Terapie Craniosacrală
Ortodonția și chirurgia ortognatică oferă soluții eficiente pentru corectarea anomaliilor dentare și maxilare. Aceste proceduri combină tratamente ortodontice cu intervenții chirurgicale pentru a îmbunătăți funcționalitatea și estetica zâmbetului.
De ce să alegi Ortho Institute
Tratament personalizat
Fiecare pacient primește îngrijire specifică de care are nevoie.
Focus pe prevenție
Economisește bani și timp anticipând și prevenind problemele dentare.
Tehnologie de vârf
Echipament modern și tehnologie avansată pentru tratamente precise, eficiente și de ultimă generație.
Parte din familia ta
Suntem mai mult decât o clinică, suntem o parte integrantă a familiei tale, angajați în asigurarea sănătății și a zâmbetului strălucitor al fiecărui membru al familiei tale.
Terapie Craniosacrală
Terapia craniosacrală reprezintă o tehnică terapeutică blândă, non-invazivă, care își propune să elibereze tensiunile din rețeaua de țesut conjunctiv a corpului, cunoscută sub numele de fascie. Prin această abordare delicată, terapia promovează alinarea durerii cauzate de migrene, dureri cervicale sau efecte secundare ale tratamentelor mai multor probleme medicale. Află de la specialiștii Ortho Institute ce este terapia craniosacrală și cum te poate ajuta să te simți mai bine.
Ce este terapia craniosacrală?
Terapia craniosacrală este o tehnică manuală benefică, utilizată pentru a sprijini procesele naturale de vindecare ale corpului. Aceasta poate ajuta la ameliorarea durerilor, precum cele de cap sau de gât, și la reducerea efectelor secundare ale unor tratamente medicale, inclusiv cele oncologice. De regulă, este recomandată ca terapie complementară, fiind utilizată împreună cu alte metode de tratament.
Concentrându-se pe sistemul craniosacral, care include structuri precum membranele meningeale, oasele craniene, coloana vertebrală, osul sacru, coccisul și lichidul cefalorahidian – primele straturi ale sistemului nervos central, terapia craniosacrală are ca scop corectarea dezechilibrelor subtile care pot influența buna funcționare a organismului.
Terapeutului aplică delicat mâine pe corpul persoanei tratate, cu scopul de a facilita eliberarea tensiunii din țesutul conjunctiv al corpului, cunoscut sub denumirea de „fascia”. Fascia reprezintă o rețea prezentă în tot corpul care susține structuri esențiale precum organele, glandele, nervii, mușchii, vasele de sânge, creierul și măduva spinării.
Având în vedere că organismul uman este interconectat atât structural, cât și funcțional, o anumită zonă a corpului poate influența alte părți. Astfel, scopul terapiei craniosacrale este cel de a elibera tensiunile acumulate, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea funcționării întregului corp prin procesele de autoreglare, auto-corectare și auto-vindecare.
Cum se desfășoară terapia craniosacrală
O ședință de terapie craniosacrală este similară cu terapia prin masaj, dar cu o diferență importantă: în timpul tratamentului, veți rămâne complet îmbrăcat.
Pentru a sprijini relaxarea, este posibil să ascultați muzică liniștitoare, iar iluminarea din cameră va fi redusă, creând o atmosferă calmantă. În câțiva pași, o ședință de terapie craniosacrală decurge astfel:
Discuția cu terapeutul
Începi printr-o discuție cu terapeutul, care îți va adresa întrebări legate de istoricul medical și eventualele probleme de sănătate. Terapeutul va analiza obiectivele pe care le ai pentru ședința respectivă, pentru a personaliza tratamentul.
Tehnica de terapie craniosacrală
Vei sta întins pe o masă de masaj sau, în funcție de nevoi, pe un scaun. Terapeutul va aplica o presiune delicată cu mâinile pe zonele corpului, cum ar fi capul, gâtul, spatele (în zona coloanei vertebrale) sau alte regiuni unde resimțiți disconfort. Este normal să experimentați o stare profundă de relaxare pe parcursul terapiei.
În timpul ședinței, terapeutul va verifica constant dacă te simți confortabil. Acesta îți explica ce va face înainte de a aplica orice atingere, pentru a vă asigura că sunteți la curent cu fiecare pas al procesului. Dacă în orice moment se întâmplă să nu te simți, este important să îi comunici acest lucru.
Durata ședinței
O sesiune de terapie craniosacrală durează, de obicei, între 30 și 60 de minute. Pentru a obține cele mai bune rezultate, pot fi necesare mai multe ședințe, în funcție de obiectivele și nevoile tale.
Post-ședință
După o sesiune, este posibil să simțiți o perioadă scurtă de ajustare, parte a procesului natural de vindecare. Acest lucru poate însemna o conștientizare crescută a simptomelor.
