• Cart is empty.

Ortodonție și chirurgie ortognatică

Ortodonția și chirurgia ortognatică oferă soluții eficiente pentru corectarea anomaliilor dentare și maxilare. Aceste proceduri combină tratamente ortodontice cu intervenții chirurgicale pentru a îmbunătăți funcționalitatea și estetica zâmbetului. 

De ce să alegi Ortho Institute

Tratament personalizat

Fiecare pacient primește îngrijire specifică de care are nevoie.

Focus pe prevenție

Economisește bani și timp anticipând și prevenind problemele dentare.

Tehnologie de vârf

Echipament modern și tehnologie avansată pentru tratamente precise, eficiente și de ultimă generație.

Parte din familia ta

Suntem mai mult decât o clinică, suntem o parte integrantă a familiei tale, angajați în asigurarea sănătății și a zâmbetului strălucitor al fiecărui membru al familiei tale.

Ortodonție și chirurgie ortognatică

Există situații când tratamentul ortodontic nu este suficient pentru corectarea malocluziei. Când funcționalitatea, estetica și sănătatea orală în ansamblul ei impun o abordare chirurgicală pentru corectarea maxilarului și îmbunătățirea aspectului, masticației, vorbirii și respiraţiei. Aici intervine chirurgica ortognatică. Un tip de terapie chirurgicală cu beneficii multiple și un impact semnificativ asupra calității vieții. 

Cu expertiză în prevenirea, interceptarea și corectarea malocluziilor, echipa Ortho Institute abordează integrat fiecare caz. Creăm planuri terapeutice personalizate, care îmbină armonios toate tipurile de tratament necesare și potențează rezultatele, asigurând pentru fiecare pacient îngrijirea optimă, adaptată nevoilor sale specifice. 

Dacă suferi de dizarmonii dento-faciale, cu sau fără dezechilibre asociate, Ortho Institute poate fi soluția pentru problemele tale. Abordarea holistică după care ne ghidăm reprezintă nu doar un tratament punctual al problemelor dentare sau estetice, ci este gândită pentru a-ți sănătatea și bunăstarea pe termen lung. 

Ce este chirurgia ortognatică?

Chirurgia ortognată, cum mai este numită această ramură a chirurgiei maxilo-faciale, este o procedură complexă de corectare a poziției maxilarului și mandibulei, atunci când acestea sunt afectate de o dezvoltare anormală sau când există o deviere semnificativă de la o aliniere corectă. Prin intervenția chirurgilor specializați în chirurgie orală și maxilo-facială, pot fi îndreptate o gamă largă de anomalii minore și majore, inclusiv malocluzia dentară, care este nu doar o sursă de disconfort, ci și de probleme asociate: dificultăți de masticație și de vorbire, probleme ale articulației temporo-mandibulare, apnee obstructivă în somn, dizarmonie facială. 

Impactul acestor defecte osoase asupra calității vieții este semnificativ și decizia de a le corecta trebuie luată cât mai devreme după dezvoltarea completă a maxilarului (chirurgia ortognatică se adresează exclusiv adulților). Astfel, pot fi prevenite sau limitate afectarea funcțională și estetică. 

Când sunt indicate intervențiile de chirurgie ortognatică

Necesitatea completării planului terapeutic cu o intervenție de chirurgie ortognatică apare când obiectivele tratamentului sunt imposibil de atins exclusiv prin ortodonție. Mai exact, când există: 

  • prognatism sau retrognatism (subdezvoltare a maxilarului sau mandibulei);  
  • dizarmonii dento-maxilare; 
  • probleme de respirație precum apneea obstructivă în somn, din cauza anomaliilor dento-maxilare; 
  • malocluzie severă; 
  • dificultăți în timpul masticației sau vorbirii; 
  • asimetrii faciale semnificative; 
  • probleme ale articulației temporo-mandibulare, care se pot manifesta prin blocarea mandibulei sau limitarea deschiderii gurii, pocnituri și dureri la nivelul articulației mandibulare. 

