Terapii Pentru Musculatura Oro-Faringeană
Ortodonția și chirurgia ortognatică oferă soluții eficiente pentru corectarea anomaliilor dentare și maxilare. Aceste proceduri combină tratamente ortodontice cu intervenții chirurgicale pentru a îmbunătăți funcționalitatea și estetica zâmbetului.
De ce să alegi Ortho Institute
Tratament personalizat
Fiecare pacient primește îngrijire specifică de care are nevoie.
Focus pe prevenție
Economisește bani și timp anticipând și prevenind problemele dentare.
Tehnologie de vârf
Echipament modern și tehnologie avansată pentru tratamente precise, eficiente și de ultimă generație.
Parte din familia ta
Suntem mai mult decât o clinică, suntem o parte integrantă a familiei tale, angajați în asigurarea sănătății și a zâmbetului strălucitor al fiecărui membru al familiei tale.
TERAPII PENTRU MUSCULATURA ORO-FARINGEANĂ
Exerciții pentru musculatura gâtului pentru a opri sforăitul și a îmbunătăți apneea obstructivă în somn.
Studiile arătată că, pentru persoanele care au probleme de sforăit există un set de exerciții care pot tonifia mușchii din jurul căilor respiratorii făcând ca sforăitul să fie mai rar și mai puțin zgomotos. Aceleași studii arătată că aceste exerciții pot ajuta în cazul problemelor ușoare cât și moderate de apnee obstructivă în timpul somnului.
Aceste exerciții din cadrul ‘’terapiei miofuncționale’’ se mai numesc și ‘’exerciții orofaringiene’’.
Orofaringele este zona din spatele gurii ce include baza limbii, zonele gâtului, amigdalele și palatul moale (mușchii moi localizați în spatele cerului gurii).
Cercetătorii au descoperit că exercițiile orofaringiene făcute în mod repetat pe timpul zilei au un rol preventiv și ajută ca țesuturile să nu devină prea moi și să înceapă să vibreze în timpul somnului. Numeroase cercetări au arătat că tonifierea acestor mușchi reduce semnificativ problemele de sforăit și de apnee obstructivă de somn.
Pentru a le putea face cât mai corect, acestea sunt practicate împreuna cu un specialist calificat în terapie miofuncțională.
Asemenea unui regim obișnuit de exerciții, terapia miofuncțională necesită timp și efort pentru ca exercițiile să aibă efect.
De ce sforăim și/sau avem apnee obstructivă în timpul somnului?
În timpul somnului, spațiul din spatele limbii se îngustează, iar țesutul din jurul acestuia devine moale și relaxat. Atunci când inspirăm și expirăm, aerul este forțat prin căile respiratorii iar țesutul începe să vibreze, făcând un sunet asemănător unui steag ce bate în vânt.
Apneea obstructivă în timpul somnului apare atunci când mușchii moi din spatele gâtului se relaxează până în punctul în care aceștia închid total sau aproape în totalitate calea respiratorie. Acest lucru întrerupe starea de somn și poate duce la oxigenarea limitată în timpul somnului.
Cum pot exercițiile să îmbunătățească sforăitul și apneea în somn?
Sforăitul cât și apneea obstructivă în somn apar datorită mușchilor căilor respiratorii care devin hipotoni, o poziție incorectă a limbii cât și o respirație orală în timpul somnului. Exercițiile pot ajuta mușchii căilor respiratorii să se tonifice în timp ce promovează o respirație strict nazală.
Așa cum mersul la sală în mod regulat ne tonifiază corpul, exercițiile de terapie miofuncțională vor ajuta la întărirea mușchilor gurii și a căilor respiratorii. Cu antrenament, mușchii vor fi mai tonifiați și va face mai dificilă obstrucționarea căilor respiratorii.
Cine Poate Beneficia de Exercițiile de Sforăit Pentru Gât si Gură?
Beneficiile acestor exerciții (terapie miofuncțională) au fost mult studiate la pacienții cu apnee obstructivă în somn ușoară și moderată care suferă de sforăit. Oamenii cu apnee obstructiva de somn au cele mai multe beneficii atunci când practică terapia miofuncțională în combinație cu un aparat CPAP (utilizarea unei presiuni pozitive asupra căilor respiratorii) sau după operație.
Exercițiile orofaringiene nu sunt la fel de utile în cazul în care sforăitul se datorează alcoolului sau a utilizării sedativelor, factori care cauzează relaxarea mușchilor din spatele gâtului.
Există Efecte Secundare ale Exercițiilor Pentru Gât si Gură?
Există posibilitatea ca unii oameni să considere exercițiile de terapie miofuncțională anevoioase sau caraghioase, însă nu există niciun dezavantaj din punct de vedere fizic.
În cazul în care exercițiile orofaringiene sunt folosite pentru a înlocui alte tratamente prescrise de specialiști pentru a trata apneea obstructivă în somn, atunci pot apărea riscuri de sănătate. Este recomandată întotdeauna o consultație cu un medic specialist înainte de a începe ,sau de pune stop oricărui tip de terapie pentru sforăit sau apnee în somn. Terapia miofuncțională nu ar trebui să înlocuiască alte tratamente pentru apnee prescrise de medicul specialist.
Pot Opri Sforaitul Exercițiile pentru Gât și de Gură?