Unele persoane raportează îmbunătățiri după una sau două ședințe, însă pentru probleme de lungă durată, este posibil să fie necesare mai multe ședințe.
Beneficiile terapiei
Deoarece terapia craniosacrală este un tratament blând și non-invaziv, este potrivită pentru o gamă largă de persoane, de la nou-născuți până la vârstnici. Această terapie este adesea aleasă de femeile însărcinate, de mamele care au avut nașteri dificile sau traumatizante, precum și de bebelușii lor, pentru a sprijini procesul de vindecare și echilibrare post-natală. Eliberarea tensiunilor și a fricii reținute în corp ajută atât mama, cât și copilul să ajungă într-o stare de calm și relaxare.
Terapia craniosacrală sprijină capacitatea naturală a corpului de a se echilibra, reface și vindeca, având totodată un efect semnificativ în reducerea stresului și în stimularea energiei de bază a organismului. Specialistul identifică și eliberează tensiunile acumulate în corp, într-un mod confortabil. Mulți pacienți raportează o stare de calm profund și revigorare, însoțite de o claritate mentală crescută și un sentiment general de bine, atât în timpul, cât și după ședințele de terapie.
Terapia craniosacrală poate adresa o gamă largă de probleme de sănătate, fiind deosebit de utilă pentru:
- Persoane care se confruntă cu dureri cronice sau afecțiuni musculare și scheletice.
- Persoane care suferă de migrene, dureri de cap sau afecțiuni legate de stres.
- Persoane cu dezechilibre emoționale sau probleme legate de stres.
De asemenea, terapia craniosacrală poate fi benefică și pentru cei care își doresc relaxare, îmbunătățirea funcționării generale a corpului sau susținerea mecanismelor naturale de auto-vindecare ale organismului.
Potrivit datelor, această terapie poate fi extrem de benefică și în reducerea anxietății și depresiei. Considerată o formă de terapie bazată pe mindfulness, ajută pacienții să își direcționeze atenția către respirație, eliberându-i astfel de gândurile stresante și provocatoare.
Contraindicații ale terapiei craniosacrale
Terapia craniosacrală este, în general, o practică sigură, dacă este realizată de către un practician instruit și experimentat. Totuși, există anumite afecțiuni sau situații în care aplicarea acestei terapii nu este recomandată. De exemplu, persoanele care prezintă febră sau infecții active nu ar trebui să facă terapie craniosacrală.
De asemenea, persoanele care suferă de tulburări de sângerare sau care au hemoragii active trebuie să evite terapia craniosacrală. Pacienții care au suferit anumite probleme cardiovasculare, precum anevrism, AVC – nu sunt considerați nici ei candidați adecvați pentru acest tip de terapie.
Persoanele care au suferit intervenții chirurgicale recente sau traume fizice importante ar trebui să evite această terapie până când procesul de vindecare este complet. În aceste cazuri, aplicarea terapiei ar putea interfere cu recuperarea normală a organismului.
Este esențial ca fiecare pacient să fie evaluat cu atenție de către terapeut înainte de a începe tratamentul. Acest lucru garantează că terapia craniosacrală este administrată într-un mod sigur și eficient, în concordanță cu nevoile și condițiile individuale ale fiecărei persoane.
Afecțiuni tratate cu terapie craniosacrală
Terapia craniosacrală s-a dovedit utilă într-o gamă foarte largă de probleme medicale. Este important de menționat însă că terapia craniosacrală nu înlocuiește îngrijirea medicală primară, ci poate fi folosită ca un tratament complementar, lucrând în paralel cu serviciile oferite de medicii de specialitate.
Terapie craniosacrală pentru migrene
Peste un miliard de persoane din întreaga lume suferă de migrene în fiecare an. Masajul craniosacral are aplicații dovedite în reducerea sau eliminarea migrenelor, fiind astfel o tehnică populară și eficientă pentru tratarea acestora.
Ameliorarea durerii cronice și a stresului
S-a demonstrat că terapia craniosacrală este eficientă în tratarea durerilor cronice, a durerilor de cap, a depresiei, anxietății, tulburării de stres post-traumatic, disfuncțiilor articulațiilor temporomandibulare, fibromialgiei, sindromului de oboseală cronică, problemelor digestive, tulburărilor din spectrul autist, dificultăților de învățare și multe altele. Terapia craniosacrală poate, de asemenea, să îmbunătățească flexibilitatea gâtului și amplitudinea mișcărilor.
Reduce inflamația și induce relaxarea
Îmbunătățirea fluxului de lichid cefalorahidian prin țesuturile corpului ajută la reducerea inflamației și promovează relaxarea profundă. Prin atingerea delicată și comunicarea verbală cu pacientul în timpul ședințelor de terapie craniosacrală, specialistul poate evalua zonele cu blocaje din corp și poate lucra pentru a elibera aceste blocaje, contribuind astfel la îmbunătățirea stării generale a persoanei.