Ce rol are chirurgia ortognatică în tratamentul afecțiunilor maxilo-faciale

Funcționalitatea aparatului maxilo-facial poate fi grav afectată de o poziție incorectă a oaselor maxilare. O astfel de anomalie poate influența negativ masticația, vorbirea și respirația, fiind o sursă de durere cronică, disconfort și tensiune musculară. Chirurgia ortognatică joacă un rol crucial în tratamentul complex al acestor afecțiuni, deoarece corectează nu doar alinierea dentară, ci și poziția anatomică a oaselor maxilare, pentru a obține un contur al feței mai armonios și o ocluzie corectă, elemente esențiale pentru funcționalitate și estetică. 

Este important de reținut că operația ortognată este invariabil precedată și urmată de un tratament ortodontic. Aparatul dentar pregătește dinții pentru alinierea corectă prin intervenție chirurgicală și facilitează reabilitarea funcțională și estetică după aceasta. 

Beneficiile estetice și funcționale ale operațiilor ortognate

Beneficiile chirurgiei ortognate sunt multiple și țin atât de îmbunătățirea estetică a conturului facial, cât și de restaurarea funcționalității aparatului dento-facial. Printre beneficiile repoziționării chirurgicale a maxilarului se numără: 

  • alinierea corectă a maxilarului și danturii; 
  • corectarea mușcăturii și masticației; 
  • fluidizarea vorbirii;  
  • ameliorarea problemelor respiratorii; 
  • creșterea calității somnului; 
  • corectarea asimetriilor faciale; 
  • armonizarea și echilibrarea conturului facial; 
  • obținerea unui zâmbet estetic. 

Pe termen lung, acest tratament este completat de noi beneficii. De exemplu, este eliminat riscul de a dezvolta probleme digestive, pe fondul unei masticații deficitare. Totodată, sunt prevenite uzura prematură a dinților și riscul de afecțiuni parodontale și carii – alinierea corectă permite efectuarea igienei dentare corecte și păstrarea sănătății orale. Iar per total, este îmbunătățită semnificativ calitatea vieții. 

Pașii intervențiilor de chirurgie ortognatică

Corectarea chirurgicală a maxilarului este un proces amplu, în care operația ortognată joacă rolul central, dar trebuie precedată de tratament ortodontic și de o serie de investigații de precizie. Planul terapeutic este gestionat de o echipă multidisciplinară, alcătuită din experți în ortodonție și chirurgie maxilo-facială. Iată care sunt etapele acestuia: 

Diagnostic și plan de tratament

Primul pas în planificarea unei operații ortognate este diagnosticarea malocluziei și/sau a anomaliei faciale care trebuie corectată. Această etapă implică o colaborare strânsă între ortodont și chirurgul maxilo-facial. Se efectuează investigații imagistice și se fac fotografii și modele dentare pentru a evalua poziția oaselor și a dinților. Pe baza acestora, se alcătuiește un plan de tratament personalizat, care include tratament ortodontic preoperator și intervenția chirurgicală ortognatică. 

Tratament ortodontic preoperator

Înainte de operația ortognată, pacientul urmează un tratament ortodontic de pregătire, care poate dura între 12 și 18 luni. Un aparat dentar sau gutiere de aliniere sunt folosite pentru a îndrepta dinții, astfel încât, după intervenția chirurgicală de corectarea a osaturii maxilo-faciale, să fie posibilă obținerea unei mușcături corecte. 

Intervenția chirurgicală

Operația se efectuează sub anestezie generală, durata variind în funcție de complexitatea cazului. Chirurgul maxilo-facial face incizii în interiorul gurii, pemntru a evita cicatricile externe, și repoziționează osul maxilar și/sau mandibula folosind tije metalice și șuruburi pentru fixare. Aceasta procedură poate implica osteotomia, adică tăierea și repoziționarea osului maxilar, mandibular sau a ambelor. 

Aparatul dentar sau gutierele de aliniere montate preoperator rămân în gură în timpul intervenției, pentru a ajuta la stabilizarea chirurgicală în timpul procedurii și după aceasta. 

Operația ortognatică se realizează doar după dezvoltarea completă a maxilarului. De obicei, acest proces se încheie la vârsta de 16 ani la fete, și la 18 ani în cazul băieților. Procedurile preoperatorii de aliniere a dinților pot fi începute cu un an sau doi înainte de această vârstă. 

