Nutriție
Ortodonția și chirurgia ortognatică oferă soluții eficiente pentru corectarea anomaliilor dentare și maxilare. Aceste proceduri combină tratamente ortodontice cu intervenții chirurgicale pentru a îmbunătăți funcționalitatea și estetica zâmbetului.
De ce să alegi Ortho Institute
Tratament personalizat
Fiecare pacient primește îngrijire specifică de care are nevoie.
Focus pe prevenție
Economisește bani și timp anticipând și prevenind problemele dentare.
Tehnologie de vârf
Echipament modern și tehnologie avansată pentru tratamente precise, eficiente și de ultimă generație.
Parte din familia ta
Suntem mai mult decât o clinică, suntem o parte integrantă a familiei tale, angajați în asigurarea sănătății și a zâmbetului strălucitor al fiecărui membru al familiei tale.
Nutriție
Masticația este foarte importantă, însă majoritatea oamenilor nu mestecă alimentele suficient. Acest lucru poate conduce la o digestie proastă, un aport nutrițional slab și alte probleme de sănătate. Atunci când mestecăm corect, alimentele nu numai că sunt mărunțite din punct de vedere fizic ceea ce le mărește suprafața, dar activitatea enzimatică a amilazei salivare este și ea intensificată pentru o digestie parțială a amidonului. Această enzimă începe așadar un proces de pre-digestie a alimentelor și transmite către stomac mesajul că „mâncarea este pe drum”. Este un reflex specific care pornește de la maxilare către stomac și căile digestive, stimulând secreția de enzime digestive. Dacă nu mestecăm, nu vom avea o forță enzimatică suficientă care să descompună alimentele și să le metabolizeze corect.
Hrănirea este o necesitate de bază pentru toate organismele pentru a putea supraviețui. Este esențială nu numai din perspectiva creșterii și dezvoltării, ci și pentru producerea de energie necesară desfășurării diverselor funcții ale organismului.
Consiliul pentru alimentație și nutriție al Asociației Medicale Americane definește nutriția astfel: „Știința alimentelor, a substanțelor nutritive și a altor substanțe de acest gen, acțiunea lor, interacțiunile și echilibrul în raport cu sănătatea și bolile, precum și procesele prin care organismul ingeră, digeră, absoarbe, transportă, utilizează și elimină substanțele alimentare”.
Erupția dentară reprezintă mecanismul de mișcare axială a germenului dentar de la osul alveolar la o poziție funcțională de ocluzie în cavitatea orală. Mai mulți factori pot afecta erupția dinților temporari și permanenți. Unele studii sugerează că greutatea redusă la naștere și prematuritatea, condițiile endocrine, etnia, aspectele socioeconomice și starea nutrițională, cum ar fi malnutriția (subponderalitatea) și obezitatea, pot afecta erupția dentară, ducând la o întârziere sau la o erupție și exfoliere precoce a dinților temporari.
Nutriția reprezintă un factor fundamental în creșterea și dezvoltarea copilului. Malnutriția infantilă este încă o problemă de sănătate publică care afectează 1 din 12 copii la nivel mondial. Această condiție crește riscul de afectare a dezvoltării fizice și cognitive a copilului, crescând astfel riscul de deces din cauza bolilor infecțioase. Pe de altă parte, supraponderalitatea și obezitatea sunt, de asemenea, asociate cu multe afecțiuni sistemice care afectează sănătatea copilului și au devenit o problemă de sănătate publică în ultimele decenii datorită prevalenței și comorbidităților lor ridicate.
Relația dintre starea nutrițională și sănătatea orală/afecțiunile orale a devenit unul dintre cele mai investigate subiecte în ultimele decenii. Nu este un concept nou faptul că aspectele nutriționale ar putea influența dezvoltarea scheletică și dentară. Studiile au arătat că deficiențele de calciu, vitamina D, vitamina B și acid ascorbic pot fi legate de diferite forme de boală parodontală. Malnutriția/subponderalitatea poate modifica erupția dentară întârziind exfolierea dinților temporari și erupția dinților permanenți. Obezitatea poate afecta metabolismul copilului, ducând la o erupție și o exfoliere precoce a dinților temporari. Datele existente susțin că erupția dentară este influențată de indicele de masă corporală (IMC) al copilului.
