clicuri în ATM.
TRATAMENTUL DIFUNCȚIILOR ATM CU SPLINT OCLUZAL
Atât bruxismul cât și tulburările ATM sunt afecțiuni dureroase tratate frecvent cu ajutorul terapiei cu splint ocluzal.
Splintul sau Gutiera este un dispozitiv care se poartă în gură și este conceput să acopere suprafața mușcăturii.
Utilizarea unui splint de repoziționare pentru ATM poate fi o metodă eficientă de realiniere a maxilarelor și unul din tratamentele cele mai utilizate în problemele de ATM. După ce articulația mandibulară este poziționată corect, veți constata că multe din simptome se vor atenua.
O strategie de tratament solidă a ATM ar trebui să înceapă cu terapia cu splint, pentru că formează baza tratamentului și este o componentă esențială. Este cel mai important instrument terapeutic pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale ATM. Splinturile se pot folosi pentru o varietate de scopuri, inclusiv tratarea tulburărilor temporo-mandibulare, stabilizarea ocluziei, prevenirea deteriorării danturii.
Protejarea discurilor articulațiilor temporo-mandibulare de forțele disfuncționale care pot conduce la perforări sau deplasări permanente este un obiectiv tipic al tratamentului cu splint ocluzal. Crearea unei mușcături stabile și echilibrate este un alt scop al tratamentului, împreună cu îmbunătățirea funcției mușchilor mandibulei și eliminarea durerilor asociate.
Durerile și zgomotele de tipul clicurilor la nivel de ATM ar putea indica o problemă mai serioasă și experții în medicină dentară recomandă pacienților să evite aparate care nu fac obiectul unei recomandări din partea unui specialist.
Pentru pacienții cu bruxism nocturn reușita tratamentului depinde nu numai de examinarea detaliată și planificarea completă înainte de reabilitare, dar și de implementarea perfectă a procedurilor chirurgicale cum ar fi reparația crestei alveolare, alungirea coroanei înainte de tratament și aplicarea unui splint ocluzal rezilient după tratament. Dentiștii trebuie să ia în considerare efectele pe termen lung ale reabilitării ocluzale insistând asupra menținerii igienei orale combinată cu monitorizarea și ajustarea regulată a ocluziei. Reconstrucția orală trebuie să răspundă unor cerințe estetice și de funcție orală în același timp.
Părerile pacienților noștri
ExcelentPe baza a 47 de recenziiTrustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Morosan Veronica25/06/2024La fiecare vizită am avut parte de abordare empatică și călduroasă în contextul tratamentului ortodontic. Echipa minunată și profesionistă. Recomand cu drag!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.dorisdanila20/06/2024Copilul meu de 5 ani a primit și primește în continuare o îngrijire holistică, exact cum avem nevoie pentru ca maxilarul lui să se lărgească si să nu ajungem la o situație mai dureroasă si neplăcută. Planul lui de tratament conține si tratamente adjuvante(de tipul mioterapiei sau a terapiei cranio-sacrale) și în cazul nostru au funcționat și funcționează în continuare. Ce mi-a plăcut la doamna doctor Banică este ca nu ne-a împins sa facem cum zice ea ci sa cercetăm și să vedem care e cea mai bună soluție. De exemplu, deși am fost in repetate rânduri la Orl cu fiul meu si am făcut multe investigații din care reieșea ca totul este bine, numai cu ajutorul dânsei am reușit să aflu cât de mult restricționată este respirația fiului meu. Am primit mai departe recomandări de medici cu adevarat interesati de sănătatea copilului meu si care ne-au ajutat mult. În plus întreaga echipa este foarte bine pregătită și știu sa lucreze cu copiii. Fiul meu e zglobiu și îi e cam frică de medici, dar au reușit sa îl țină în scaunul de dentist cu povești, glume, l-au lăsat să descopere cabinetul și mereu au lucrat în ritmul lui cu multă blândețe și înțelegere.Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Bianca Gab30/05/2024Cea mai buna decizie pe care am luat-o a fost sa am incredere in instinctul meu, documentarea pe care am facut-o pe cont propriu si in echipa de la Ortho Institute ca sa incep tratamentul ortodontic. Sunt abia in a doua luna de tratament si nu imi vine sa cred cat de bine am inceput sa respir, cum limba nu imi mai sta intr-o tensiune constanta pentru ca in sfarsit are locul de care are nevoie, cum pometii si buzele imi sunt mai definite, zambetul larg, santurile nazolabiale s-au diminuat, chiar si ochii imi par mai luminosi si ridicati. O echipa atat de bine formata si informata, atenta la detalii, implicata si un tratament complet, complex, inovativ si holistic. Vin la fiecare control/programare cu entuziasm pentru ca stiu ca doamna doctor Ela Banica si fiecare membru din echipa Ortho Institute sunt absolut cei mai buni. Va multumesc pentru toata munca pe care o depuneti!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Iulia Stancu22/03/2024Un taram magic, unde dispare, ca prin minune, teama de dentist a baietelului meu.🙂. Sunt minunati!
Întrebări frecvente
Chirurgia ortognatică este o intervenție chirurgicală care corectează anomaliile oaselor maxilare și feței, pentru a îmbunătăți masticația, vorbirea și estetica facială. Este necesară atunci când există discrepanțe severe între maxilar și mandibulă care nu pot fi corectate doar cu aparate dentare.
Tratamentul ortodontic preoperator implică purtarea aparatului dentar pentru alinierea dinților și pregătirea oaselor maxilare pentru intervenție. După operație, tratamentul ortodontic continuă pentru a stabiliza rezultatele și a asigura o mușcătură corectă și estetică.
Recuperarea după un implant dentar variază de la pacient la pacient, dar în general durează între câteva zile și câteva săptămâni. Procesul de osteointegrare, în care implantul se fixează în os, poate dura câteva luni.
Recuperarea completă poate dura câteva luni, dar majoritatea pacienților revin la activitățile normale în aproximativ 2-3 săptămâni. În primele zile după operație, pacienții pot experimenta umflături și disconfort, care se reduc treptat.
Ca orice intervenție chirurgicală, chirurgia ortognatică prezintă riscuri, cum ar fi infecții, sângerări, reacții adverse la anestezie și probleme temporare sau permanente ale nervilor faciali. Cu toate acestea, aceste riscuri sunt rare și pot fi gestionate eficient de către echipa medicală.
Te așteptăm la Ortho Institute
Strada Roma 42A, Sector 1, București
Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sâmbătă: 10:00 – 18:00
Duminică: Închis