Terapia craniosacrală ca parte din programul de tratament al multor boli
Pe lângă problemele enunțate deja, terapia craniosacrală poate fi o abordare eficientă în gestionarea unei varietăți de afecțiuni fizice și psihologice, fiind adesea utilizată ca parte integrantă a unui plan terapeutic mai amplu. Această metodă a demonstrat rezultate pozitive în tratamentul diverselor probleme medicale, contribuind la îmbunătățirea stării generale de sănătate a pacienților:
- Boala Alzheimer
- Autism
- Durere de spate
- Leziuni cerebrale
- Oboseală cronică
- Colici
- Demență
- Fibromialgie
- Tulburări ale sistemului imunitar
- Durere cervicală
- Scolioză
- Leziuni ale măduvei spinării
Terapia craniosacrală la Ortho Institute
La Ortho Institute, înțelegem importanța unui tratament personalizat și non-invaziv care să sprijine procesul natural de vindecare al corpului tău. Terapia craniosacrală este una dintre cele mai eficiente metode de a reduce tensiunile acumulate, de a ameliora durerea cronică și de a îmbunătăți echilibrul general al organismului, de aceea această metodă face parte din portofoliul nostru de servicii.
Terapia craniosacrală reprezintă o completare esențială și în practica stomatologică, având un impact semnificativ asupra eficienței tratamentelor dentare și a satisfacției pacienților. Integrând tehnici craniosacrale în rutina zilnică, profesioniștii din domeniul stomatologic pot obține rezultate remarcabile, îmbunătățind nu doar tratamentele dentare, dar și sănătatea generală.
Terapia craniosacrală oferă o abordare holistică a mecanismului dentar, dincolo de maxilar și mandibulă, având beneficii asupra întregii structuri cranio-cervicale. Aceasta ajută la identificarea și corectarea problemelor care pot afecta sănătatea dentară, inclusiv disfuncțiile craniocervicale, care pot fi adesea neobservate de alți specialiști.
Terapia craniosacrală poate fi extrem de eficientă în tratarea asimetriilor faciale, a dezechilibrelor craniene și hipertonicității țesuturilor moi. Aceste probleme au un impact direct asupra malocluziei cronice, disfuncției temporomandibulare, durerii craniene, tulburărilor senzoriale și unei varietăți de afecțiuni mecanice.
Terapia craniosacrală și ortodonția
Terapia craniosacrală poate juca un rol esențial în îmbunătățirea rezultatelor tratamentelor ortodontice, ajutând la prevenirea unui fenomen frecvent observat de profesioniștii dentari: mișcarea din nou a dinților în poziția inițială după îndepărtarea aparatelor. De multe ori, craniul caută să revină la un echilibru parțial, iar dinții se deplasează înapoi, după tratament.
Prin integrarea terapiei craniosacrale, se poate minimiza acest efect neplăcut, iar craniul poate fi echilibrat pentru a susține tratamentele ortodontice, îmbunătățind astfel eficiența și longevitatea acestora. Terapia craniosacrală poate ajuta și la reducerea sau eliminarea necesității unor aparate dentare suplimentare.
Un alt aspect important este că terapia craniosacrală poate ameliora simptomele neplăcute ce pot apărea în timpul tratamentului ortodontic, cum ar fi durerea craniană, tulburările senzoriale și durerea temporomandibulară. Menținerea echilibrului oaselor craniene și eliberarea tensiunilor generate de presiunea aparatelor ajută la reducerea acestor simptome.
De asemenea, terapia craniosacrală poate fi utilă după finalizarea tratamentului ortodontic, pentru a menține echilibrul oaselor craniene și al membranei cerebrale, îmbunătățind confortul pacientului și satisfacția generală.
Terapia craniosacrală și disfuncțiile ATM
Un domeniu în care medicina dentară și terapia craniosacrală se completează perfect este tratamentul disfuncțiilor articulației temporomandibulare (ATM). Aceste articulații, situate în craniu, sunt esențiale pentru mișcările și percepțiile noastre motorii și senzoriale. Deși fiecare persoană are o ATM funcțională, toți avem un anumit grad de disfuncție, care poate afecta sănătatea acesteia.
Terapia craniosacrală joacă un rol important în tratamentul disfuncțiilor ATM, fiind eficientă în corectarea anatomiei și funcționalității articulației, mai ales atunci când sunt prezente probleme cauzate de traume faciale, dislocații ale discului articular, zgomote în articulație sau malocluzie cronică.
Această terapie ajută la rezolvarea tulburărilor de mișcare ale ATM, cum ar fi devierea sau blocarea articulației. Mai mult, terapia craniosacrală se concentrează și pe relaxarea și normalizarea mușchilor esențiali pentru funcționarea corectă a maxilarului.