Ca societate, am ajuns să acceptăm diverse probleme dentare ale copiilor noștri drept normale sau bazate pe factori genetici; totuși, așa cum tocmai am văzut, cercetarea antropologică deosebită indică faptul că aceste condiții nu sunt de fapt genetice, ci sunt cauzate de lipsa nutrienților vitali în perioada formativă de dezvoltare. Această malnutriție și consecințele sale privind malocluziile dentare rezultă dintr-o nutriție maternă insuficientă înainte și în timpul sarcinii și o nutriție necorespunzătoare în timpul alăptării, în perioada copilăriei și a creșterii timpurii. Culturile tradiționale urmau diete speciale înainte de concepție, adesea cu unu și chiar doi ani înainte de naștere. Aceste alimente furnizau nutrienți importanți esențiali pentru dezvoltarea adecvată a nou-născutului, cum ar fi vitaminele A, D, E și K2.
Importanța nutriției în timpul dezvoltării și pentru menținerea țesuturilor orale Creșterea și dezvoltarea tuturor țesuturilor și structurilor, inclusiv a cavității orale, depind direct de o nutriție adecvată. Dezvoltarea dinților începe în uter și continuă până în al treilea deceniu de viață, când molarul de minte apare în cavitatea orală, iar toți dinții își completează formarea rădăcinii. După apariția în cavitatea orală, coroanele dentare devin expuse mediului oral. În momentul apariției, rădăcinile dentare sunt incomplete, iar pe măsură ce mișcarea eruptivă continuă, țesuturile din jurul dinților se modelează și se remodelă, ca parte a creșterii generale, iar această activitate continuă și în viața adultă. Atât în tineri, cât și în adulți, nutriția joacă un rol crucial în determinarea naturii creșterii țesuturilor, a remodelării și a răspunsului individual la provocările fizice și chimice. Prin urmare, toate grupurile de vârstă depind de o nutriție bună și constantă.
Dezvoltarea orală (inclusiv mineralizarea dentară) începe în utero, iar nutriția prenatală a mamei este primul factor important care afectează dezvoltarea orală finală a copilului. Deficiențele materne de acid folic, riboflavină și zinc în timpul sarcinii pot duce la anomalii craniofaciale severe, cum ar fi gura de lup și palatoschizisul la copil. Malnutriția generală și deficiențele specifice de nutrienți (precum și toxicitățile nutrienților) în timpul dezvoltării dentare pot afecta în mod advers dimensiunea, formarea și modelul de erupție al dinților. De exemplu, deficiența de proteină în copilărie timpurie poate afecta dimensiunea și secvența de erupție a dinților. Deficiența de vitamina C poate modifica formarea colagenului și dezvoltarea osoasă. În țările în curs de dezvoltare, unde malnutriția este răspândită, astfel de defecte legate de nutriție sunt observate frecvent. În țările dezvoltate, totuși, malnutriția evidentă și deficiențele specifice de nutrienți sunt mai puțin obișnuite. Cu toate acestea, probleme legate de toxicitatea nutrienților pot apărea, totuși.
Rolul dietei în cariile dentare După erupție, dinții sunt cei mai susceptibili la carii dentare (2-5 ani pentru dinții decidui și adolescența timpurie pentru dinții permanenți). Cariile dentare rezultă din demineralizarea smalțului dentar și a dentinei de către acizii organici formați prin metabolismul bacteriilor din zaharurile alimentare. Dezvoltarea cariilor dentare este influențată în primul rând de cantitatea totală de timp în care carbohidrații fermentabili (zaharuri simple: mono și disaharide) intră în contact cu placa cariogenică. Prin urmare, frecvența consumului, forma zahărului (indicând retenția zahărului în gură) și momentul consumului (la sau între mese) sunt factori importanți în determinarea riscului de carii. Este important să ne amintim că cantitatea totală de zaharuri consumate nu pare să fie cel mai important factor în potențialul cariogen al dietei. Modelele alimentare care includ gustare frecventă/sorbituri de alimente sau băuturi care conțin zaharuri simple sunt mai predispuse la dezvoltarea cariilor decât gustarea mai rară.
Rolul mestecatului în sănătatea orală Mestecatul este foarte important, dar majoritatea oamenilor nu mestecă suficient hrana. Acest lucru poate duce la o digestie slabă, la o absorbție slabă a nutrienților și la alte probleme de sănătate conexe. Atunci când mestecăm adecvat, hrana nu este doar mărunțită fizic, crescând suprafața acesteia, ci și activitatea enzimatică a amilazei salivare este intensificată pentru o digestie parțială a amidonului. Această enzimă inițiază un proces de pre-digestie a hranei și transmite stomacului semnalul că „mâncarea este în drum”. Este un reflex foarte specific care merge de la maxilare către stomac și tractul digestiv, stimulând secreția de enzime digestive. Dacă nu mestecăm, nu vom avea o putere enzimatică optimă pentru a descompune hrana și a o metaboliza corespunzător.