Cei care practică exercițiile în mod regulat vor beneficia de o atenuare a sforăitului. Unele studii indică faptul că terapia miofuncțională poate îmbunătăți sforăitul asociat cu apneea obstructivă în timpul somnului și îmbunătățesc complinața în cazul utilizarii continue a CPA-ului (utilizarea unei presiuni pozitive asupra căilor respiratorii).
Cât de Des ar Trebui Practicate Exercițiile de Gât și De Gură?
Cercetătorii cât și profesioniștii din domeniul medical sugerează că, pentru a avea parte de cât mai multe beneficii, exercițiile trebuiesc practicate zilnic , de mai multe ori, între 15 și 30 de minute pe o perioadă de minim 3 luni până la un an. Experții recomandă consistență în practicarea acestor exerciții pentru un beneficiu cât mai mare.
Exerciții Care Pot Ajuta Sforăitul și Apneea în Somn
Există o mare varietate de exerciții care pot fi practicate de-a lungul timpului pentru a îmbunătăți, tonifia și întări mușchii feței, gurii și gâtului.
Pentru a determina care sunt cele mai bune exerciții pentru problemele dumneavoastră legate de sforăit și apnee în timpul somnului, cel mai indicat este să faceți o evaluare corectă la un specialist în probleme de somn și terapii miofuncționale oro-faciale.
Părerile pacienților noștri
ExcelentPe baza a 47 de recenziiTrustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Morosan Veronica25/06/2024La fiecare vizită am avut parte de abordare empatică și călduroasă în contextul tratamentului ortodontic. Echipa minunată și profesionistă. Recomand cu drag!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.dorisdanila20/06/2024Copilul meu de 5 ani a primit și primește în continuare o îngrijire holistică, exact cum avem nevoie pentru ca maxilarul lui să se lărgească si să nu ajungem la o situație mai dureroasă si neplăcută. Planul lui de tratament conține si tratamente adjuvante(de tipul mioterapiei sau a terapiei cranio-sacrale) și în cazul nostru au funcționat și funcționează în continuare. Ce mi-a plăcut la doamna doctor Banică este ca nu ne-a împins sa facem cum zice ea ci sa cercetăm și să vedem care e cea mai bună soluție. De exemplu, deși am fost in repetate rânduri la Orl cu fiul meu si am făcut multe investigații din care reieșea ca totul este bine, numai cu ajutorul dânsei am reușit să aflu cât de mult restricționată este respirația fiului meu. Am primit mai departe recomandări de medici cu adevarat interesati de sănătatea copilului meu si care ne-au ajutat mult. În plus întreaga echipa este foarte bine pregătită și știu sa lucreze cu copiii. Fiul meu e zglobiu și îi e cam frică de medici, dar au reușit sa îl țină în scaunul de dentist cu povești, glume, l-au lăsat să descopere cabinetul și mereu au lucrat în ritmul lui cu multă blândețe și înțelegere.Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Bianca Gab30/05/2024Cea mai buna decizie pe care am luat-o a fost sa am incredere in instinctul meu, documentarea pe care am facut-o pe cont propriu si in echipa de la Ortho Institute ca sa incep tratamentul ortodontic. Sunt abia in a doua luna de tratament si nu imi vine sa cred cat de bine am inceput sa respir, cum limba nu imi mai sta intr-o tensiune constanta pentru ca in sfarsit are locul de care are nevoie, cum pometii si buzele imi sunt mai definite, zambetul larg, santurile nazolabiale s-au diminuat, chiar si ochii imi par mai luminosi si ridicati. O echipa atat de bine formata si informata, atenta la detalii, implicata si un tratament complet, complex, inovativ si holistic. Vin la fiecare control/programare cu entuziasm pentru ca stiu ca doamna doctor Ela Banica si fiecare membru din echipa Ortho Institute sunt absolut cei mai buni. Va multumesc pentru toata munca pe care o depuneti!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Iulia Stancu22/03/2024Un taram magic, unde dispare, ca prin minune, teama de dentist a baietelului meu.🙂. Sunt minunati!
Întrebări frecvente
Chirurgia ortognatică este o intervenție chirurgicală care corectează anomaliile oaselor maxilare și feței, pentru a îmbunătăți masticația, vorbirea și estetica facială. Este necesară atunci când există discrepanțe severe între maxilar și mandibulă care nu pot fi corectate doar cu aparate dentare.
Tratamentul ortodontic preoperator implică purtarea aparatului dentar pentru alinierea dinților și pregătirea oaselor maxilare pentru intervenție. După operație, tratamentul ortodontic continuă pentru a stabiliza rezultatele și a asigura o mușcătură corectă și estetică.
Recuperarea după un implant dentar variază de la pacient la pacient, dar în general durează între câteva zile și câteva săptămâni. Procesul de osteointegrare, în care implantul se fixează în os, poate dura câteva luni.
Recuperarea completă poate dura câteva luni, dar majoritatea pacienților revin la activitățile normale în aproximativ 2-3 săptămâni. În primele zile după operație, pacienții pot experimenta umflături și disconfort, care se reduc treptat.
Ca orice intervenție chirurgicală, chirurgia ortognatică prezintă riscuri, cum ar fi infecții, sângerări, reacții adverse la anestezie și probleme temporare sau permanente ale nervilor faciali. Cu toate acestea, aceste riscuri sunt rare și pot fi gestionate eficient de către echipa medicală.
Te așteptăm la Ortho Institute
Strada Roma 42A, Sector 1, București
Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sâmbătă: 10:00 – 18:00
Duminică: Închis