Prin tratarea și normalizarea țesuturilor moi ale craniului, terapia craniosacrală influențează semnificativ întregul mecanism dentar, contribuind la o funcționare optimă a articulațiilor și la reducerea disconfortului asociat disfuncțiilor ATM.
Contactează Ortho Institute și programează-ți o sesiune de terapie craniosacrală! Beneficiază de un tratament personalizat, realizat de terapeuți specializați, care te vor ghida pe drumul spre recuperare și binele general al corpului și minții tale.
Părerile pacienților noștri
ExcelentPe baza a 47 de recenziiTrustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Morosan Veronica25/06/2024La fiecare vizită am avut parte de abordare empatică și călduroasă în contextul tratamentului ortodontic. Echipa minunată și profesionistă. Recomand cu drag!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.dorisdanila20/06/2024Copilul meu de 5 ani a primit și primește în continuare o îngrijire holistică, exact cum avem nevoie pentru ca maxilarul lui să se lărgească si să nu ajungem la o situație mai dureroasă si neplăcută. Planul lui de tratament conține si tratamente adjuvante(de tipul mioterapiei sau a terapiei cranio-sacrale) și în cazul nostru au funcționat și funcționează în continuare. Ce mi-a plăcut la doamna doctor Banică este ca nu ne-a împins sa facem cum zice ea ci sa cercetăm și să vedem care e cea mai bună soluție. De exemplu, deși am fost in repetate rânduri la Orl cu fiul meu si am făcut multe investigații din care reieșea ca totul este bine, numai cu ajutorul dânsei am reușit să aflu cât de mult restricționată este respirația fiului meu. Am primit mai departe recomandări de medici cu adevarat interesati de sănătatea copilului meu si care ne-au ajutat mult. În plus întreaga echipa este foarte bine pregătită și știu sa lucreze cu copiii. Fiul meu e zglobiu și îi e cam frică de medici, dar au reușit sa îl țină în scaunul de dentist cu povești, glume, l-au lăsat să descopere cabinetul și mereu au lucrat în ritmul lui cu multă blândețe și înțelegere.Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Bianca Gab30/05/2024Cea mai buna decizie pe care am luat-o a fost sa am incredere in instinctul meu, documentarea pe care am facut-o pe cont propriu si in echipa de la Ortho Institute ca sa incep tratamentul ortodontic. Sunt abia in a doua luna de tratament si nu imi vine sa cred cat de bine am inceput sa respir, cum limba nu imi mai sta intr-o tensiune constanta pentru ca in sfarsit are locul de care are nevoie, cum pometii si buzele imi sunt mai definite, zambetul larg, santurile nazolabiale s-au diminuat, chiar si ochii imi par mai luminosi si ridicati. O echipa atat de bine formata si informata, atenta la detalii, implicata si un tratament complet, complex, inovativ si holistic. Vin la fiecare control/programare cu entuziasm pentru ca stiu ca doamna doctor Ela Banica si fiecare membru din echipa Ortho Institute sunt absolut cei mai buni. Va multumesc pentru toata munca pe care o depuneti!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Iulia Stancu22/03/2024Un taram magic, unde dispare, ca prin minune, teama de dentist a baietelului meu.🙂. Sunt minunati!
Întrebări frecvente
Chirurgia ortognatică este o intervenție chirurgicală care corectează anomaliile oaselor maxilare și feței, pentru a îmbunătăți masticația, vorbirea și estetica facială. Este necesară atunci când există discrepanțe severe între maxilar și mandibulă care nu pot fi corectate doar cu aparate dentare.
Tratamentul ortodontic preoperator implică purtarea aparatului dentar pentru alinierea dinților și pregătirea oaselor maxilare pentru intervenție. După operație, tratamentul ortodontic continuă pentru a stabiliza rezultatele și a asigura o mușcătură corectă și estetică.
Recuperarea după un implant dentar variază de la pacient la pacient, dar în general durează între câteva zile și câteva săptămâni. Procesul de osteointegrare, în care implantul se fixează în os, poate dura câteva luni.
Recuperarea completă poate dura câteva luni, dar majoritatea pacienților revin la activitățile normale în aproximativ 2-3 săptămâni. În primele zile după operație, pacienții pot experimenta umflături și disconfort, care se reduc treptat.
Ca orice intervenție chirurgicală, chirurgia ortognatică prezintă riscuri, cum ar fi infecții, sângerări, reacții adverse la anestezie și probleme temporare sau permanente ale nervilor faciali. Cu toate acestea, aceste riscuri sunt rare și pot fi gestionate eficient de către echipa medicală.
Te așteptăm la Ortho Institute
Strada Roma 42A, Sector 1, București
Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sâmbătă: 10:00 – 18:00
Duminică: Închis