Părerile pacienților noștri
ExcelentPe baza a 47 de recenziiTrustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Morosan Veronica25/06/2024La fiecare vizită am avut parte de abordare empatică și călduroasă în contextul tratamentului ortodontic. Echipa minunată și profesionistă. Recomand cu drag!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.dorisdanila20/06/2024Copilul meu de 5 ani a primit și primește în continuare o îngrijire holistică, exact cum avem nevoie pentru ca maxilarul lui să se lărgească si să nu ajungem la o situație mai dureroasă si neplăcută. Planul lui de tratament conține si tratamente adjuvante(de tipul mioterapiei sau a terapiei cranio-sacrale) și în cazul nostru au funcționat și funcționează în continuare. Ce mi-a plăcut la doamna doctor Banică este ca nu ne-a împins sa facem cum zice ea ci sa cercetăm și să vedem care e cea mai bună soluție. De exemplu, deși am fost in repetate rânduri la Orl cu fiul meu si am făcut multe investigații din care reieșea ca totul este bine, numai cu ajutorul dânsei am reușit să aflu cât de mult restricționată este respirația fiului meu. Am primit mai departe recomandări de medici cu adevarat interesati de sănătatea copilului meu si care ne-au ajutat mult. În plus întreaga echipa este foarte bine pregătită și știu sa lucreze cu copiii. Fiul meu e zglobiu și îi e cam frică de medici, dar au reușit sa îl țină în scaunul de dentist cu povești, glume, l-au lăsat să descopere cabinetul și mereu au lucrat în ritmul lui cu multă blândețe și înțelegere.Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Bianca Gab30/05/2024Cea mai buna decizie pe care am luat-o a fost sa am incredere in instinctul meu, documentarea pe care am facut-o pe cont propriu si in echipa de la Ortho Institute ca sa incep tratamentul ortodontic. Sunt abia in a doua luna de tratament si nu imi vine sa cred cat de bine am inceput sa respir, cum limba nu imi mai sta intr-o tensiune constanta pentru ca in sfarsit are locul de care are nevoie, cum pometii si buzele imi sunt mai definite, zambetul larg, santurile nazolabiale s-au diminuat, chiar si ochii imi par mai luminosi si ridicati. O echipa atat de bine formata si informata, atenta la detalii, implicata si un tratament complet, complex, inovativ si holistic. Vin la fiecare control/programare cu entuziasm pentru ca stiu ca doamna doctor Ela Banica si fiecare membru din echipa Ortho Institute sunt absolut cei mai buni. Va multumesc pentru toata munca pe care o depuneti!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Iulia Stancu22/03/2024Un taram magic, unde dispare, ca prin minune, teama de dentist a baietelului meu.🙂. Sunt minunati!
Întrebări frecvente
Chirurgia ortognatică este o intervenție chirurgicală care corectează anomaliile oaselor maxilare și feței, pentru a îmbunătăți masticația, vorbirea și estetica facială. Este necesară atunci când există discrepanțe severe între maxilar și mandibulă care nu pot fi corectate doar cu aparate dentare.
Tratamentul ortodontic preoperator implică purtarea aparatului dentar pentru alinierea dinților și pregătirea oaselor maxilare pentru intervenție. După operație, tratamentul ortodontic continuă pentru a stabiliza rezultatele și a asigura o mușcătură corectă și estetică.
Recuperarea după un implant dentar variază de la pacient la pacient, dar în general durează între câteva zile și câteva săptămâni. Procesul de osteointegrare, în care implantul se fixează în os, poate dura câteva luni.
Recuperarea completă poate dura câteva luni, dar majoritatea pacienților revin la activitățile normale în aproximativ 2-3 săptămâni. În primele zile după operație, pacienții pot experimenta umflături și disconfort, care se reduc treptat.
Ca orice intervenție chirurgicală, chirurgia ortognatică prezintă riscuri, cum ar fi infecții, sângerări, reacții adverse la anestezie și probleme temporare sau permanente ale nervilor faciali. Cu toate acestea, aceste riscuri sunt rare și pot fi gestionate eficient de către echipa medicală.
Te așteptăm la Ortho Institute
Strada Roma 42A, Sector 1, București
Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sâmbătă: 10:00 – 18:00
Duminică: Închis