Postoperator

După intervenția chirurgicală, pacientul resimte disconfort și durere la locul intervenției, gestionabile prin administrarea de antialgice și antiinflamatoare. De asemenea, pot apărea umflături și vânătăi în regiunea maxilo-facială, care se vor reduce treptat. O perioadă, trebuie urmate recomandările medicului privind alimentația, igiena orală și limitarea activității fizice. 

Recuperarea după o intervenție de chirurgie ortognatică

Recuperarea după o intervenție de chirurgie ortognatică este treptată și necesită o perioadă de repaus. Majoritatea pacienților revin la activitățile normale în 2-4 săptămâni, dar vindecarea completă a oaselor și ajustarea funcționalității dentare pot dura între 6 luni și un an. În acest timp, pacienții sunt în permanență supravegheați de echipa medicală, care monitorizează procesul de vindecare și rezultatele obținute. Ortodontul poate continua tratamentul pentru ajustări de finețe ale aliniamentului dentar. 

Este esențial ca pacienții să urmeze recomandările postoperatorii ale chirurgului pentru a preveni complicațiile. Fixarea oaselor cu tije metalice și șuruburi asigură stabilitatea și permite o vindecare corectă, însă uneori pot apărea complicații, precum infecții sau instabilitate, care necesită o monitorizare atentă. 

Tratamentul complet de ortodonție și chirurgie ortognatică necesită, de obicei, aproximativ 18-24 de luni pentru a se încheia. La finalul acestei perioade, beneficiile estetice și funcționale sunt semnificative. 

La Ortho Institute primești îngrijirea de care ai nevoie

Să ai grijă de sănătatea ta orală înseamnă să ai grijă de sănătatea ta generală. La Ortho Institute, centru de excelență în ortodonție, respirație și postură, știm că problemele de ortodonție sunt parte integrantă a unor dezechilibre profunde și cauze ale unor complicații funcționale și estetice, de aceea, folosim o abordare holistică menită să soluționeze nu doar problema dento-facială, ci și afecțiunile corelate. Misiunea noastră este tratarea pacienților în ansamblu și creșterea calității vieții lor pe termen mediu și lung. 

Dacă ești în căutarea unei echipe de experți în chirurgie ortognatică, estetică facială, estetică dentară, ocluzie funcțională și sănătate parodontală, te așteptăm la Ortho Institute. Un plan personalizat, întocmit cu grijă de medicii noștri, îți poate asigura viața de calitate pe care ți-o dorești. Contactează-ne sau solicită o programare online și fă primul pas spre îmbunătățirea sănătății orală. 

Părerile pacienților noștri

Întrebări frecvente

Chirurgia ortognatică este o intervenție chirurgicală care corectează anomaliile oaselor maxilare și feței, pentru a îmbunătăți masticația, vorbirea și estetica facială. Este necesară atunci când există discrepanțe severe între maxilar și mandibulă care nu pot fi corectate doar cu aparate dentare.

Tratamentul ortodontic preoperator implică purtarea aparatului dentar pentru alinierea dinților și pregătirea oaselor maxilare pentru intervenție. După operație, tratamentul ortodontic continuă pentru a stabiliza rezultatele și a asigura o mușcătură corectă și estetică.

Recuperarea după un implant dentar variază de la pacient la pacient, dar în general durează între câteva zile și câteva săptămâni. Procesul de osteointegrare, în care implantul se fixează în os, poate dura câteva luni.

Recuperarea completă poate dura câteva luni, dar majoritatea pacienților revin la activitățile normale în aproximativ 2-3 săptămâni. În primele zile după operație, pacienții pot experimenta umflături și disconfort, care se reduc treptat.

Ca orice intervenție chirurgicală, chirurgia ortognatică prezintă riscuri, cum ar fi infecții, sângerări, reacții adverse la anestezie și probleme temporare sau permanente ale nervilor faciali. Cu toate acestea, aceste riscuri sunt rare și pot fi gestionate eficient de către echipa medicală.

Te așteptăm la Ortho Institute

Strada Roma 42A, Sector 1, București

Luni – Vineri 12:00 – 20:00

Sâmbătă: 10:00 – 18:00

Duminică: Închis

0722 884 433